Greece All Over Me

Εμπειρίες που θα ζήσεις στο γραφικό Μέτσοβο

Πριν αρχίσω να σου περιγράφω αναλυτικά τις εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στο όμορφο και γραφικό Μέτσοβο, ίσως πρέπει πρώτα να σου το συστήσω. Μπορεί να το έχεις επισκεφθεί ή έστω να το έχεις ακούσει σαν προορισμό από πολλούς, όμως οι εμπειρίες που θα ακολουθήσουν θα σε κάνουν να το αγαπήσεις!

Το Μέτσοβο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρα, στις πλαγιές της Πίνδου. Απέχει μόλις μισή ώρα από τα Γιάννενα και αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της χώρας μας. Συνδυάζει άγρια ομορφιά με ένα καταπράσινο φυσικό πλούτο και όλοι οι επισκέπτες γοητεύονται από αυτό το τοπίο. Αν βρεθείς εκεί, κάνε ένα πρόγραμμα με αυτά που πρέπει να δεις και να κάνεις γιατί η φύση μπορεί και να σε αποσυντονίσει!

@roadtrips_in_greece on Instagram

Περιήγηση στο Μουσείο και την Πινακοθήκη

Αν είσαι από αυτούς που μόλις επισκεφθούν ένα μέρος, θέλουν κατευθείαν να ανακαλύψουν την ιστορία, τα αξιοθέατα και τα μουσεία της περιοχής, τότε το Μέτσοβο δε θα σε απογοητεύσει. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης είναι ένα από τα μουσεία που θα βρεις εκεί, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα. Θα πάρεις μια γεύση από την μετσοβίτικη κουλτούρα μιας άλλης εποχής και θα δεις πολλά παλαιά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Κάθε μισή ώρα γίνονται ξεναγήσεις χωρίς επιπλέον κόστος.

 

Εκτός από το Μουσείο, στο Μέτσοβο υπάρχει από το 1985 η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ. Μέσα στην Πινακοθήκη θα ανακαλύψεις πολλά έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα, αλλά και μία συλλογή γλυπτών, πολλά εκ των οποίων είναι έργα του Γύζη, του Λύτρα, του Βολανάκη και άλλων καλλιτεχνών.

 

Στο Μέτσοβο θα βρεις και την Παιδική Βιβλιοθήκη Μετσόβου, ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος αν υπάρχουν μικροί φίλοι στην παρέα. Εκεί φιλοξενούνται από παραμύθια μέχρι ιστορικά, λογοτεχνικά και πολλών άλλων ειδών βιβλία.

Βόλτα στο Χιονοδρομικό Κέντρο

Δεν νοείται να πας Μέτσοβο τη χειμερινή περίοδο και να μην κάνεις έστω μια βόλτα στο Χιονοδρομικό του Κέντρο. Είναι η στιγμή που θα απολαύσεις ski, snowboard σε διάφορες πίστες, και θα καθήσεις στο σαλέ για φαγητό ή καφέ χαζεύοντας το χιονισμένο τοπίο. Εκτός από το Χιονοδρομικό Μετσόβου, μπορείς να επισκεφτείς το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου, που βρίσκεται αρκετά κοντά, στο Ανήλιο. Θα απολαύσεις κι εκεί παιχνίδια στο χιόνι και θα περάσεις τέλεια!

@mariap.pap on Instagram

Απόδραση στο Ανήλιο

Μιας και ανέφερα το Ανήλιο, μπορείς να επισκεφθείς αυτό το όμορφο ζωντανό χωριό που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Μέτσοβο. Το Ανήλιο διαθέτει αρκετά μαγαζιά για καφέ και ταβέρνες με τοπικά προϊόντα, μέρη για διασκέδαση και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εκτός από αυτά, έχει πολύ γραφικά πετρόχτιστα δρομάκια, αρχοντικά και πολύ όμορφη θέα ανάμεσα στα βουνά.

Επίσκεψη στη Λίμνη Αώου

Αν η φύση είναι η μεγάλη σου αγάπη πρέπει σίγουρα να πας να δεις από κοντά την τεχνητή λίμνη Αώου. Φτάνοντας θα δεις να την περιβάλλουν έλατα και βελανιδιές. Αποτελεί σημαντικό βιότοπο με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Τον χειμώνα, το χιονισμένο τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι μαγευτικό και μπορείς να κάνεις τον κύκλο της λίμνης με αυτοκίνητο, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι με την πλούσια βλάστηση μπορείς να κάνεις βόλτες και περιπάτους, να χαλαρώσεις στις ακτές της και να βγάλεις πολλές φωτογραφίες. Τις περιόδους που ο καιρός το επιτρέπει, οργανώνονται πολλές δραστηριότητες, όπως περιήγηση με ποδήλατα γύρω από τη λίμνη και πεζοπορία.

@focus_epirus on Instagram

Ξενάγηση στο Κατώγι Αβέρωφ

Εδώ και 63 χρόνια περίπου, το Κατώγι Αβέρωφ καλλιεργεί τους πιο ορεινούς αμπελώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Προσφέρει μοναδικές εμπειρίες οινογευσίας στους επισκέπτες που σπεύδουν να δοκιμάσουν τα αυθεντικά κρασιά. Εκεί, θα μάθεις τα πάντα για το κρασί και την παραγωγή του και η ξενάγηση θα σε μυήσει στον εκλεπτυσμένο κόσμο του κρασιού. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ιδιοκτήτης του αμπελώνα, είναι ο πρώτος που καλλιέργησε στην Ελλάδα Cabernet Sauvignon και στη συνέχεια, έγινε η πρώτη πετυχημένη καλλιέργεια λευκού Traminer στο εν λόγω οινοποιείο. Μια βόλτα λοιπόν εκεί, αξίζει και με το παραπάνω!

@katogiaveroff on Instagram

Περιήγηση στον Αβερώφειο Κήπο

Ο κεντρικός δρόμος του Μετσόβου, οδηγεί στον Αβερώφειο κήπο, ένα παραμυθένιο τοπίο 10 στρεμμάτων, με δέντρα και φυτά που μοιάζει με ζωγραφιά. Ένας φυσικός πλούτος από έλατα, οξιές, πουρνάρια και πολλά άλλα. Μέσα στο πάρκο, το οποίο είναι πολύ καλά διατηρημένο, θα δεις το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μια παιδική χαρά, για τους μικρούς της παρέας.

@lena_georgopoulou on Instagram

Γνωριμία με τη Μετσοβίτικη Κουζίνα

Η ιστορία της μετσοβίτικης γαστρονομίας έχει τις ρίζες της στους βλάχους κτηνοτρόφους και αγρότες. Ως εκ τούτου έχει ασυναγώνιστες πρώτες ύλες, δηλαδή κρέατα, τυροκομικά και σιτηρά. Όταν πας στο Μέτσοβο και βρεθείς για φαγητό σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια του, δε θα ξέρεις τι να διαλέξεις από το πλούσιο μετσοβίτικο μενού. Υπάρχει πληθώρα από πίτες, με φύλλο ή χωρίς, όπως για παράδειγμα η γνωστή κασιάτα, που είναι τυρόπιτα με φέτα και 18 φύλλα διπλωμένα σαν μαντήλι. Ρυζόπιτα, σταφιδόπιτα, τραχανόπιτα, γαλατόπιτα αλλά και μπλατσάρα που γίνεται χωρίς φύλλο με καλομποκάλευρο και διάφορα χορταρικά. Από κρέατα, θα απολαύσεις πρόβειο κοντοσούβλι-λουκούμι, κοκορέτσι, λουκάνικο Μετσόβου και κεφτέδες πρασοσέλινο-χαρακτηριστικό μετσοβίτικο πιάτο.

Μετσοβίτικα τυριά και Τυροκομείο

Είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τυριά. Η ιστορία πίσω από τα μετσοβίτικα τυριά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, είχε το όνειρο να δημιουργήσει μία τυροκομική σχολή και ένα τυροκομείο για τους κτηνοτρόφους αλλά και τα παιδιά τους, ώστε να εργαστούν εκεί. Έτσι, έστειλε σε τυροκομική σχολή στην Ιταλία τους νέους Μετσοβίτες, προκειμένου να μάθουν τις σωστές διαδικασίες και παρασκευές. Οι νεαροί γυρνώντας πίσω, συνδύασαν κάποιες ιταλικές τεχνικές με παραδοσιακούς ελληνικούς τρόπους παρασκευής τυριού και προέκυψε το μετσοβόνε (κατά το προβολόνε). Το Πρότυπο Τυροκομείο Τοσίτσα-Αβέρωφ λοιπόν, παράγει καπνιστό μετσοβόνε, μετσοβέλα, κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, φρέσκο βούτυρο και άπαιχτη παρμεζάνα. Δοκίμασε όσο περισσότερα μπορείς και φυσικά πάρε και μαζί σου φεύγοντας.

@cesenat on Instagram

Μανιτάρια και «Κυνήγι» Τρούφας!

Κάτι άλλο γνωστό για την περιοχή είναι ότι παράγει μανιτάρια. Τα μανιτάρια φυτρώνουν κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο, που ευνοείται η ανάπτυξή τους με τις βροχές. Συχνά οργανώνουν «κυνήγι» τρούφας στα δάση και τα λιβάδια γύρω από την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία που θα ζήσεις στο Μέτσοβο. Μπορείς να πας ως απλώς παρατηρητής ή ως ενεργός «κυνηγός». Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος, θα απολαύσεις φαγητό από τρούφα και άγρια μανιτάρια, δίπλα στο ποτάμι.

 

Περιπλάνηση και βόλτες στα μετσοβίτικα στενά

Όπως σε όλα τα μέρη που πηγαίνουμε διακοπές, έτσι και στο Μέτσοβο, μπορείς απλά να κάνεις τις βόλτες σου στα πέτρινα σοκάκια, να κάνεις γνωριμίες με τους φιλικούς Μετσοβίτες, να αγοράσεις σουβενίρ και ενθύμια και να βγάλεις πολλές πολλές φωτογραφίες, γιατί σπάνια βλέπεις τόσο εντυπωσιακά μέρη από κοντά.

@george_bozouris on Instagram

Μετά από αυτές τις εμπειρίες στο γραφικό Μέτσοβο φαντάζομαι ότι θα θέλεις να το επισκεφθείς, ή ότι σου ξύπνησε η επιθυμία να το ξανα-επισκεφθείς. Ετοίμασε βαλίτσα με ζεστά ρούχα λοιπόν, γιατί εκεί σίγουρα θα τα χρειαστείς.

Διάβασε περισσότερα δικά μου Travel Vibes εδώ

και για τα Ιωάννινα εδώ!

 

 

 

 

 

 

© 2022, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.