Fresh Vibes World Stories

Νησιά Ούρος: Tα πλωτά νησιά της Λατινικής Αμερικής

Τι θα σκεφτόσουν αν κάποιος σου έλεγε πως μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου νησί και να κατοικείς σ’ αυτό χειμώνα καλοκαίρι με τους δικούς σου και άλλες δύο τρεις οικογένειες; Όσο απίστευτο φαντάζει είναι άλλο τόσο αληθινό! Ήρθε λοιπόν αυτός ο πολιτισμός πριν από πολλά χρόνια να το κάνει πραγματικότητα και να μας αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον. Ο λόγος γίνεται για τα πλωτά νησιά Ούρος.

Η λίμνη στην οποία βρίσκονται ονομάζεται Τιτικάκα. Η δυτική της πλευρά ανήκει στο Περού και η ανατολική της στη Βολιβία. Είναι η μεγαλύτερη πλωτή λίμνη της νότιας Αμερικής και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου στα 3.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πλωτά νησιά λοιπόν φτιαγμένα από ανθρώπους με μια αρχαία ινδιάνικη τεχνική. Η φυλή των Ούρος είναι από τις αρχαιότερες των αυτοχθόνων πολιτισμών της Αμερικής.  Αρχικά, ο λόγος της δημιουργίας τους απ’ ότι μας είπαν, ήταν για να προστατευτούν από τους εχθρούς κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Ίνκας και έπειτα για να γλυτώσουν από τη βαριά φορολογία που τους επιβάλλεται από το κράτος σε περίπτωση που κατέχουν κάποιο κομμάτι γης. Οι κάτοικοι σήμερα ζουν κυρίως από τον τουρισμό, τη λίμνη και τα καλάμια της Τοτόρα, που εκτός από την κατασκευή των ίδιων των νησιών χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία λόγω των πολύτιμων μικρό – στοιχείων που περιέχουν.

Όπως στα περισσότερα τουριστικά μέρη οι άνθρωποι ήταν χαμογελαστοί και θερμοί, πρόθυμοι να μας εξηγήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις λεπτομέρειες αυτού του μικρού πλωτού πολιτισμού. Με το που πλησιάσαμε με τη βάρκα, μάς καλωσόρισαν με ένα τραγούδι και ένα χορευτικό. Μας εξήγησαν αναλυτικά πώς δημιουργούν τα νησιά με ένα περίτεχνο σκετς.

Τοποθετούν λοιπόν κάποια καλάμια για βάση, έπειτα περιμένουν κάποιες μέρες μέχρι να σαπίσουν και στη συνέχεια κάνουν με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες στρώσεις (περίπου τριάντα) μέχρι να δημιουργηθεί ένα νησί! Στη συνέχεια τα συνδέουν σε μεγάλους πασσάλους ευκαλύπτου που φτάνουν ως τον πυθμένα της λίμνης και τα δένουν με σχοινιά  για να τα στερεοποιήσουν. Επίσης, χρησιμοποιούν τα καλάμια Totora για να φτιάξουν τις βάρκες τους αλλά και τα σπίτια τους.Οι γυναίκες κάνουν υφαντά σε έντονα χρώματα και δημιουργούν χειροτεχνίες τις οποίες πουλούν ως ενθύμια στους τουρίστες. Οι άντρες ασχολούνται κυρίως με την αλιεία.

Η εμπειρία ήταν μοναδική! Σε πιάνει δέος με την ιδέα ότι φτιάχνουν έναν ολόκληρο πλωτό οικισμό μέσα σε μια λίμνη από το πουθενά! Άνθρωποι που τους οδηγεί η ανάγκη να κάνουν κάτι τόσο δημιουργικό για να επιβιώσουν από τις εκάστοτε δυσκολίες. Είναι  πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που σε κάνει να δεις τις δυσκολίες με άλλο μάτι!

Επισκεφθήκαμε τα νησιά τον Οκτώβριο, ο καιρός ήταν ακόμα πολύ καλός. Κάναμε αυτή την εκδρομή στο πλαίσιο ενός μεγάλου ταξιδιού με μια εταιρεία τουριστικών λεωφορείων που ονομάζεται Bolivia Hop και Peru Hop αντίστοιχα. Είναι ένας οργανωμένος, οικονομικός και αρκετά ασφαλής τρόπος για να δεις όποια αξιοθέατα σε ενδιαφέρουν ανάλογα με τις χώρες που θες να επισκεφτείς. Το ταξίδι μας άρχισε  από την La Paz, πρωτεύουσα της Βολιβίας και περάσαμε μέσω της λίμνης στο Περού. Ξεκινήσαμε από το Πούνο που είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής (όχι κάτι το ιδιαίτερο κατά την άποψη μου) στις 16:00 με μια βάρκα και φτάσαμε στις 16:40. Η συνολική διάρκεια της εκδρομής είναι 2 ώρες και το κόστος περίπου στα 15 ευρώ.

Μια επίσκεψη που αξίζει να κάνεις οπωσδήποτε  αν βρεθείς στο Περού και στη Βολιβία!

Διάβασε και άλλα World Stories εδώ.

 

© 2023, Yota Arabatzi. All rights reserved.

Travel Editor at 60

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.