World Stories

Η Μαδαγασκάρη μέσα από μια πιρόγα

Μαδαγασκάρη, στο νου σου έρχεται κάτι εξωτικό κάτι πολύ μακρινό και άγριο. Όλα αυτά ισχύουν! Ένας τόπος με δύσκολα τοπωνύμια και υπέροχη φύση, που δε μπορείς να μην εντυπωσιαστείς. Με τόσο αξιοπρεπείς ανθρώπους και με άπειρα παιδιά, αυτά τα γλυκύτατα πλάσματα με τα μεγάλα, όλο θλίψη μάτια. Πανέμορφα μάτια.

 

Τα λάτρεψα αυτά τα παιδιά

Το ταξίδι ξεκίνησε ένα χειμωνιάτικο Σάββατο που ο Ανδρέας άρρωστος έψαχνε για εισιτήρια. Είναι και ο μόνος που το κάνει, εγώ το σιχαίνομαι! Βρίσκει λοιπόν για Μαδαγασκάρη με 800€/άτομο! Μαρία κοίτα μου λέει…εεε δεν ήθελα κάτι περισσότερο να σκεφτώ, κλειστά τώρα του λέω! Μα…να το σκεφτούμε μου απαντάει. Αν θες να πας Μαδαγασκάρη, τώρα είναι η ευκαιρία! Και τον έπεισα! Είχε και πυρετό και ήταν ευκολάκι.

Απίθανοι μικροί μαλαγάσιοι

Ψάχνοντας και διαβάζοντας φτιάξαμε το πρόγραμμα μας. 20 μέρες συνολικά, 10 μέρες με οργανωμένη εκδρομή, δλδ με συνοδό και 10 μέρες μόνοι μας. Η χώρα είναι μεγάλη, με δύσκολες μετακινήσεις και αν θες να δεις πολλά σε λίγο χρόνο όπως εμείς είναι μια πολύ καλή λύση να κλείσεις ένα πακέτο με κάποιο γραφείο. Αυτό που σου προσφέρουν στην ουσία είναι ένας ντόπιος ο οποίος είναι συνέχεια μαζί σου και αναλαμβάνει όλο το πρόγραμμα.

Η πιρόγα που θα γίνει το σπιτικό μας για 2,5 μέρες

Σε πάει στα ΚΤΕΛ (ο θεός να τα κάνει), όταν φτάνουμε στο χωριό μας πάει στα δωμάτια μας…μέχρι εδώ εύκολα όλα…θα μου πεις τι τον χρειάζομαι; Θα σε πάει στο χωριό (το πιο αφρικανικό χωριό που μπορείς να σκεφτείς…ε ακόμα πιο φτωχό) θα σου βρει την πιρόγα που θα είναι το μεταφορικό σου μέσο για 2,5 μέρες, θα βρει τους κωπηλάτες σου….όταν τελειώσει η κατάβαση του ποταμού θα βρει τον καροτσέρη με τα βόδια να σε πάει κάποια χιλιόμετρα μέσα στα χωράφια, τα ποτάμια και τις λάσπες για να βρεις το τζιπ και να συνεχίσεις την εκδρομή…. Γενικώς αναλαμβάνει τη συνεννόηση με τους ντόπιους, οι οποίοι δε μιλάνε αγγλικά. Ίσως κάποιοι να μπορούν να συνεννοηθούν στα γαλλικά, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Η Μαδαγασκάρη ήταν γαλλική αποικία μέχρι το 1960.

Διάβασε περισσότερα από την κόκκινη χώρα εδώ https://travelvibe.eu/madagaskari-i-kokkini-xora/

Ένα τυπικό μαλαγασικό χωριό

Δεν θα πας στη Μαδαγασκάρη για να δεις τα κλασσικά ωραία χωριά, με όμορφα σπίτια, μουσεία και αξιοθέατα. Η χώρα είναι υπέροχα άγρια, πρωτόγονη, πολύ φτωχή (η ένατη φτωχότερη χώρα στον κόσμο), με παρθένα φύση, αυθεντικούς και πολύ φιλικούς ανθρώπους, με καταπληκτικά παιδιά που χαίρονται αφάνταστα την παρέα των λίγων τουριστών, θέλουν συνέχεια, μα συνέχεια φωτογραφίες, κάνουν ότι ξέρουν για να τραβήξουν την προσοχή σου, είναι απίθανα! Τα λάτρεψα!

Τα μικρά στήνονται για φωτογραφίες όλη την ώρα, είναι καταπληκτικά!

Η επιλογή που κάναμε σε χωριά και πόλεις ήταν πολύ καλή, δε θα άλλαζα κάτι αν ξαναπήγαινα.

Το highlight του ταξιδιού μας όμως, ήταν η τριήμερη κατάβαση του ποταμούTsiribinia με πιρόγα!

Εγώ, ο συνοδός μας Vonzy και οι 2 κωπηλάτες

Τι να πρωτοπώ για αυτές τις μέρες…για την αίσθηση να είσαι τόσο κοντά στο νερό, μια απότομη κίνηση και όλα να γίνονται μούσκεμα, να νομίζεις ότι θα αναποδογυρίσει η πιρόγα, για το τοπίο…αρχίζει με ρυζοχώραφα, συνεχίζει με φαράγγι και βουνά από άμμο, ενώ τελειώνει με πυκνή βλάστηση, χωράφια με καλαμπόκια και καπνά.

Μαγεία να βλέπεις τέτοιες εικόνες
Το σκηνικό αλλάζει συνεχώς κατεβαίνοντας τον ποταμό

Για τους ντόπιους…βλέπεις όλη τους την καθημερινότητα, πλένουν τα ρούχα τους, ψαρεύουν, μαγειρεύουν δίπλα στο ποτάμι. Όλοι με ένα χαμόγελο στα χείλη τους. Τα παιδιά όπου μας συναντήσουν φωνάζουν salama-γεια και vazaha photo- τουρίστα φωτό, χαιρετάνε, χορεύουν…

Vazahaphoto, τουρίστα φωτό!

Για τους συντρόφους μας στην πιρόγα…ένας ο συνοδός μας και δύο που κωπηλατούν…μας κάνουν μαγική βαρκάδα, μας στήνουν τη σκηνή το βράδυ, μας μαγειρεύουν ΠΑΝΩ στην πιρόγα αλλά και στην ακτή, μας φτιάχνουν ακόμα και γλυκό, μας προσφέρουν ποτό το βράδυ (ρούμι αρανζέ δηλαδή κοκτέιλ ρούμι με πορτοκάλι και τζίντζερ) και ξηρούς καρπούς!

Μαγειρική πάνω στην πιρόγα από τον Vonzy

Πάνω στην πιρόγα έχουμε ό,τι θα χρειαστούν 5 άτομα για όλες τις ημέρες. Πολλά πράγματα, μεταξύ άλλων και ένα ζωντανό κοτόπουλο! Ε ναι, έπαθα ένα σοκ όταν το είδα να το φορτώνουμε! Κάθε βράδυ το έβγαζαν στην ακτή και το άφηναν ελεύθερο αλλά αυτό έμενε εκεί, ακίνητο! Το άλλο πρωί πάλι μέσα στην βάρκα!

Το δειλινό στήναμε σκηνή στην όχθη. Εμείς και το κοτόπουλο μας.

Ώσπου την τελευταία μέρα, εκεί που γράφω το ημερολόγιο μου, ακούω κακαρίσματα. Γυρίζω και βλέπω τον κωπηλάτη μας να το κρατάει ανάποδα! Ναι στεναχωρήθηκα πολύ, δεν έφαγα φυσικά εκείνο το βράδυ κοτόπουλο αλλά ούτε και τα επόμενα!

Στάση για μεσημεριανό σε ένα παραποτάμιο «εστιατόριο»
Μοιράσαμε στυλό και έγινε ένας χαμός από γέλια και χαρές

Εκεί βραδιάζει νωρίς γύρω στις έξι και όπως έχουμε αράξει το τελευταίο βράδυ στην κουβέρτα πάνω στην άμμο και πίνουμε το ποτάκι μας κοιτώντας τα άπειρα αστέρια, έρχεται ο συνοδός μας και μας λέει να μπούμε στη σκηνή ΤΩΡΑ! Προσπαθούμε να μάθουμε τι έχει γίνει αλλά δεν καταλαβαίνουμε πολλά. Λέω να ανάψουμε φακούς για να στρώσω τα σεντόνια…απαντάει καλύτερα όχι! Άντε καλά! Περνάει λίγη ώρα μες την αγωνία και έρχεται πάλι.

Μας εξηγεί ότι είναι ο στρατός, ότι δεν έχουν καλή εμπειρία μαζί τους και ότι καλύτερα θα ήταν να μείνουμε για σήμερα μέσα στη σκηνή. Τι άλλο να κάνουμε, στρώνουμε όπως-όπως και ξαπλώνουμε. Ούτε μια τουαλέτα! Μιλάμε ψιθυριστά, λίγο φοβόμαστε αλλά μετά από λίγο μας παίρνει ο ύπνος! Ξυπνάμε αρκετές φορές μες τη νύχτα, ακούμε ομιλίες αλλά κάνουμε το κορόιδο. Ξυπνάμε κατά τις 5 το πρωί βγαίνουμε έξω και βλέπουμε τους συνοδούς μας παρέα με έναν τύπο που κρατάει μια λόγχη να κάθονται γύρω από τη φωτιά! Σα να βλέπεις έργο στο σινεμά!

ξημέρωμα στο ποτάμι

Μας λέει ο συνοδός μας ότι όλα είναι καλά, ήρθαν από το χωριό κάποιοι για να μας φυλάνε όλο το βράδυ! Τώρα τι έγινε, ποια η αλήθεια και τι θα μπορούσε να έχει γίνει ποτέ δε θα μάθουμε! Καθόμαστε απολαμβάνουμε την ανατολή, όλα είναι βαμμένα πορτοκάλι, παντού ομίχλη, μια μαγεία, και κάνουμε το σταυρό μας που είμαστε καλά! Σίγουρα ήταν μια αξέχαστη βραδιά!

Κοιτάς την ανατολή και λες ευχαριστώ

Το πρόγραμμα μας

Δεν ήταν εύκολο να βγάλουμε πρόγραμμα, είναι πολύ μεγάλη χώρα. Έχει το μέγεθος της Γαλλίας και είναι αστείο να θες να τη δεις σε 20 μέρες! Σίγουρα θα χρειαστείς εσωτερικές πτήσεις, εμείς κλείσαμε μόνο μια γιατί είναι αρκετά ακριβές (300€/άτομο) Καταλήξαμε σε 20 μέρες συνολικά, 10 μέρες με οργανωμένη εκδρομή, δλδ με συνοδό και 10 μέρες μόνοι μας.

Η φύση στα καλύτερά της

Οι ρυθμοί στη χώρα είναι πολύ αργοί, πρέπει να έχεις πολύ υπομονή. Αν δε ο χρόνος σου είναι λίγος το ιδανικό για μένα είναι να κλείσεις με κάποιο τοπικό γραφείο ένα κομμάτι του ταξιδιού για να δεις όσα περισσότερα μπορείς. Εμείς κλείσαμε με το JeanBeTours και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα που επιλέξαμε είναι low budget δηλαδή δημόσια μέσα μεταφοράς όπου είχε και basic δωμάτια.

Αυτή είναι η διαδρομή που κάναμε με το ταξιδιωτικό γραφείο

1ή μέρα άφιξη στην πρωτεύουσα Antananarivo διανυκτέρευση στο “Tanajacaranda Guest House hotel” (basic)

2ή μέρα Συνάντηση με τον Jean Be και τον συνοδό μας Vonzy και αναχώρηση για Antsirabe (4ώρες με Taxi Brousse, δημόσιο βανάκι) διανυκτέρευση στο “Green Park Economy hotel” (πολύ όμορφο, μπανγκαλόου μέσα σε τροπικό κήπο)

3ή μέρα Miadrivazo (4 ώρες με Taxi Brousse) διανυκτέρευση στο “La Pirogue Hotel” (basic)

4ή μέρα Masiakapy (1 ώρα με ιδιωτικό αυτοκίνητο) και αναχώρηση με την πιρόγα για την τριήμερη κατάβαση του ποταμούTsiribihina, διανυκτέρευση σε σκηνή

Η κατάβαση του ποταμού Tsiribihina

Tsiribihina River όλη μέρα στην πιρόγα, Καταρράκτες Nosinapela Waterfall, διανυκτέρευση σε σκηνή

6ή μέρα πρωί στο ποτάμι με την πιρόγα, αποχαιρετάμε τους κωπηλάτες και συνεχίζουμε για το BelloSurTsiribihina (περίπου μισή μέρα, με κάρο, με τζιπ, με φέρυ και πάλι οδικώς) διανυκτέρευση στο “KARIBO Hotel” (πολύ basic χωρίς νερό πολλές ώρες και ντουζ από βαρέλι με κουβαδάκι)

7ή μέρα Andadoany (3.30ώρες με τζιπ και φέρυ) διανυκτέρευση στο camping. Επίσκεψη στο μικρό Tsingy

8ή μέρα Επίσκεψη στο μεγάλο TsingydeBemaraha (1 ώρα οδικώς και 3 ώρες ανάβαση, κατάβαση, σκαρφάλωμα στα βράχια του πάρκου)

Αναχώρηση το μεσημέρι για BelloSurTsiribinia (3.30 ώρες οδικώς) διανυκτέρευση ξανά στο “ Kiribu Hotel”

9ή μέρα KirindiForest (2 ώρες οδικώς) διανυκτέρευση στο “Kirindi Forest Resort” (όμορφα ξύλινα σπιτάκια μέσα στο δάσος)

10ή μέρα Morondava (4 ώρες οδικώς με στάσεις στο Love Baobab και στη “Λεωφόρο των Baobab” BaobabsAlley διανυκτέρευση στο “ Les Bougainvilliers hotel” (basic δωμάτια πάνω στην άμμο, η ιδιοκτήτρια είχε Έλληνα μπαμπά και μας μίλησε ελληνικά!) Αποχαιρετάμε τον Vonzy!

11ή μέρα BelloSurMer (4 ώρες με βαρκάκι) διανυκτέρευση στο “Daufen” (ωραίο μεγάλο ξύλινο μπανγκαλόου πάνω στη λευκή άμμο)

12ή μερα BelloSurMer, μας μετακόμισε σε κάτι ενοικιαζόμενα της κακιάς ώρας χωρίς νερό και ρεύμα (ο παλιό Γάλλος!) γιατί είχε γίνει λάθος στην κράτηση

13ή μέρα Morondava (4ώρες με βαρκάκι) διανυκτέρευση στο “Bougainville”ξανά

14ή μέρα επιστροφή στο Antsirabe (10ώρες με τζιπ) διανυκτέρευση στο “Green Park Economy hotel” ξανά.

15ή μέρα επιστροφή στο Antananarivo (4 ώρες με Taxi Brousse, το δημόσιο βανάκι) διανυκτέρευση στο “Tanajacaranda Guest House hotel” ξανά.

16ή μέρα εσωτερική πτήση για NosyBe

17ή, 18ή 19ή, 20ή NosyBe

21ή μέρα Antananarivo πτήση επιστροφής.

Tips για τις μέρες στο ποτάμι

-το ίδιο ταξίδι γίνεται και με μηχανοκίνητη βάρκα. Προτίμησε την πιρόγα για πιο αυθεντικό και ήσυχο ταξίδι, η μηχανή χαλάει όλη τη μαγεία!

-Πάρε διάφορα ρούχα μαζί σου, οπωσδήποτε καπέλο και ελαφρύ μακρυμάνικο για να μη σε κάψει ο ήλιος. Την ημέρα στην πιρόγα κάνει πολύ ζέστη ενώ το βράδυ έχει πολύ υγρασία, όλα μούσκεμα μέσα στη σκήνη, και κρύο. Σημείωσε ότι εμείς πήγαμε τον Αύγουστο.

πρωινό στην όχθη του ποταμού

-ξεσκόνισε τα γαλλικά σου γιατί αγγλικά δεν μιλάει κανείς

-δε θα χρειαστείς μετρητά μαζί σου, δεν έχει κάτι να αγοράσεις, δε θα βρεις σουβενίρς ούτε κάποιο μαγαζί. Μόνο κάποιο τιπ αν θες να δώσεις στους κωπηλάτες.

-πάρε μαζί σου μεγάλη κάρτα μνήμης γιατί θα γεμίσει με υπέροχες εικόνες

Ευχαριστώ για την παρέα! Σου άρεσε το ταξίδι που σε πήγα; 

Για περισσότερες ιστορίες, τιπς και φωτογραφίες, έλα στην παρέα μου στο insta >>  @mazarou.wanders

Μαρία Μαζαρού

>>Δες περισσότερα ταξίδια μου εδώ

 

© 2019 – 2023, Maria Mazarou. All rights reserved.

Travel Editor at 11

Γεια σου, είμαι η Μαρία Μαζαρού.

Ζω από πάντα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι μας στην Τζια.

Ήταν το 2019 όταν μου έγινε η πρόταση να μπω στο Travel Vibe και παρόλο που μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω καλά, δε δίστασα ούτε στιγμή Η χαρά μου πλέον είναι τεράστια που είμαι μέλος αυτής της ταξιδιωτικής κοινότητας.

Μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη λιγάκι πιο ιδιαίτερα και ήσυχα, όσο γίνεται με λιγότερο τουρισμό. Όσο πιο μακριά και απομονωμένα, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει!

Η πιο συχνή ερώτηση προς έναν ταξιδιώτη είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Αν πρέπει να πω μία θα πω Μεξικό, πρώτον για την ομορφιά της και δεύτερον για την αγάπη που της έχω. Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω  την εμπειρία μου βλέποντας τη μεγάλη μετανάστευση ζώων στο Μασάι Μάρα της Κένυα, συμμετέχοντας σε κηδεία στην Τάνα Τοράτζα της Ινδονησίας, την τριήμερη κατάβαση του ποταμού Τσιριμπίνια στη Μαδαγασκάρη ή τη δεκαήμερη κατασκήνωση στο εξωπραγματικά όμορφο νησί της Σοκότρα.

Δεν έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε απόλυτο αριθμό, είμαι όμως πολύ περήφανη και τυχερή για τα μέρη που έχω δει!

Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για ελληνικούς προορισμούς και νησιά όπως τα Ψαρά, Παλαιό Τρίκερι και τη Τζια, για κοντινούς προορισμούς όπως την Μπολόνια, τη Φεζ του Μαρόκου και τη Σαναά της Υεμένης, αλλά και πιο μακρινούς όπως για τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, το Ομετέπε της Νικαράγουα και την Κολομβία.

Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει να γράφω είναι ταξιδιωτικές ιστορίες….Πως πέρασα 3 μέρες μέσα σε μια πιρόγα στη Μαδαγασκάρη, πως ήταν η εμπειρία μου ζώντας 10 μέρες παρέα μόνο με τους 2 οδηγούς στη Σοκότρα της Υεμένης, πως είναι να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την από καιρό νεκρή μητέρα ενός ανθρώπου στο σαλόνι του σπιτιού του.

Στα άρθρα μου δεν επικεντρώνομαι τόσο στα ιστορικά στοιχεία του κάθε μέρους. Αυτά υπάρχουν σε χιλιάδες αράδες στο διαδίκτυο. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι δίνοντας σου πληροφορίες και τιπς, να σε ταξιδέψω και γιατί όχι να σε εμπνεύσω για τον επόμενο σου προορισμό!

#Travelstories #Islander #Summerlover

Γεια σου, είμαι η Μαρία Μαζαρού. Ζω από πάντα στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο στο σπίτι μας στην Τζια. Ήταν το 2019 όταν μου έγινε η πρόταση να μπω στο Travel Vibe και παρόλο που μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω καλά, δε δίστασα ούτε στιγμή Η χαρά μου πλέον είναι τεράστια που είμαι μέλος αυτής της ταξιδιωτικής κοινότητας. Μου αρέσει να ταξιδεύω σε μέρη λιγάκι πιο ιδιαίτερα και ήσυχα, όσο γίνεται με λιγότερο τουρισμό. Όσο πιο μακριά και απομονωμένα, τόσο πιο πολύ με εξιτάρει! Η πιο συχνή ερώτηση προς έναν ταξιδιώτη είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Αν πρέπει να πω μία θα πω Μεξικό, πρώτον για την ομορφιά της και δεύτερον για την αγάπη που της έχω. Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω  την εμπειρία μου βλέποντας τη μεγάλη μετανάστευση ζώων στο Μασάι Μάρα της Κένυα, συμμετέχοντας σε κηδεία στην Τάνα Τοράτζα της Ινδονησίας, την τριήμερη κατάβαση του ποταμού Τσιριμπίνια στη Μαδαγασκάρη ή τη δεκαήμερη κατασκήνωση στο εξωπραγματικά όμορφο νησί της Σοκότρα. Δεν έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε απόλυτο αριθμό, είμαι όμως πολύ περήφανη και τυχερή για τα μέρη που έχω δει! Στο Travel Vibe θα βρεις άρθρα μου για ελληνικούς προορισμούς και νησιά όπως τα Ψαρά, Παλαιό Τρίκερι και τη Τζια, για κοντινούς προορισμούς όπως την Μπολόνια, τη Φεζ του Μαρόκου και τη Σαναά της Υεμένης, αλλά και πιο μακρινούς όπως για τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, το Ομετέπε της Νικαράγουα και την Κολομβία. Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει να γράφω είναι ταξιδιωτικές ιστορίες….Πως πέρασα 3 μέρες μέσα σε μια πιρόγα στη Μαδαγασκάρη, πως ήταν η εμπειρία μου ζώντας 10 μέρες παρέα μόνο με τους 2 οδηγούς στη Σοκότρα της Υεμένης, πως είναι να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την από καιρό νεκρή μητέρα ενός ανθρώπου στο σαλόνι του σπιτιού του. Στα άρθρα μου δεν επικεντρώνομαι τόσο στα ιστορικά στοιχεία του κάθε μέρους. Αυτά υπάρχουν σε χιλιάδες αράδες στο διαδίκτυο. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι δίνοντας σου πληροφορίες και τιπς, να σε ταξιδέψω και γιατί όχι να σε εμπνεύσω για τον επόμενο σου προορισμό! #Travelstories #Islander #Summerlover

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.