Europe Stories Πολωνία

Ζακοπάνε: Πάμε να το εξερευνήσουμε

Στο ταξίδι με αυτοκίνητο που κάναμε στην Πολωνία το καλοκαίρι του 2019, ο πρώτος μας σταθμός ήταν το Ζακοπάνε. Μπήκαμε στη χώρα από τη Σλοβακία. Συγκεκριμένα από συνοριακό σημείο Trzcziana – Chyżne, για να καταλήξουμε σε μία περιοχή που λέγεται Bańska Niżna.

Το σπίτι που μείναμε ήταν ένα παραδοσιακού στυλ ξενοδοχείο. Είχε υπέροχη θέα και πολύ καλή τιμή, γύρω στα 15 χιλιόμετρα έξω από το Zakopane.

Μετά από ένα μπάνιο και λίγη ξεκούραση ξεκινήσαμε για την πόλη των περίπου 30000 κατοίκων. Είναι απλωμένη σε ένα καταπράσινο τοπίο, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία στο νότιο άκρο της Πολωνίας (πατήστε στο χάρτη για μετάβαση στο Google Maps).

Γενικά για την πόλη

Το Zakopane από το 1999 είναι μέρος της επαρχίας της Μικρής Πολωνίας. Τα χαμηλά ως επί το πλείστον σπίτια και ένας κεντρικός γραφικός πεζόδρομος με ξύλινες κατασκευές είναι τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τη μικρή πόλη στους πρόποδες των βουνών Τάτρα (φαίνονται στην επόμενη φωτό στο βάθος).

Το Zakopane συχνά αναφέρεται ως “η χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας” και είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ορειβασία, σκι και γενικά χειμερινό αλλά και θερινό τουρισμό.

Ζακοπάνε

Μπορείτε να φτάσετε με τρένο ή λεωφορείο από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Κρακοβία, σε περίπου δύο ώρες ή να πάτε με αυτοκίνητο από εδώ (Θεσσαλονίκη) όπως εμείς. Με μια στάση στη Σερβία και μία μπαίνοντας στη Σλοβακία είστε την τρίτη μέρα εκεί. Για τους πιο βιαστικούς μία στάση στο Νόβι Σαντ αρκεί!

Ζακοπάνε

Το στυλ του Ζακοπάνε είναι ένας αρχιτεκτονικός τρόπος εμπνευσμένος από την περιφερειακή τέχνη της ορεινής περιοχής της Πολωνίας γνωστής ως Podhale.

Ζακοπάνε

Βασίζεται στα μοτίβα και τις παραδόσεις των Καρπαθίων και θεωρείται πλέον μια βασική παράδοση της εθνογραφικής ομάδας των Goral που επικρατεί στην περιοχή.

Ζακοπάνε

Τι προλάβαμε να δούμε

 Μπαίνοντας στην πόλη και μέχρι να φτάσουμε στο πάρκινγκ αυτό που βλέπαμε ήταν μία σύγχρονη επαρχιακή πόλη. Η μετάβαση όμως στη συνέχεια από το σημείο που αφήσαμε το αυτοκίνητο, στη παλιά πόλη,  μας φάνηκε πραγματικά σαν πέρασμα σε άλλη εποχή.

Ζακοπάνε

Γραφικά δρομάκια, ξυλόγλυπτα σπίτια,  πάμπολλα μαγαζάκια με τοπικές γεύσεις, καφέ, στολισμός λες και ήταν Χριστούγεννα και κόσμος πολύς κόσμος!

Όπως βλέπετε και στο βίντεο παρακάτω, ένα κρύο το είχε (οι περισσότεροι είναι με μπουφάν) και για να πούμε την αλήθεια μας έτσουξε λιγάκι, αφού τα καλοκαιρινά πανωφόρια αποδείχτηκαν ελαφρώς ανεπαρκή.

Το Ζακοπάνε είναι χτισμένο ακριβώς επάνω στις πηγές του ποταμού Zakopianka, οπότε το νερό είναι κυρίαρχο παντού.

Ζακοπάνε

Ένα κεντρικό παταμάκι διασχίζει το ιστορικό κέντρο για να καταλήξει μαζί με άλλα στον παραπόταμο του Zakopianka, Cicha Woda.

Αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτό πίσω από το μπαράκι, είναι το τοπικό γραφείο των σιδηροδρόμων. Δίπλα του δεξιά (δεν φαίνεται), βρίσκεται το μουσείο για τα Όρη Τάτρα.

Λίγο πιο πέρα θα βρείτε το Aries Hotel & Spa, ένα φανταστικό ξενοδοχείο για πιο χοντρά βάλαντια βέβαια.

Όλα τα κτίρια ακόμη και τα μεγάλα ή πιο μοντέρνα, διατηρούν την αρχικετεκτονική γραμμή που επικρατεί γενικότερα στο κέντρο.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είδαμε και πολλά σε ένα απόγευμα. Επρόκειτο ουσιαστικά για στάση ξεκούρασης στη διαδρομή προς το Βρότσλαβ. Μαζευτήκαμε νωρίς λόγω του κρύου. Αφού απολαύσαμε τις μπύρες μας με θέα τον πεζόδρομο και την άλλη μέρα μετά από ένα τέλειο πρωϊνό φύγαμε προς βορρά.

Το Ζακοπάνε και η ευρύτερη περιοχή των βουνών Τάτρα είναι ένας φανταστικός προορισμός για χειμερινές και θερινές δραστηριότητες, τις οποίες μπορείτε να δείτε πηγαίνοντάς στη σχετική σελίδα ΕΔΩ.

Για εμάς το μέρος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ήδη γίνονται σχέδια για μελλοντικό ταξίδι αρκετών ημερών στη τριγύρω περιοχή!

Δείτε περισσότερα άλμπουμ και βίντεο από τα ταξίδια μας στην Ευρώπη, στους ιστότοπους του Caravani Roadtrip Club.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Caravani.GR/

Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/caravaniclub

Ιστοσελίδα: https://myeuropeguide.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης:

Μια ιστορία του Βίσεμπουργκ

Βαυαρία: βόλτα στο αυτοκρατορικό Füssen

© 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.