Europe Stories Σερβία

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν (με το καραβάνι) στη Σερβία

Σε μια διαδρομή που συχνά ακολουθούμε στα ταξίδια μας με αυτοκίνητο όταν πηγαίνουμε προς κεντρική Ευρώπη, διασχίζουμε όλη τη Σερβία από τη νοτιότερη είσοδο στο Presevo, μέχρι το Horgos στα βόρεια σύνορα με την Ουγγαρία.

Στην πορεία συναντάμε τις τρεις μεγαλύτερες και ίσως πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της χώρας, τη Νις, το Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ. 

Από το Μάιο του 2019 που παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα της οδικής αρτηρίας Ε75/Α1 από το Vladičin Han στη Grdelica της νότιας Σερβίας, όλη η διαδρομή από άκρη σε άκρη είναι πλέον ένας άνετος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.  Δείτε το παρακάτω βίντεο για να έχετε μία εικόνα του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο έχει μειώσει την απόσταση από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι στα 630 χιλιόμετρα, δηλαδή όσο από την Αλεξανδρούπολη στην Ηγουμενίτσα.

https://www.youtube.com/watch?v=0TG2yjC1kb4

1. Νόβι Σαντ

Ας πούμε λίγα λόγια για αυτές τις πόλεις, ξεκινώντας από την ομορφότερη που κατά τη γνώμη του γράφοντος είναι με μεγάλη διαφορά το Novi Sad το οποίο βρίσκεται 94 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου και είναι η πρωτεύουσα της σερβικής επαρχίας Βοϊβοντίνα. Να σημειωθεί ότι το Νόβι Σαντ επιλέχθηκε ως μία από τις «Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες» για το έτος 2021. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Δούναβης στην αριστερή όχθη του οποίου απλώνεται η πεδινή περιοχή της Μπάτσκα και από την δεξιά το Εθνικό Πάρκο Φρούσκα Γκόρα.

Η επιβλητική ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο κέντρο της πόλης, στη Trg Slobode (Πλατεία Ελευθερίας), είναι αφιερωμένη στο Όνομα της Παρθένου Μαρίας,  ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θυμίζουν έντονα το Αυστροουγγρικό παρελθόν της πόλης.

Περπατώντας στον πεζόδρομο δίπλα στον καθεδρικό, θα δείτε πολλά καφέ και ρεστοράν, πλανόδιους μουσικούς και υπαίθρια δρώμενα, ενώ στο τέλος υπάρχει το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, το οποίο βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω.

Από εκεί αρχίζει η οδός Dunavska η οποία καταλήγει σε ένα υπέροχο πάρκο που αν το διασχίσετε θα βρεθείτε κοντά στο ποτάμι με θέα το φρούριο. Στο δρόμο αυτό βρίσκεται και το καλύτερο ανταλλακτήριο της πόλης για να κάνετε δηνάρια. Δείτε τη διαδρομή ΕΔΩ.

Φτάνοντας στο Μνημείο των Θυμάτων του Φασισμού στην όχθη του Δούναβη θα απολαύσετε μια θέα σαν και αυτή της φωτογραφίας παρακάτω. Το πιο γνωστό αξιοθέατο στο Νόβι Σαντ είναι το Φρούριο Πετροβαραντίν, που δεσπόζει στον ορίζοντα πλάι στο Δούναβη και προσφέρει επίσης γραφική θέα της πόλης από ψηλά.

 Εκεί βρίσκεται ο μπαρόκ πύργος του ρολογιού, τοποθετημένος ψηλά πάνω από μια πύλη του συγκροτήματος. Το περίεργο χαρακτηριστικό του ρολογιού είναι ότι ο μικρός δείκτης δείχνει τα λεπτά και ο μεγάλος τις ώρες.

Στο  Πετροβαραντίν γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο το μουσικό φεστιβάλ EXIT στο οποίο συμμετέχουν νέοι από όλη την Ευρώπη. Για να φτάσετε στο κάστρο από το σημείο του μνημείου επιστρέφετε πίσω και περνάτε τη γέφυρα Varadin (10 λεπτά περπάτημα).

Πέρα από τα αξιοθέατα, στο Νόβι Σαντ μπορείτε να απολαύσετε πολύ καλό και φτηνό φαγητό στις παραδοσιακές σερβικές ταβέρνες του, όπως το “Restaurant Sokace” sτην οδό Pavla Papa, το οποίο προτιμάμε τα τελευταία χρόνια όταν περνάμε από εκεί.

Πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας στα πολυάριθμα όμορφα καφέ-μπαρ του κέντρου της πόλης και παρακολουθήσετε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται συνήθως στο χώρο γύρω από την εκκλησία, όπως το  Salsa Party που πετύχαμε τον Μάϊο του 2019 (επόμενη φωτό).

2. Βελιγράδι

Το Βελιγράδι, η πρωτεύουσα της Σερβίας, βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη.  Φτάνοντας στη πόλη από νότο βλέπετε αυτά τα τρία κτίρια σύμβολο της πόλης, τα οποία από ψηλά σχηματίζουν το σήμα της ειρήνης.

Στην άλλη άκρη της πόλης βρίσκεται περίφημο Φρούριο Καλεμεγκντάν, του οποίου η ιστορία πηγαίνει πίσω μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. που ήταν ρωμαϊκό οχυρό, ενώ το 535 μ.Χ. μετά από πολλές αλλεπάλληλες καταστροφές, ξαναχτίστηκε από τον Ιουστινιανό.

Το φρούριο ήταν υπό την κατοχή των οθωμανών από το 1521 μέχρι το 1867, όταν αποχώρησαν οριστικά από τη Σερβία. Στη φωτογραφία παρακάτω φαίνεται η πύλη Zindan.

Η θέα από το φρούριο είναι καταπληκτική, με τα ποταμόπλοια να κάνουν μικρές ή μεγάλες κρουαζιέρες στο Δούναβη και φόντο ένα καταπράσινο τοπίο.

Από την άλλη μεριά η θέα στη πόλη και τις σύγχρονες γέφυρες πάνω από το Σάβο ποταμό.

Το ομώνυμο πάρκο τριγύρω από το φρούριο, δίνει την ευκαιρία για ηρεμία και ανάπαυση, ενώ υπάρχει και ένας πολύ ενδιαφέρον ζωολογικός κήπος.

Ερχόμενοι από το κάστρο προς το κέντρο, συναντάτε και διανύετε τη περίφημη οδό Κνεζ Μιχαήλοβα.

Σε αυτό τον μεγάλο πεζόδρομο βρίσκονται τα περισσότερα επώνυμα καφέ, ρεστοράν και καταστήματα ρούχων και τουριστικών ειδών.

Φτάνοντας στην άλλη άκρη του πεζόδρομου, πηγαίνετε αριστερά και αφού περάσετε τη Πλατεία Δημοκρατίας (Republic Square), θα βρείτε την οδό Skadarska η οποία οδηγεί στη γραφική συνοικία Skadarlija (Σκαντάρλιγια).

Εδώ είναι πολύ ωραία ιδίως το βράδυ, με τις φολκλόρ μπάντες να παίζουν στις ταβέρνες και στα μπαράκια να έχει λάιβ σύγχρονη μουσική.

Ένα ιστορικό ξενοδοχείο του κέντρου, το Hotel Moskva, σίγουρα θα σας τραβήξει τη προσοχή.

Από εδώ αν πάτε διαγώνια απέναντι και περπατήσετε λίγο θα βρείτε το κτίριο του Κοινοβουλίου που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Συνεχίστε στο δρόμο αυτό (Bulevar kralja Aleksandra) και αφού περάσετε τη πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο πρώτο στενό μετά την οδό Beogradska δεξιά, θα βρείτε το Μουσείο Tesla το οποίο είναι μοναδικό.

Αφού λοιπόν φτάσατε ως εδώ, επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Σάββα που είναι λίγο πιο πέρα.

Δείτε ολόκληρη τη διαδρομή ΕΔΩ.

Το υπόγειο παρεκκλήσι του είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης και για να πούμε την αλήθεια το μόνο επισκέψιμο αφού στον κυρίως ναό γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

Για καλό φαγητό προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ταβέρνα “Mala Gostionica” η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίου, κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας. Πολύ καλό φαγητό, ωραίο περιβάλλον και πολύ φτηνό για τη κατηγορία του. Είμαστε σταθεροί πελάτες εκεί!

3. Νις

Κλείνουμε αυτή τη περιήγηση στη Σερβία με την πόλη της Νίκαιας (Niš) στα νότια, την πατρίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου πού είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νισάβα.

Πρόκειται για μια πολύ συμπαθητική πόλη στην οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να κάνει μια στάση ξεκούρασης, απολαμβάνοντας οπωσδήποτε μια βόλτα στο χώρο του κάστρου, στο οποίο υπάρχει ένα πολύ ωραίο πάρκο με πολλά δένδρα και παγκάκια, κανά δυο καφέ και μαγαζάκια με τουριστικά.

Από την πύλη του κάστρου περνάτε το ποτάμι και βρίσκεστε στη πλατεία King Milan. Από εκεί ξεκινάει ένας μεγάλος πεζόδρομος η οδός Obrenovićeva που φτάνει μέχρι το κέντρο της πόλης.

Εδώ υπάρχουν πολλά καταστήματα και ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε καλή και φτηνή κουζίνα, ή να ψωνίσετε ρούχα και παπούτσια σε πολύ καλές τιμές.

Η Σερβία έχει ένα γνήσιο βαλκανικό χαρακτήρα και αν κάποιος ψάξει θα βρεί αρκετές ομορφιές, τόσο στις μεγάλες πόλεις που αναφέραμε παραπάνω αλλά και στην ύπαιθρο. Η καλή κουζίνα και οι χαμηλές τιμές σίγουρα είναι ένα επιπλέον δέλεαρ για τον ταξιδιώτη που θέλει να κινηθεί στη “γειτονιά” μας και να δει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, χωρίς υψηλό μπάτζετ. Τολμήστε το!

Συμβουλή: Επειδή η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ελεύθερα (roaming) όπως στις άλλες χώρες, ενώ οι χρεώσεις για χρήση των σερβικών δικτύων είναι υψηλές. Μια πολλή καλή λύση για να έχετε δωρεάν δεδομένα (5 Gb) και αρκετό χρόνο ομιλίας προς σερβικά δίκτυα, είναι να αγοράσετε μια σερβική προπληρωμένη κάρτα (sim) με το αντίστοιχο νούμερο, μέσω ενός τουριστικού πακέτου που κοστίζει γύρω στα 5 € από την εταιρία Telenor.  Δείτε το σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ.

Περισσότερα άλμπουμ και βίντεο για τη Σερβία καθώς και χρήσιμα σχετικά άρθρα, στους ιστότοπους του Caravani Roadtrip Club.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Caravani.GR/

Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/caravaniclub

Blog: https://myeuropeguide.blogspot.com/

© 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.