Europe Stories Fresh Vibes Σλοβακία

Η Άγνωστη Σλοβακία

Η Σλοβακία είναι γνωστή στους περισσότερους για τη πρωτεύουσά της Μπρατισλάβα η οποία απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας είτε συμμετέχοντας στο κλασσικό τουριστικό τρίπτυχο μαζί με τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη, είτε λόγω των low cost πτήσεων που δρομολογούνται προς τα εκεί.

Η υπόλοιπη όμως, κατά κόσμον άγνωστη χώρα, διαθέτει μια πληθώρα από ταξιδιωτικά διαμάντια κρυμμένα σε ένα πανέμορφο πράσινο καμβά, περιμένοντας τον κάπως ψαγμένο επισκέπτη να τα ανακαλύψει.

  Όλη η χώρα ένα απέραντο πράσινο.

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές στα ταξίδια μας με αυτοκίνητο, ήταν αυτή στη Σλοβακία τον Ιούλιο του 2017, από την οποία μπορείτε να πάρετε μια γεύση βλέποντας το παρακάτω βίντεο.

Τον Ιούλιο του 2019 βρεθήκαμε για δεύτερη φορά στη περιοχή πηγαίνοντας προς Πολωνία και προσθέσαμε μερικά ακόμη όμορφα σημεία στη συλλογή μας. Ας δούμε λοιπόν μαζί μια ταξιδιωτική πρόταση για ένα οδοιπορικό στη χώρα που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Πατήστε στο χάρτη για να μεταβείτε στο Google Maps!

Banská Štiavnica

Μπαίνοντας στη χώρα από την Ουγγαρία στο Šahy, κάνετε μια πρώτη στάση στη γραφική Μπάνσκα Στιάβνιτσα, η παλιά πόλη της οποίας περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στην εικόνα παρακάτω βλέπετε την επιβλητική στήλη με το γλυπτό της Αγίας Τριάδας, ενώ στο βάθος φαίνεται το Νέο Κάστρο και δεξιά η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Η στήλη της Αγίας Τριάδος

H στήλη βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης πλατείας (Holy Trinity Square) και χτίστηκε ως σύμβολο ευγνωμοσύνης για την υποχώρηση της επιδημίας πανώλης, η οποία αποδεκάτισε το μισό πληθυσμό της πόλης στα 1710.  

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης

Ένας εντυπωσιακός ναός η “Άνω Εκκλησία”, είναι χτισμένη στη κορυφή ενός λόφου βορειοανατολικά του χωριού. Την βλεπετε στην παρακάτω εικόνα όπως ακριβώς φαινόταν από το διαμέρισμα στο οποίο μείναμε εκεί το 2019.

Η Άνω Εκκλησία

Banská Bystrica

Συνεχίζετε βόρεια και φτάνετε στη Μπάνσκα Μπίστριτσα στη κοιλάδα του ποταμού Χρον. Η πόλη άκμασε στο παρελθόν λόγω των ορυχείων χαλκού γι’ αυτό και αποκαλούνταν η «μητρόπολη του χαλκού».

   Η πλατεία SNP
 Το συντριβάνι στη πλατεία SNP

Τα περισσότερα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης βρίσκονται στο κέντρο, στην πλατεία SNP, η οποία πήρε το όνομά της από τη σλοβακική εθνική εξέγερση ενάντια στους Γερμανούς το 1945 και στην οποία υπάρχει το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα γεγονότα αυτά.

Το Μνημείο της Εξέγερσης

Στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας θα δείτε τον πύργο του ρολογιού και τη στήλη που είναι αφιερωμένη στην εποχή της πανώλης που έπληξε τη περιοχή. Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε πίσω από τη στήλη το κάστρο της πόλης και στο βάθος την εκκλησία της Αναλήψεως.

Η βόρεια πλευρά της πλατείας SNP

Να σημειωθεί ότι η Banská Bystrica είναι αδελφοποιημένη με τη Λάρισα από το 1988.

Orava Castle

Διασχίζοντας το εθνικό πάρκο των Κάτω ή Χαμηλών Τάτρα‎ (Low Tatras) φτάνετε στη πόλη Ružomberok. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε βόρεια και σε μικρή απόσταση να συναντήσετε το χωριό Oravský Podzámok όπου βρίσκεται το κάστρο Orava. Xτίστηκε τη περίοδο του Βασίλειου της Ουγγαρίας τον 13ο αιώνα. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα κάστρα στη Σλοβακία και εθνικό μνημείο.

Το Κάστρο Orava

Poprad

Εναλλακτικά  (ή αφού επιστρέψετε στο Ružomberok) κατευθύνεστε ανατολικά ακολουθώντας τον Ε50 και φτάνετε στο γνωστό ως τουριστικό θέρετρο Πόπραντ, χτισμένο στους πρόποδες των Υψηλών Τάτρων (High Tatras) τα οποία αποτελούν και το φυσικό σύνορο με την Πολωνία.

Κεντρική Πλατεία στο Πόπραντ

Η πόλη είναι το σημείο εκκίνησης του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου των Tatra (Tatranska elektrická železnica), ενός συνόλου ειδικών συρμών στενής γραμμής που συνδέουν τα θέρετρα στα High Tatras μεταξύ τους και με το Poprad.

Κεντρική Πλατεία στο Πόπραντ

Spiš Castle

Συνεχίζετε απολαμβάνοντας το καταπράσινο τοπίο της πανέμορφης διαδρομής (αν και σύγχρονη εθνική οδός) το οποίο συμπληρώνουν οι πολύχρωμες γέφυρες.

Όμορφες πολύχρωμες διαδρομές!

Στο δρόμο σας θα βρείτε το Σπις, ένα ερειπωμένο κάστρο κτισμένο το 12ο αιώνα πάνω σε ένα λόφο, πάνω από τη κωμόπολη Σπίσκε Ποντχράντιε μεταξύ του Poprad και του Presov. Το 1993 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Κάστρο Spiš

Presov

Φτάνετε στο Presov όπου μπορείτε να πιείτε ένα τουρέτσκα κάφα (Turecká káva), που είναι η σλοβακική παραλλαγή του ελληνικού (ή τούρκικου) καφέ, με θέα την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (14ος αιώνας).

Ο Καθεδρικός του Αγίου Νικολάου

Τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ στη κεντρική πλατεία η οποία αποτελεί διαπλάτυνση  της οδού Hlavná. Σε αυτά περιλαμβάνεται  το συντριβάνι του Ποσειδώνα, το δημαρχείο και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή του οποίου το καμπαναριό φαίνεται στο βάθος δεξιά  παρακάτω εικόνα.

Η κεντρική πλατεία στο Presov

Košice

Το τέλος του οδοιπορικού θα σας φέρει στο Košice το οποίο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας και το 2013 ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (μαζί με τη Μασσαλία της Γαλλίας). Βρίσκεται πάνω στο ποταμό Hornád στην ανατολική μεριά της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Εδώ εδρεύει το Σλοβακικό Συνταγματικό Δικαστήριο και τρία πανεπιστήμια ενώ υπάρχουν πολλά μουσεία, γκαλερί και θέατρα. Το πολύ καλά διατηρημένο ιστορικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των σλοβακικών πόλεων.

Ο Καθεδρικός της Αγίας Αικατερίνης

Υπάρχουν πολλά προστατευόμενα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς με αναγεννησιακό, γοτθικό, μπαρόκ και αρτ νουβό στυλ. Προεξέχουσα θέση κατέχει η μεγαλύτερη εκκλησία της Σλοβακίας, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Ελισάβετ.

Το Θέατρο και το Συντριβάνι που Τραγουδάει

Δίπλα ακριβώς, το μέγαρο του Εθνικού Θεάτρου με το συντριβάνι που τραγουδάει στο πάρκο μπροστά του συμπληρώνουν την πιο όμορφη ίσως γωνιά της πόλης.

Ο πεζόδρομος με τα μαγαζιά εκατέρωθεν

Ο μακρύς κεντρικός πεζόδρομος, που πλαισιώνεται από αριστοκρατικά κτίρια, καθολικές εκκλησίες και σπίτια των πολιτών, είναι γεμάτος με καφέ και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να απολαύσετε καλή και φτηνή κουζίνα. Παλαιότερα περνούσε από εδώ το τραμ αλλά για λόγους περιβαλλοντικούς και κυρίως τουριστικούς η γραμμή καταργήθηκε και παρέμειναν μόνο οι ράγες ως διακοσμητικό στοιχείο.

Το κέντρο της πλατείας στο Κόσιτσε

Night life in Kosice

Το Κόσιτσε έχει σχετικά έντονη βραδινή ζωή ιδίως τα καλοκαίρια, με ζωντανή μουσική και δρώμενα στο δρόμο. Και για να κλείσουμε με κάτι γλυκό, στο ισόγειο του νεοκλασσικού κτιρίου που βλέπετε στο βάθος στην παρακάτω εικόνα, βρίσκεται ένα από τα πιο ωραία ζαχαροπλαστεία της περιοχής!

Το Κόσιτσε το βράδυ

Παρά τα δύο ταξίδια στη καταπράσινη, πανέμορφη και κυρίως παρθένα τουριστικά Σλοβακία. Θεωρούμε ότι μετά από αυτές τις πρώτες ανιχνεύσεις η εξερεύνηση τώρα αρχίζει! Aυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο επισκέπτης πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην ίδια τη χώρα. Και όχι απλά να περάσει πηγαίνοντας κάπου αλλού. Η Σλοβακία έχει πάρα πολλά να δείξει στον ταξιδιώτη που κινείται και ψάχνει πέρα από τα καθιερωμένα. Γι’ αυτό βάλτε την στους επόμενους προορισμούς σας!

Δείτε περισσότερα άλμπουμ και βίντεο καθώς και χρήσιμα άρθρα σχετικά με Road Trip στην Ευρώπη, στους ιστότοπους του Caravani Roadtrip Club

Facebook Page

Facebook Group

Blog

© 2020, Caravani. All rights reserved.

33 | Website

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *