Fresh Vibes Greece All Over Me Tips & Thoughts

Ναύπλιο: Μια μικρή βόλτα στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, το Ναύπλιο αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αργολίδας μετά το ιστορικό Άργος, ενώ από το 1831 έως το 1834 αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μια βόλτα στα στενάκια της πόλης είναι αρκετή για να γνωρίσετε την όμορφη αυτή πόλη. Προτού όμως σας παρουσιάσουμε τα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλης, αξίζει να αναφερθούμε στην πλούσια ιστορία της. Η γεωγραφική θέση της, βοήθησε την πόλη να αναδειχθεί σε ισχυρό οικονομικό και εμπορικό κέντρο από την Ενετοκρατία έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πόλη ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα κάτω από την Ακροναυπλία, ενώ διέθετε και τείχη ώστε να την προστατεύουν. Το 1830 έγινε πρωτεύουσα και άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία σε όλους τους τομείς.

Σε ό,τι αφορά την ονομασία της πόλης, αυτή προέρχεται από το Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, και ιδρυτή της πόλης. Ο γιος του ο Παλαμήδης ήταν φημισμένος για τις εφευρέσεις του όπως ήταν οι φάροι, το βάρος και άλλα πολλά.

Περπατώντας πάνω από την Οδό Σταϊκοπουλου με θέα το Βουλευτικό

Τι να δείτε στο Νάυπλιο…

Παρά το μικρό της μέγεθος, η πόλη έχει πολλά αξιοθέατα που αξίζει να δείτε. Φτάνοντας στην πόλη, αυτό που ξεχωρίζει οπτικά είναι το Παλαμήδι, που δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου λόφου πάνω από την πόλη του Ναυπλίου. Κτίστηκε την περίοδο 1711 ‑ 1715 από τον Ενετό Agostino Sagredo. Το φρούριο αποτελείται από προμαχώνες που διαθέτουν υδατοδεξαμενές, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων καθώς και στρατώνες. Από το κάστρο μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης προς το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία καθώς και το κάστρο της Λάρισας στο Άργος. Απέναντι από το κάστρο, θα βρείτε την Ακροναυπλία, όπου στην ουσία αποτελεί προέκταση του Παλαμηδίου ενώ στο παρελθόν προστάτευε την πόλη από τους εχθρούς. Σήμερα θα δείτε διάφορους προμαχώνες καθώς και το Ρολόι! Από το Ρολόι μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της Παλιάς Πόλης καθώς και το ηλιοβασίλεμα.

Το Βουλευτικό όπως φαίνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης

Στην Παλιά Πόλη θα συναντήσετε το Βουλευτικό, όπου στεγάστηκε το πρώτο κοινοβούλιο όταν το Ναύπλιο ήταν πρωτεύουσα της Ελλάδας. Βρίσκεται στην οδό Σταϊκοπούλου, πάνω ακριβώς από την πλατεία Συντάγματος. Στη συνέχεια, επάνω στην πλατεία θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγάζει μια αξιόλογη συλλογή από διάφορα μέρη της Αργολίδας. Το αρχαιότερο έκθεμα στο Μουσείο προέρχεται από την περιοχή Προσύμνα Αργολίδας από το 32.000 πΧ. Το κτίριο χτίστηκε το 1713 από τον Agostino Sagredo και στην αρχή αποτέλεσε έδρα του Ενετικού Ναυτικού. Επιπλέον, στην πλατεία θα βρείτε το Τριανόν, το πρώτο και μεγαλύτερο τζαμί της πόλης στη διάρκεια της Οθωμανικής Κυριαρχίας. Από το 1830 λειτούργησε είτε ως θέατρο είτε ως σχολείο.

Αφήνοντας την Πλατεία Συντάγματος, μπορείτε να κινηθείτε προς τον Ψαρομαχαλά και τα Βραχαταίικα, δύο όμορφες γειτονιές κάτω από την Ακροναυπλία με μικρά στενά δρομάκια ανάμεσα σε γραφικά αρχοντικά. Πρόκειται για δύο ήσυχες περιοχές όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης. Εκεί βρίσκονται η Αγία Σοφία, εκκλησία του 14ου αιώνα και η Φραγκοκκλησιά, εκκλησία του 13ου αιώνα όπου μέσα θα βρείτε την Αψίδα Τουρέ εις μνήμη των Φιλελλήνων.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας, στο εξωτερικό της εκκλησίας φαίνονται και οι τρύπες που δημιούργησαν οι σφαίρες από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

Κατηφορίζοντας θα συναντήσετε τον Άγιο Σπυρίδωνα (1702) όπου στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Πίσω βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού, ένα ιδιαίτερο μουσείο με αξιοθαύμαστη συλλογή κομπολογιών από πολλές περιόδους. Η έκθεση βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πωλητήριο με όμορφα κομπολόγια και δώρα. Λειτούργησε το 1998 και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό στην οδό Σταϊκοπούλου. Άλλο αξιόλογο μουσείο είναι το Λαογραφικό, στην οδό Σοφρώνη όπου διαθέτει στεγάζει αξιόλογη συλλογή από κουστούμια και αντικείμενα από τον 19ο αιώνα. Επίσης, στην οδό Αμαλίας υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο, όπου πριν μετατραπεί σε μουσείο, το κτίριο στέγασε την πρώτη σχολή Ευελπίδων κατά τη διάρκεια 1828 ‑ 1834. Από το 1988 αποτελεί παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου με διαφορά εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μουσείο Κομπολογίου στην οδό Σταϊκοπούλου. Η αγάπη και το πάθος των δυο ιδρυτών για τα κομπολόγια (Άρης Ευαγγελινός – Ραλλού Γρομιτσάρη) οδήγησαν στη δημιουργία ενός πρωτότυπου μουσείου, μοναδικό στην Ελλάδα, με συλλογή κομπολογιών και προσευχηταριών από διάφορες περιοχές του κόσμου. Το Μουσείο άνοιξε τον Απρίλιο του 1998 στην οδό Σταικοπούλου 25 στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου

Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας του Ναυπλίου, θα δείτε το Μπόυρτζι. Xτίστηκε το 1473 και χρησίμευσε ως φρούριο έως και το 1865. Βρίσκεται μέσα στον Αργολικό Κόλπο και η θέα του είναι ακριβώς ίδια από οποίο σημείο της πόλης και να το δείτε. Αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή για βαρυποινίτες ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Εν τέλει, σήμερα αποτελεί αξιόλογο μνημείο της πόλης. Πιο κάτω θα δείτε την πλατεία Πέντε Αδέρφια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του φρουρίου κυρίως κατά τη δύση του ηλίου.

Παραλίες κοντά στην πόλη

Εκτός από τα γραφικά σοκάκια και τα αξιοπρεπή της κάστρα, η πόλη έχει και όμορφες παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η Αρβανιτιά, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την πόλη, και μπορείτε να φτάσετε εύκολα με τα πόδια. Η παραλία διαθέτει ένα beach bar ενώ η παραλία είναι με βότσαλο και στο εσωτερικό της με ψηλό βοτσαλάκι ή άμμο. Από εκεί μπορείτε να δείτε τη θέα του Παλαμηδίου αλλά και των Αρκαδικών βουνών από απέναντι. Νότια θα βρείτε την Καραθώνα, όπου μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την πόλη σε μόλις 15 λεπτά. Η παραλία είναι με άμμο, ιδανική για παιδιά, έχει beach bars ενώ το 2023 βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία. Πιο νότια θα βρείτε το Τολό, τουριστική κωμόπολη με δεκάδες ξενοδοχεία και εστιατόρια και μια μαγευτική παραλία με τιρκουάζ νερά. Από τη δυτική πλευρά θα βρείτε τους Μύλους, μια όμορφη παραλία που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, το Κιβέρι ενώ πιο νότια θα βρείτε το Ξηροπήγαδο, άλλη μια παραλία που βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία.

Περπατώντας στα στενά της παλιάς πόλης, στο βάθος το ψηλό καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου

Διάβασε και άλλα άρθρα εδώ.

© 2023, Antonis Romanos. All rights reserved.

61

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.