Europe Stories Τσεχία

Český Krumlov: Ενα διαμάντι στην Τσεχία

Η Τσεχία στο μυαλό των περισσότερων ταξιδιωτών, περιορίζεται στη μαγική πρωτεύουσα Πράγα και το δημοφιλές γραφικό θέρετρο Κάρλοβι Βάρι, μιας και τα δύο αυτά μέρη ήταν και είναι βασικοί προορισμοί  στα προγράμματα των διαφόρων ταξιδιωτικών πρακτορείων. Όσοι όμως τολμούν να αφιερώσουν χρόνο στην εξερεύνηση της υπόλοιπης χώρας,  αντιλαμβάνονται ότι σε αυτόν τον υπέροχο απέραντο “κήπο” της Τσεχίας, υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι “θησαυροί”. 

Όταν το καλοκαίρι του 2018 κάναμε έναν αρκετά μεγάλο γύρο της χώρας με το αυτοκίνητο, η περιοχή που μας μάγεψε και μας έκλεψε την καρδιά κυριολεκτικά,  ήταν η Νότια Βοημία και κυρίως το γραφικότατο Τσέσκυ Κρούμλοβ (Český Krumlov). Πριν όμως διαβάσετε την περιγραφή,  δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μία καλή πρώτη γεύση! 

Το χωριό

Το Τσέσκι Κρούμλοβ (Český Krumlov) είναι ένα χωριό στην περιοχή της Νότιας Βοημίας της Τσεχίας, χτισμένο πάνω σε ένα μαίανδρο του ποταμού Vltava (Μολδάβα).

Είναι γνωστό κυρίως για το γοτθικού στυλ κάστρο του, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας και ολόκληρης της χώρας.

Τα πέτρινα σπίτια του έχουν διατηρήσει τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μορφή τους, ενώ από το 1992 εμπεριέχεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Παρ’ όλη τη τουριστική κίνηση, ο τόπος αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να χαλαρώσει και να απολαύσει τη παραδοσιακή τσεχική επαρχιακή ζωή.

Πώς θα πάτε

Το Τσέσκυ Κρούμλοβ απέχει από την Πράγα 180 km, απόσταση όχι απαγορευτική για να μπορέσετε να το δείτε σε μία ημερήσια εκδρομή. Αν το επιχειρήσετε, τότε σας συνιστούμε να ακολουθήσετε την διαδρομή μέσω Pisek, στο οποίο αν έχετε χρόνο, κάντε μια στάση!

Εναλλακτικά, αν βρεθείτε στη βόρεια Αυστρία στην περιοχή του Linz, μπορείτε να φτάσετε στο πανέμορφο χωριό σύντομα, μιας και η απόσταση είναι μόλις 70 km και δεν υπάρχει ιδιαίτερος συνοριακός έλεγχος και καθυστερήσεις. 

Η καλύτερη λύση βέβαια είναι να μείνετε στο ίδιο το Τσέσκυ Κρούμλοβ ή στην περιοχή γύρω από αυτό. Μία πρόταση για διαμονή είναι η πόλη Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε (České Budějovice) η οποία απέχει μόνο 25 χιλιόμετρα και είναι επίσης πολύ ωραία (παρακάτω φωτό). Σε αυτή μείναμε εμείς όταν πήγαμε και προς έκπληξή μας υπήρχε εκεί και ελληνική ταβέρνα την οποία φυσικά τιμήσαμε.

Φτάνοντας στο Τσέσκυ Κρούμλοβ θα βρείτε πολλά πάρκινγκ γύρω από το χωριό, αφού υπό κανονικές συνθήκες και ιδίως τα καλοκαίρια το πλήθος των επισκεπτών είναι μεγάλο. Προτιμήστε το πάρκινγκ P2 το οποίο βρίσκεται σε ιδανική θέση για να ξεκινήσετε στην ξενάγηση σας.

Τι θα δείτε

Αυτό που θα απολαύσει σίγουρα ο επισκέπτης στο Cesky Krumlov είναι η θέα από το κάστρο και … η θέα του κάστρου. Το Κάστρο Český Krumlov είναι ασυνήθιστα μεγάλο για ένα χωριό αυτού του μεγέθους.

Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας μεγάλος μπαρόκ κήπος, μια εκτεταμένη γέφυρα πάνω από ένα βαθύ κενό στο βράχο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το κάστρο, και το ίδιο το κάστρο, το οποίο με τη σειρά του αποτελείται από πολλά τμήματα που χρονολογούνται από διαφορετικές περιόδους.

Η πρώτη αναφορά της λεγόμενης “Γέφυρας του Μανδύα” (Cloak Bridge) με τις πολλές αψίδες, βρίσκεται σε κείμενα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, όταν η γέφυρα ήταν πιθανότατα κατασκευασμένη από ξύλο.

Διασχίζοντας αυτή τη γέφυρα θα καταλήξετε σε ένα αίθριο στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το ποτάμι, το κάστρο και το χωριό.

Στη συνέχεια μπορείτε να βγείτε πίσω από το κάστρο, να επισκεφθείτε τον κήπο και κατεβαίνοντας να ξαναμπείτε στο χωριό από την πύλη που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

Κατεβαίνοντας περνάτε τη γεφυρούλα πάνω από το ποτάμι και συνεχίζοντας αρκετά φτάνετε στην Πλατεία Svornosti.

Εδώ υπάρχει ένα πολύ ωραίο σιντριβάνι και μια στήλη αφιερωμένη στην επιδημία της πανούκλας που έπληξε τη περιοχή στα 1600 περίπου.

Φεύγοντας από την πλατεία βαδίζετε σε ένα γραφικό δρομάκι την οδό Kájovská  και καταλήγετε στην εκκλησία του Αγίου Βίτου.

Η εκκλησία αυτή, είναι ένα σημαντικό ύστερο – γοτθικό μνημείο από την περίοδο 1407-1438, με μεταγενέστερες τροποποιήσεις, το οποίο το 1995 ανακηρύχθηκε Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Αν προχωρήσετε στον ίδιο δρόμο θα βρείτε αριστερά σας μια αυλή, από την οποία θα απολαύσετε την καλύτερη ίσως θέα του κάστρου, ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει μια υπαίθρια αγορά με τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ.

Κατεβείτε στο ποτάμι

Επιστρέφοντας λίγο πίσω περνάτε μια γέφυρα και βρίσκεστε στο επόμενο κομμάτι γης από τα τέσσερα συνολικά που ο μαίανδρος του ποταμού Μολδάβα χωρίζει το χωριό.

Από αυτή τη μεριά βλέπετε πάλι τον καθεδρικό του Αγίου βίτου ο οποίος στέκεται επιβλητικός πάνω από το ποτάμι, ενώ δίπλα στη γέφυρα υπάρχουν καφέ και ρεστοράν στα οποία μπορείτε να φάτε ή να πιείτε έναν καφέ Turecká (η τσεχική έκδοση του ελληνικού καφέ) απολαμβάνοντας τη θέα.

Μπορείτε να δείτε το Český Krumlov από ένα κανό, μια φουσκωτή λέμβο ή μια σχεδία κωπηλατώντας στο ποτάμι, το οποίο σε αυτό το τμήμα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορούν να γίνονται ανάλογα σπορ (δείτε στο βίντεο).

Επιστρέφοντας από τον ίδιο δρόμο αναγκαστικά, φτάνετε στη “Γέφυρα του Μπαρμπέρη” (Lazebnický Most. Αριστερά στη όχθη του ποταμού υπάρχουν αρκετά δέντρα και σκιά όπου μπορείτε να αράξετε βλέποντας τις βάρκες να περνούν μπροστά σας και ίσως να πάρετε έναν υπνάκο στο γρασίδι.

Επίσης μπορείτε να γευματίσετε στα διπλανά ταβερνάκια που είναι πολύ ωραία. Λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε την γοτθικού ρυθμού εκκλησία του St. Jost, με το πολύ όμορφο πενταώροφο καμπαναριό.

Στην τελευταία φωτογραφία βλέπετε ένα γραφικό ρεστοράν, από τα πολλά που υπάρχουν στα στενά δρομάκια του χωριού. Αν ανεβείτε τα σκαλάκια αριστερά του, θα βρεθείτε στο προαύλιο του κάστρου από τη μεριά του πύργου.

Στην τελευταία φωτογραφία βλέπετε ένα γραφικό ρεστοράν, από τα πολλά που υπάρχουν στα στενά δρομάκια του χωριού. Αν ανεβείτε τα σκαλάκια αριστερά του, θα βρεθείτε στο προαύλιο του κάστρου από τη μεριά του πύργου.

Συνεχίστε ευθεία στο δρόμο αυτό και θα καταλήξετε πάλι στην πύλη από όπου εισήλθατε και οδηγεί στο πάρκινγκ P2. Μην ανησυχείτε, δεν θα πληρώσετε πολλά για το παρκάρισμα! Φροντίστε όμως να πάτε πρωί για να βρείτε θέση!

Τελικά το ζήτημα με το Τσέσκυ Κρούμλοβ δεν είναι τι θα δεις αλλά πόσα θα προλάβεις να δεις και πόσο θα τα απολαύσεις. Η προσωπική εμπειρία από την επίσκεψη εκεί είναι ότι μια ημερήσια εκδρομή είναι οριακά ικανοποιητική. Αξίζει να αφιερώσει κάποιος δύο ίσως και τρεις μέρες για να επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή τριγύρω, αλλά κυρίως για να απολαύσει το γραφικό περιβάλλον του χωριού και την απίστευτη ηρεμία και ανάταση ψυχής που αυτό χαρίζει.

Περισσότερα άλμπουμ και βίντεο για τη Τσεχία καθώς και σχετικά άρθρα, στους ιστότοπους του Caravani Roadtrip Club.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Caravani.GR/

Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/caravaniclub

Ιστοσελίδα: https://myeuropeguide.blogspot.com/

© 2021, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.