Πάτρα, η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού για την Ελλάδα. Πρώτη χρονιά που δεν γιορτάσαμε Τσικνοπέμπτη στην Άνω Πόλη, πρώτη χρονιά που δεν θα γίνει το καρναβάλι των μικρών.
Στην πλατεία (Βασιλέως) Γεωργίου, την κεντρικότερη πλατεία της Πάτρας, μπροστά από το δημοτικό θέατρο Απόλλων, οι «μπάστακες» δίνουν λίγο χρώμα στην ασυνήθιστη ατμόσφαιρα της πόλης. Τίποτα δε θυμίζει ότι το καρναβάλι (ημερολογιακά) έρχεται, παρά μόνο λίγη μουσική που ακούγεται στα μεγάφωνα στο κέντρο για όσους κυκλοφορούν εκεί και οι μεγάλες καρναβαλικές δημιουργίες. Οι φιγούρες αυτές κατασκευασμένες από φελιζόλ, όπως τα άρματα κάθε χρόνο, βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης από την μία άκρη του δήμου ως την άλλη, δίνοντας όσο γίνεται μια καρναβαλική νότα.
Στην «παλιά» Πάτρα ή Άνω Πόλη, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού είναι τοποθετημένοι στην αρχή του δρόμου, κάτω από το Αρχαίο Ωδείο, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, αλλά και στο τέλος, στην πλατεία Φιλικών, δύο πότες πάνω σε βαρέλια από κρασί. Οι πότες θυμίζουν τα γλέντια στην Γερμανού, την Τσικνοπέμπτη με τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις. Στην ίδια γειτονιά, όμορφα νεοκλασικά κτίρια είναι στολισμένα με καρναβαλικές φιγούρες ύστερα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, φαινόμενο συχνό σε πολλά (αν και κλειστά) καταστήματα της πόλης.
Μπροστά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ένας κύκλωπας προσπαθεί να βάλει μια μάσκα, από εκείνες τις μάσκες που φορούσαμε μέχρι πέρσι, αλλά δεν τα καταφέρνει.
Στην ανατολική είσοδο της Πάτρας, μπροστά από την γέφυρα Χαρίλαος-Τρικούπης βρίσκεται μια κολομπίνα να προϋπαντεί τους επισκέπτες που θα έρχονταν στην πόλη για το Καρναβάλι, αλλά δεν θα έρθουν … φέτος η γνωστή «βίλα στο Ρίο» δε θα έχει προσκεκλημένους!
Στην είσοδο του νέου λιμανιού, στον σταθμό που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, δίπλα από το νότιο πάρκο της Πάτρας, βρίσκεται ένας φρουρός της καρναβαλικής φρουράς.
Προς τα δυτικά του δήμου, υπάρχουν διασκορπισμένοι χρωματιστοί οργανοπαίχτες που ήθελαν να παίξουν τον ρυθμό του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» αλλά…
Μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, δύο γιγαντιαίες φιγούρες αρλεκίνων.
Στην πλατεία Γεωργίου, το πιο εντυπωσιακό από όλα, ο «Βασιλιάς Καρνάβαλος», περιστοιχισμένος από ανθρώπους με μάσκες κλεισμένους στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, με παντόφλες, κολλημένοι στo internet, ένας ποδηλάτης σε μετακίνηση 6, νοσοκόμες που κάνουν το εμβόλιο και ο κορωναϊός στον αέρα. Ακριβώς απέναντι από αυτό το πολύχρωμο έργο τέχνης, τρεις ασπρόμαυρες φιγούρες, που δεν ολοκληρώθηκαν, περιμένουν την επόμενη παρέλαση της Πάτρας για να ζωντανέψουν.
Τα καρναβαλικά πληρώματα φέτος με σύνθημα «Του χρόνου μπούλες» *(μια έκφραση που δένει πολύ εφέτος!) δίνουν υπόσχεση για του χρόνου, για ένα καρναβάλι όπως παλιά!
*μπούλες: ένα δρώμενο που λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στην περιοχή της Πάτρας(ιδιαίτερα παλαιότερα), παιδιά ή και ενήλικες, ντυμένοι μασκαράδες, με παλιά ρούχα και παπούτσια έκαναν επίσκεψη σε σπίτια τις ημέρες της αποκριάς. Οι σπιτονοικοκύρηδες προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις μάσκες, κερνούν γλυκά, ποτά κ.α. Η έκφραση «Και του χρόνου μπούλες» είναι πολύ διαδομένη στην περιοχή μας και σημαίνει πως κάτι άργησε πολύ και αναβλήθηκε, μια φράση που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση αυτή και αντικατοπτρίζει την απογοήτευση αλλά και την προσμονή για την κανονικότητα.
Διαβάστε επίσης:
TicketSeller: Μια νέα υπηρεσία, για σένα που αγαπάς να οργανώνεις ταξίδια
Hundertwasserhaus: Ένα πολύχρωμο κομψοτέχνημα!
Βρείτε μας στο blog μας, και στο instagram
© 2020 – 2023, My map and his backpack Ευαγγελία & Γιώργος. All rights reserved.
Αυτή επηρεασμένη από τις ιστορίες που άκουγε από τους θείους της που ταξίδευαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και εκείνος από τον πατέρα του που γύρισε τον κόσμο σαν ναυτικός, ονειρεύονταν ταξίδια μακρινά.
Πια τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, πάνω σε αυτό το αντικείμενο σπούδασαν και εργάστηκαν, και είναι αυτό που αγαπάνε περισσότερο να κάνουν.
Πριν λίγα χρόνια άφησαν την Αθήνα για να μείνουν και πάλι στην επαρχία και τότε άρχισαν να γράφουν στο δικό τους ταξιδιωτικό blog.
“My map and his backpack” μιας και η Ευαγγελία αγαπά πολύ τους χάρτες, ξέρει πάντα πως να βρίσκει το δρόμο και ο Γιώργος, κουβαλητής με το σακίδιο του, με όλα τα απαραίτητα για κάθε τους ταξίδι.
Με ορμητήριο πια την πατρίδα του Πέλοπα, αλλά και το Ιόνιο –μέρη καταγωγής τους- αναζητούν και επισκέπτονται διαρκώς νέους προορισμούς, ακολουθώντας τα λόγια του Όμηρου που όπως συμβουλεύει, «Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων».