Εσύ έχεις επισκεφτεί ποτέ την Επίδαυρο; Αν όχι τότε πρέπει να τη βάλεις στο πρόγραμμα σου για τις επόμενες σου διακοπές στην Πελοπόννησο! Σε μια θελκτική τοποθεσία της Αργολικής γης, εκεί που τα θαμνώδη βουνά συναντούν το βαθύ μπλε του Σαρωνικού, θα βρεις την Επίδαυρο. Η περιοχή είναι γνωστή παγκοσμίως για το αρχαίο θέατρο της, όπου προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν μια αρχαία θεατρική παράσταση σε ένα θέατρο που χρονολογείται από το 340 πΧ. Όμως η Επιδαύρια γη, κρύβει και άλλα πολλά μυστικά τα οποία μπορείς να τα ανακαλύψεις με ένα ιδανικό roadtrip. Αν και έχω αναφερθεί πολλές φορές για την Επίδαυρο στη σελίδα μου στο @peloponnese_gr, ήρθε η ώρα να σου μιλήσω και εδώ για ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία της Πελοποννήσου και πως μπορείς να την ανακαλύψεις μέσω ενός roadtrip.
Με αφετηρία το Ναύπλιο και μια μικρή βόλτα στα σοκάκια με πρωινό καφέ στο χέρι.
Το ιδανικό roadtrip στην Αργολίδα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει το Ναύπλιο. Αξίζει να περιηγηθείς στα σοκάκια της πόλης ανάμεσα στα γραφικά αρχοντικά παρέα με έναν καφέ στο χέρι. Οι πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες για να γνωρίσεις την πόλη καθώς δεν έχει πολύ κόσμο και μπορείς να απολαύσεις άνετα τη βόλτα σου. Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για το Ναύπλιο τότε διάβασε τον οδηγό εδώ!
Πρώτη στάση στο Αρκαδικό, εκεί όπου θα βρεις την αρχαιότερη γέφυρα της Ευρώπης
Αυτό που με εντυπωσίασε από όλη τη μονοήμερη απόδραση στην περιοχή είναι η Γέφυρα της Καζάρμας, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδας ακόμη και όλης της Ευρώπης. Βρίσκεται στην Αργολίδα και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο. Η γέφυρα είναι χτισμένη έξω από το χωριό Αρκαδικό και χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού τον 13ο αιώνα πΧ. Σκοπός της κατασκευής της ήταν να συνδέει το Άργος και τις Μυκήνες με την Επίδαυρο, δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αρχαίας Πελοποννήσου.
Η γέφυρα όχι μόνο σώζεται σε άριστη κατάσταση όπως θα δεις από τις φωτογραφίες, αλλά και είναι εύκολα προσβάσιμη τόσο από το Ναύπλιο, όσο και από το Λυγουριό
Μια βόλτα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου
Αν ποτέ επισκεφτείς την περιοχή, τότε δεν πρέπει να παραλήψεις το επιβλητικό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Το θέατρο είναι χτισμένο από το 340 π.Χ. σε μια χαράδρα με θέα τα Αργολικά Βουνά και βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το γνωστό αρχαίο θέατρο χτίστηκε από τον Πολύκλειτο τον Νεότερο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαιότητας με χωρητικότητα 13.000 θέσεων (λίγο μικρότερο από το Σ.Ε.Φ!). Φημίζεται επίσης για την ακουστική του, καθώς η τοποθεσία του προκαλεί ηχώ.
Ωστόσο, μπορεί σήμερα η Επίδαυρος να προσελκύει κόσμο για το θέατρο της, όμως στην αρχαιότητα προσέλκυε κόσμο ώστε να γιατρευτούν από σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με πηγές, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν το μεγαλύτερο θεραπευτικό κέντρο σε όλη τη Μεσόγειο. Πήρε το όνομα της από τον Ασκληπιό, ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή από την Κορωνίδα και τον Απόλλωνα. Το καλό κλίμα σε συνδυασμό με την πλούσια φυσική βλάστηση θεράπευαν ασθενείς για πολλούς αιώνες.
Μεσημεριανός Περίπατος στη Νέα Επίδαυρο, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πελοποννήσου
Αφήνοντας το Λυγουριό και την Παλαιά Επίδαυρο με κατεύθυνση την Κόρινθο, θα συναντήσεις τη Νέα Επίδαυρο. Σε αυτό το χωριό συνέβη μια σημαντική εξέλιξη που άλλαξε την πορεία του ελληνικού κράτους.
Στην Πιάδα, η παλιά ονομασία του χωριού, ψηφίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1821 η Α’ Εθνοσυνέλευση που έμελλε να αλλάξει το ελληνικό κράτος. Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Σε αυτό το μικρό χωριό την 1η Ιανουαρίου 1822 ψηφίστηκε το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα. Παράλληλα σχεδιάστηκε και η γαλανόλευκη, η σημερινή σημαία της Ελλάδας. Έπειτα, οργανώθηκαν και οι τρεις εξουσίες του όπως η Βουλευτική, η Δικαστική και η Εκτελεστική.
Ανεβαίνοντας το φιδίσιο δρόμο προς τον οικισμό θα δεις το κάστρο. Το κάστρο της Πιάδας φημολογείται ότι χτίστηκε επί Βυζαντινών χρόνων και ολοκληρώθηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα.
Επιπλέον, το χωριό έχει δεκάδες νεοκλασικά αρχοντικά που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Αξίζει να περιπλανηθείς στα στενά δρομάκια του χωριού ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά και να καταλήξεις στην Πλατεία Εθνοσυνελεύσεως. Η πλατεία βρίσκεται στο τέλος του χωριού προς τη Δήμαινα.
Απογευματινός καφές στην Παλαιά Επίδαυρο δίπλα στον Σαρωνικό
Δε θα μπορούσες να επισκεφτείς την περιοχή της Επιδαύρου χωρίς να κάνεις μια μικρή στάση στην Παλαιά Επίδαυρο. Ο οικισμός είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα σε κοντινή απόσταση από το Λυγουριό. Η Παλαιά Επίδαυρος αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι της περιοχής για πολλά χρόνια. Εκεί θα βρεις το Β’ Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το οποίο ήρθε στο φως το 1972 και χρονολογείται από τον 4ο αιώνα πΧ. Όμως αυτό που δε γνώριζες είναι ότι λίγο έξω από τον οικισμό θα βρεις τη Βυθισμένη Πολιτεία. Όπως φανερώνεται από το όνομα, πρόκειται για βυθισμένη πόλη, την οποία μπορείς να δεις εύκολα από την ακτή.
Διάβασε περισσότερα εδώ.
© 2024, Antonis Romanos. All rights reserved.