Europe Stories Radar Ρουμανία

Το χαρούμενο κοιμητήριο της Ρουμανίας

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που θα διαβάσεις σήμερα. Πως να μην είναι άλλωστε, αφού σε αυτό εδώ το νεκροταφείο όλα είναι πολύχρωμα! Ο λόγος για το Merry Cemetery.

Το “Χαρούμενο Κοιμητήριο” στα σύνορα Ρουμανίας και Ουκρανίας. Η ακριβής τοποθεσία του είναι στην πόλη Sapanta, στην περιοχή Maramures. Είναι ένα από τα παράξενα αξιοθέατα της Ρουμανίας και ένα από τα πιο ιδιαίτερα κοιμητήρια του κόσμου.

Τι το ιδιαίτερο έχει:

Εδώ που λες, μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι άνθρωποι όμως οι σταυροί που τους συνοδεύουν είναι χρωματιστοί και χαρούμενοι. Πάνω από 800 σταυροί με περίτεχνα σχέδια στολίζουν το κοιμητήριο.

Οι εντυπωσιακοί σταυροί είναι ζωγραφισμένοι με το λαμπερό μπλε του ουρανού και διακοσμημένοι με ζωγραφιές και ποιήματα! Κάθε πρωτότυπο ποίημα αποκαλύπτει κάτι για τη ζωή και τον χαρακτήρα του αιώνιου κατοίκου στο χαρούμενο κοιμητήριο. Σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Η ιστορία του Merry Cemetery:

Πως ξεκίνησε όλο αυτό; Πως αυτή η μικρή πόλη με τους 5000 ζωντανούς κατοίκους κατάφερε να φτιάξει κάτι τόσο εξωπραγματικά εντυπωσιακό;

Το πρώτο χρωματιστό μνημείο το έφτιαξε ο γλύπτης Ion Stan Patras το 1930. Από τότε μέχρι το 1977 (που έφυγε από την ζωή) για κάθε έναν συγχωριανό του έφτιαχνε και έναν ζωγραφιστό σταυρό. Λίγο μετά τον θάνατό του την παράδοση συνέχισε ο Pop Tincu.

Έκτοτε, όταν κάποιος αφήνει τα εγκόσμια, οι συγγενής του πηγαίνουν στο σπίτι του Pop και του ζητάνε ένα χρωματιστό σταυρό με ζωγραφιές και ποίημα. Οι ζωγραφιές και το ποίημα είναι αποκλειστικά απόφαση του Pop και η οικογένεια δεν μπορεί να δώσει οδηγίες για το πως να είναι ο τάφος. Η αποκάλυψη θα γίνει την ημέρα της ταφής.

Και το τουριστικό κομμάτι;

‘Όπως κάθε τι εντυπωσιακό σε αυτό τον κόσμο, έτσι και αυτό το συγκεκριμένο κοιμητήριο έχει το κοινό του. Ίσως να είναι άτομα που κάνουν “σκοτεινό τουρισμό” ή άτομα που αγαπούν την τέχνη ή ακόμα και απλοί ταξιδιώτες που θέλουν το ιδιαίτερο τοπίο και μερικές φωτογραφίες από αυτό.

Νice to Know: H είσοδος στο νεκροταφείο είναι 5 lei (ω ναι, έχει και είσοδο) και για να βρεθείτε εκεί από το Βουκουρέστι θα χρειαστεί να διανύσετε 583 χιλιόμετρα. Η πιο κοντινή μεγάλη πόλη είναι η Κλουζ-Ναπόκα που είναι 197 χιλιόμετρα μακρυά.

Αλήθεια; θα το βάζατε στα to do σας, αν αύριο είχατε ένα ταξίδι στην Ρουμανία;

© 2020, Panagiotis Karderinis. All rights reserved.

Founder of Travel Vibe at 01 | Website

Γεια, είμαι ο Παναγιώτης!

Δημιούργησα αυτήν την ομάδα τον Απρίλιο του 2018 γιατί είχα την ανάγκη να συνδεθώ με ανθρώπους που αγαπούν τα ταξίδια. Τον πρώτο χρόνο ήμασταν μόλις 15 άτομα και τώρα είμαστε 70 που ναι μεν δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε ποτέ από κοντά, όμως συνδεόμαστε με πολλούς τρόπους μέσα από την ομάδα του Travel Vibe.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, μέχρι που στα 22 μου βρέθηκα στην Αθήνα κάπως τυχαία. Από τότε η Αθήνα έγινε ο τόπος διαμονής μου και η πόλη που αγαπάω όσο καμία άλλη. Α σχολούμε με το digital marketing τα τελευταία 12 χρόνια και αγαπώ να δουλεύω με ταξιδιωτικά brands αλλά και με brands φαγητού.

Για μένα το ταξίδι και το φαγητό συνδέονται και στα δικά μου άρθρα στο Travel Vibe θα διαβάσεις κυρίως για νόστιμες βόλτες που μπορεί να είναι στη γειτονιά μου ή σε μια χώρα της βόρειας Ευρώπης. Δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι το φαγητό μπορεί να γίνει ο προορισμός για ένα ταξίδι και αυτή είναι η αποστολή μου.

Γεια, είμαι ο Παναγιώτης! Δημιούργησα αυτήν την ομάδα τον Απρίλιο του 2018 γιατί είχα την ανάγκη να συνδεθώ με ανθρώπους που αγαπούν τα ταξίδια. Τον πρώτο χρόνο ήμασταν μόλις 15 άτομα και τώρα είμαστε 70 που ναι μεν δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε ποτέ από κοντά, όμως συνδεόμαστε με πολλούς τρόπους μέσα από την ομάδα του Travel Vibe. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, μέχρι που στα 22 μου βρέθηκα στην Αθήνα κάπως τυχαία. Από τότε η Αθήνα έγινε ο τόπος διαμονής μου και η πόλη που αγαπάω όσο καμία άλλη. Α σχολούμε με το digital marketing τα τελευταία 12 χρόνια και αγαπώ να δουλεύω με ταξιδιωτικά brands αλλά και με brands φαγητού. Για μένα το ταξίδι και το φαγητό συνδέονται και στα δικά μου άρθρα στο Travel Vibe θα διαβάσεις κυρίως για νόστιμες βόλτες που μπορεί να είναι στη γειτονιά μου ή σε μια χώρα της βόρειας Ευρώπης. Δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι το φαγητό μπορεί να γίνει ο προορισμός για ένα ταξίδι και αυτή είναι η αποστολή μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.