Europe Stories Τσεχία

Κάρλοβυ Βάρυ, η πόλη των λουτρών

Στη Βοημία, περίπου 2 ώρες οδικώς (130 χιλιόμετρα) από την Πράγα, στα δυτικά της της χώρας, συναντάμε την πανέμορφη πόλη, του Κάρλοβυ Βάρυ (Karlovy Vary). Βρίσκεται στη συμβολή δύο ποταμών του Όχρε και Τέπλα και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 48.500 κατοίκους. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον βασιλιά Κάρολο Δ’ και είναι διάσημη για τις θερμαινόμενες πηγές/λουτρά της. Εξού και ο χαρακτηρισμός της ως λουτρόπολη. Η αρχιτεκτονική της, που επηρεάζεται άμεσα από τα spa της, βασίζεται σε πολλά παραδείγματα νεοκλασικών και art nouveau από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα.

Ιαματικές πηγές

Ο κυριότερος λόγος που επισκέπτονται οι τουρίστες το Κάρλοβυ Βάρυ είναι οι 12 θερμές ιαματικές πηγές του. Πέρα από τις 12 πηγές, έχει άλλες 300 μικρότερες αλλά και τον ποταμό Τέπλα με ζεστά ρεύματα νερού. Κάποιες ενδεικτικά διάσημες προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί την πόλη για αυτό το λόγο είναι ο Μπετόβεν που μαζί με τον Γκαίτε απολάμβαναν βόλτες μαζί στην πόλη, ο Σοπέν, ο Τουργκένεφ, ο Κάρλ Μαρξ, η Αικατερίνη της Ρωσίας και ο Κεμάλ Ατατούρκ όπου υπάρχει ταμπέλα έξω από το σπίτι που διέμενε. Κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, πραγματοποιείται το γεγονός της έναρξης της εποχής του Spa με πολλά γεγονότα όπως συναυλίες, έκθεση προϊόντων και αποκορύφωμα την παρέλαση με ιστορικά κουστούμια, όπως του Καρόλου του 4ου .

Η κιονοστοιχία Mill (MillColonnade – Mlýnská kolonáda) κατασκευάστηκε το 1881, με ύψος 132 μέτρων και αριθμεί 124 κολώνες Κορινθιακού ρυθμού. Διαθέτει 5 θερμαινόμενες πηγές και αρκετά γλυπτά, εκ των οποίων 12 στην οροφή αντιπροσωπεύοντας τους μήνες του έτους.

Η κιονοστοιχία HotSpring (HotSpring Colonnade – Vřídelní kolonáda) είναι ένα μοντέρνο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε πάνω από τον ποταμό Τέπλα τη δεκαετία του 1960. Στεγάζει τον πίδακα Vřídlo, ο οποίος εκτοξεύει σε ύψος 12 μέτρων πάνω από 2.000 λίτρα νερού το λεπτό. Καθώς το νερό είναι πολύ καυτό για πολλούς ασθενείς, κατανέμεται σε 5 πηγές, στις οποίες κρυώνει σε θερμοκρασίες 50οC και 30οC, ώστε να είναι κατάλληλο για να καταναλωθεί για θεραπεία. Είναι ανοικτό καθημερινά.

Επίσης η κιονοστοιχία Market (Market Colonnade – Tržní kolonáda) έχει κατασκευαστεί σε Ελβετικό στυλ από τους διάσημους αρχιτέκτονες Ferdinard Fellner και Hermann Helmer το 1833. Διαθέτει 3 ιαματικές πηγές : την Charles IV, την Lower Castle (Dolní zámecký pramen) και την Market Spring. Η πρώτη πηγή, με 64οC θερμοκρασία, πήρε αυτό το όνομα γιατί ένας μύθος λέει ότι ο Κάρολος ο 4ος θεράπευσε τα άκρα του από αυτήν και αποτυπώνεται σε μια χάλκινη πινακίδα. Η δεύτερη, με 55οC θερμοκρασία, αποτελεί τη μία από τις 2 του κάστρου (η άλλη ονομάζεται Upper Castle Spring – Horní zámecký pramen) και διαφέρουν στη θερμοκρασία λόγω υψομέτρου. Η τρίτη, με 65,2οC θερμοκρασία, είχε επανειλημμένα εξαφανιστεί και επανεμφανίστηκε το 1838. Spooky……

Τέλος, η κιονοστοιχία Park (Park Colonnade – Sadová kolonáda) χτίστηκε από τους ίδιους αρχιτέκτονες της Market Colonnade το 1881 και αποτελεί το τελευταίο κομμάτι από την πρώην αίθουσα συναυλιών και εστιατορίου Blamenský Pavillion. Διαθέτει 2 ιαματικές πηγές την Park Spring με 41,6 οC και την Snake Spring (Hadí pramen) με 28,7 οC, η οποία είναι και η πιο πρόσφατη.

Αξιοθέατα

Η εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής (ChurchSt. Mary Magdalene), με ρυθμό μπαρόκ, κατασκευάστηκε το 1737 για να προσεύχονται οι καθολικοί εκ Ρώμης που έμεναν στην πόλη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης με τα σπα και διαθέτει πλούσιο εσωτερικό. Είναι εύκολη να την διακρίνεις από τους δίδυμους πύργους – καμπαναριά που φαίνονται.

Το μουσείο υαλοπωλείας Moser (Museum of Glass Moser) είναι ένα από τα πιο διάσημα στην ανατολική Ευρώπη. Με πάνω από 160 χρόνια εμπειρίας και δεξιοτήτων, το μουσείο διαθέτει πάνω από 2.000 εκθέματα στους επισκέπτες . Μπορείτε επίσης να κάνετε ξενάγηση, σε αγγλική γλώσσα, στο εργοστάσιο και να δείτε από κοντά τη διαδικασία που ακολουθείτε ώστε να κατασκευαστεί ένα γυάλινο βάζο, ποτήρι αλλά και άλλες δημιουργίες. Μην εκπλαγείτε που με τις τεράστιες ποσότητες μπύρας που πίνουν οι τεχνίτες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του επαγγέλματος.

Ένα άγαλμα που μας έκανε εντύπωση ήταν το Holy Trinity Column, το οποίο κατασκευάστηκε το 1716 και είχε πάνω τα σύμβολα τριών θρησκειών Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Μουσουλμανισμού. Το άγαλμα χτίστηκε ως σύμβολο ευγνωμοσύνης προς τις θρησκείες αφότου η πόλη είχε χτυπηθεί από ένα ξέσπασμα πανούκλας.

Extra πληροφορίες

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το διεθνές φεστιβάλ κινητογράφου, το οποίο αποτελεί ένα από τα παλιότερα γενονότα που σχετίζεται με ταινίες στον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Το 2006 η ταινία Casino Royale γυρίστηκε στο Κάρλοβυ Βάρυ όπου χρησιμοποίησε το διάσημο ξενοδοχείο Grandhotel Pupp αλλά αργότερα η ταινία The Grand Budapest Hotel στο ξενοδοχείο Palace Bristol Hotel.

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε το διάσημο λικέρ Μπεχερόφκα (Becherovka), το οποίο πουλιέται και σε ειδικά stand στην πόλη και είναι από βότανα και μπαχαρικά. Η παραγωγή και η συσκευασία του γίνεται στο Κάρλοβυ Βάρυ και το χρησιμοποιούν επίσης ως χωνευτικό ποτό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και σερβίρεται παγωμένο. Επίσης τις παραδοσιακές γκοφρέτες (Karlovarske oplatky) σε διάφορες γεύσεις που υπάρχουν από το 1867 και είναι το κατεξοχήν έδεσμα της πόλης.

Πώς να πάτε

Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να επισκεφτείς το Κάρλοβυ Βάρυ, αν δεν έχεις νοικιάσει αυτοκίνητο, είναι μέσω ημερήσιων εκδρομών με μικρά βανάκια και κοστίζει γύρω στα 70€ με μεσημεριανό φαγητό. Η εκδρομή διαρκεί περίπου 10 ώρες. Σε κάποια πακέτα προσφέρεται και μια επίσκεψη στο διάσημο εργοστάσιο υαλικών Moser, στο οποίο προσωπικά πήγαμε. Υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης με τρένο από τη Czech railways και τη Deutshe Bahn αλλά και με αεροπλάνο αφού διαθέτει αεροδρόμιο 4,5 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πόλης. Συνήθως οι πτήσεις εξυπηρετούνται μόνο μέσω Μόσχας διότι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες λόγω των ιαματικών λουτρών.

Quiz: – Πως αλλιώς ονομάζεται το Κάρλοβυ Βάρυ;

– Κάρλσμπαντ (Carlsbad), διότι έτσι το ονόμαζαν οι Γερμανοί μέχρι το 1946 μέχρι και τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

© 2019 – 2020, TravelEat Thodoris & Mari. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *