Europe Stories

Οι 5+1 όχι-και-τόσο-mainstream πλατείες της Ευρώπης

Ένα travel blog μάλλον επηρεασμένο από την πανδημία. Η συνάθροιση στις πλατείες απαγορεύεται πια. Αυτό ακριβώς μου ξύπνησε αναμνήσεις ατελείωτης χαλάρωσης στις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης. Στις παρακάτω γραμμές δε θα βρεις ούτε τη Grand Place, ούτε τη Trafalgar Square, αλλά ούτε και την Piazza di Spagna. Θα συναντήσεις όμως πλατείες που σίγουρα αξίζουν την επίσκεψή σου αμέσως μόλις ο Covid-19 μας το επιτρέψει. Για πάμε πλατεία λοιπόν!

#1 Praça do Comércio, Λισαβόνα

Η πιο αγαπημένη μου πλατεία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Praça do Comércio (Πλατεία του Εμπορίου) στη Λισαβόνα. Κτίρια που στεγάζουν εμπορικές και άλλες οικονομικές υπηρεσίες, φανταστικά εστιατόρια και wine bars, καλύπτουν τις τρεις πλευρές τις ορθογώνιας πλατείας, ενώ την τέταρτη την διαρρέει ο ποταμός Τάγος. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του βασιλιά José I. Φιλοτεχνημένο το 1775 από έναν από τους σπουδαιότερους γλύπτες της χώρας, τον Machado de Castro. Πρόκειται για το πρώτο μνημείο που φτιάχτηκε ποτέ προς τιμή κάποιου Πορτογάλου βασιλιά. Πως την βλέπεις;

#2 Trinity Square, Λονδίνο

Σημείο συνάντησης του πρώτου μου free walking tour στο Νότιο Λονδίνο ήταν έξω από τη στάση του μετρό Tower Hill. Αν εξαιρέσεις ότι ο σταθμός ήταν κλειστός εκείνη την ημέρα και αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε από τον αμέσως κοντινότερο ως εκεί, αυτό που αντίκρυσα φτάνοντας με αποζημίωσε. Οι δυο μικρότεροι δημόσιοι κήποι, Wakefield και Tower Gardens, ενώνονται ως Trinity Square Gardens συναποτελώντας μαζί με το Tower Hill Memorial ένα υπέροχο momentum ομορφιάς για τους περαστικούς. Θα την βρεις ελάχιστα χιιλιόμετρα νοτιότερα από τον Πύργο του Λονδίνου. Βάλτην και αυτήν στην λίστα σου.

#3 Piazza Navonna, Ρώμη

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει σαφώς η Βασίλισσα των πλατειών, η Ρώμη. Μπορεί η επιλογή της Piazza Navona να είναι αναμενόμενη για κάποιους, αλλά και μόνο το μνημείο με τους ποταμούς των 4 ηπείρων που ήταν όταν κατασκευάστηκε γνωστές αρκούσε για να εντυπωθεί στην μνήμη μου. Ο Δούναβης για την Ευρώπη, ο Γάνδης για την Ασία, ο Νείλος για την Αφρική, και ο Rio della Plata για την Αμερικ. Απεικονίζονται με τη βοήθεια ζώων και φυτών από την κάθε ήπειρο. Δεν σου ακούγεται και σένα δελεαστικό να πας;

πλατείες της Ευρώπης travelvibe

#4 Πλατεία Ηρώων, Βουδαπέστη

Η Πλατεία Ηρώων μπορεί να είναι η πιο εντυπωσιακή πλατεία της πόλης, αλλά δεν την βλέπω να αναφέρεται συχνά μεταξύ των πιο διάσημων της Ευρώπης. Το Μνημείο της Χιλιετίας δεσπόζει στη μέση της πλατείας από το 1896, όταν ανεγέρθηκε για τον εορτασμό των 1000 χρόνων ιστορίας των Μαγυάρων. Το Μουσείο Καλών Τεχνών βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πλατείας ενώ η Kunsthalle (Hall of Art) βρίσκεται στη νότια πλευρά της.

#5 Πλατεία Μιαούλη, Σύρος

Από ολόκληρη λίστα με όμορφες πλατείες γινόταν να λείπει και μια ελληνική; Πρόκειται για την πλατεία Μιαούλη,  με τον σχετικό ανδριάντα του ναύαρχου στην είσοδο της. Εκεί δεσπόζει το κτήριο της Δημαρχείας, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που εγκαινιάστηκε το 1898. Στην πλατεία θα δεις επίσης το Πνευματικό κέντρο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σύρου, ενώ πανύψηλοι φοίνικες δίνουν στο σκηνικό μια εξωτική ομορφιά.

#6 Praça do Rossio, Λισαβόνα

H πορτογαλική πρωτεύουσα ξανά στη λίστα καθώς αν φημίζεται για κάτι (πλην του εξαιρετικού φαγητού της όπως έχω ήδη αναφέρει εδώ) είναι για τις ιδιαίτερες πλατείες της. Η Rossio Square, της οποίας το πλήρες όνομα είναι Praça de D. Pedro IV, είναι γνωστή για τις επαναστάσεις αλλά και τις ταυρομαχίες που…φιλοξένησε στο παρελθόν, ενώ σήμερα αποτελεί κεντρικό meeting point για ντόπιους αλλά και τουρίστες. Α! Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Θέατρο της Λισαβόνας.

πλατείες της Ευρώπης

Ανυπομονείς και εσύ για…άραγμα σε αυτές τις πλατείες;

Διάβασε περισσότερα δικά μου travelvibes εδώ.

Διάβασε και αυτά:

H Λισαβόνα μέσα από τα μάτια ενός προσωρινού ντόπιου

Brighton: Ο βρετανικός νότος στα πιο πολύχρωμα του!

Ακολούθησε με και στο isntagram

© 2020, . All rights reserved.

About

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.