Fresh Vibes Greece All Over Me

H Πυραμίδα… της Λήμνου !

Με πάνω από 200 νησιά η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη, αυτό σίγουρα το ξέρεις αν μένεις εδώ και έχεις κάνει τα ταξιδάκια σου σε κάποια από αυτά. Κυκλαδίτικο στυλ στις Κυκλάδες, μπόλικο πράσινο στις Σποράδες, καταγάλανα νερά στο Ιόνιο, ηλιόλουστες γειτονιές στα Δωδεκάνησα και μοναδική γαστρονομία στα νησιά του Βορειανατολικού αιγαίου. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι ένα από όλα αυτά τα νησιά μας, έχει και την δική του… Πυραμίδα.

Πυραμίδα της Λήμνου travelvibe.eu
https://www.instagram.com/korina_mampeintzi/

H Λήμνος, αυτό το ήρεμο και ιδιαίτερο νησί του βόρειο ανατολικού αιγαίου ίσως είναι το μοναδικό που συνδυάζει τόσα πολλά μαζί. Είναι η Βασίλισσα του Surf. Έχει τοπικά προϊόντα που φτάνουν μέχρι τα πέρατα του κόσμου (βλέπε Καλαθάκι), είναι το ελληνικό νησί με δική του… έρημο -μιλάω για τις αμμοθίνες- και έχει και μια πυραμίδα που κρύβει μια ιστορία που θα πρέπει να μάθουμε όλοι.

Διάβασε περισσότερα για το νησί της Λήμνου στο σχετικό άρθρο:
Λήμνος : Ένα περιπετειώδες νησί που θα σας μαγέψει

Πίσω στο μακρινό 1919 περίπου 5000 Κοζάκοι, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από τη Ουκρανία και νότια Ρωσία έφτασαν στο νησί της Λήμνου ψάχνοντας καταφύγιο. Μετά την ήττα του Λευκού Στρατού στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Οι ντόπιοι τους αγκάλιασαν και οι Κοζάκοι έμειναν εκεί μέχρι το τέλος του 1921. Η εποχή αυτή ήταν σίγουρα μια σκληρή εποχή για όλους και εξαιτίας αυτού περίπου 350 Κοζάκοι (μεταξύ αυτών και μια Ρωσίδα Δούκισσα) πέθαναν και θάφτηκαν στα χώματα της Λήμνου.

Πυραμίδα της Λήμνου
https://www.instagram.com/anastasia_charalampi/

Η Πυραμίδα της Λήμνου

Η Πυραμίδα λοιπόν αυτή, ή αλλιώς”Κουκουμά” όπως την λένε στο νησί είναι ουσιαστικά το μνημείο του άγνωστου Κοζάκου. Όπου έχασε την ζωή του στην εξορία. Μια παλιά ιστορία αναφέρει ότι 300 Κοζάκοι έβαλαν από μία πέτρα και βοήθησαν στο χτίσιμο αυτής. Ενώ έφτιαξαν και ένα μαρμάρινο σταυρό στην κορυφή της , που δυστυχώς δεν υπάρχει πια.

Πυραμίδα της Λήμνου travelvibe
https://www.instagram.com/marinero_piano/

Δεκάδες χρόνια μετά και ενώ ακόμα και οι ντόπιοι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτής της ιστορίας που ξεθώριασε με τον χρόνο. Μια ρωσική αντιπροσωπεία μαζί με συγγενείς των εξόριστων Κοζάκων φτάνει στο νησί της Λήμνου για να τιμήσει τους προγόνους του. Από τότε και μέχρι σήμερα μια φορά τον χρόνο Κοζάκοι κάνουν “απόβαση” στο νησί με λουλούδια, μουσικά όργανα και τις παραδοσιακές στολές τους. Για να τιμήσουν τους προγόνους τους που θα μένουν για πάντα εκεί.

Πέραν της ιστορίας, το τοπίο είναι εντυπωσιακό και σε περίπτωση που έχετε στα πλάνα σας ταξίδι για την Λήμνο αξίζει τον κόπο να βρεθείτε εκεί. Πως θα πάτε; Το νεκροταφείο άλλα και η πυραμίδα είναι στο ακρωτήρι της Πούντας. Απέχει 14 λεπτά περίπου με το αυτοκίνητο από το χωριό Πορτιανού και 12 λεπτά από το Παλαιό Πεδινό.

Ευχαριστώ το Taste Lemnos για τις πληροφορίες και για τις υπέροχες νοστιμιές που μου έχει χαρίσει όσες φορές βρέθηκα σε αυτό το πανέμορφο νησί.

pezoula_limnos
Featured photo: limnosreport.gr 

© 2020, Panagiotis Karderinis. All rights reserved.

Founder of Travel Vibe at 01 | Website

Γεια, είμαι ο Παναγιώτης!

Δημιούργησα αυτήν την ομάδα τον Απρίλιο του 2018 γιατί είχα την ανάγκη να συνδεθώ με ανθρώπους που αγαπούν τα ταξίδια. Τον πρώτο χρόνο ήμασταν μόλις 15 άτομα και τώρα είμαστε 70 που ναι μεν δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε ποτέ από κοντά, όμως συνδεόμαστε με πολλούς τρόπους μέσα από την ομάδα του Travel Vibe.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, μέχρι που στα 22 μου βρέθηκα στην Αθήνα κάπως τυχαία. Από τότε η Αθήνα έγινε ο τόπος διαμονής μου και η πόλη που αγαπάω όσο καμία άλλη. Α σχολούμε με το digital marketing τα τελευταία 12 χρόνια και αγαπώ να δουλεύω με ταξιδιωτικά brands αλλά και με brands φαγητού.

Για μένα το ταξίδι και το φαγητό συνδέονται και στα δικά μου άρθρα στο Travel Vibe θα διαβάσεις κυρίως για νόστιμες βόλτες που μπορεί να είναι στη γειτονιά μου ή σε μια χώρα της βόρειας Ευρώπης. Δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι το φαγητό μπορεί να γίνει ο προορισμός για ένα ταξίδι και αυτή είναι η αποστολή μου.

Γεια, είμαι ο Παναγιώτης! Δημιούργησα αυτήν την ομάδα τον Απρίλιο του 2018 γιατί είχα την ανάγκη να συνδεθώ με ανθρώπους που αγαπούν τα ταξίδια. Τον πρώτο χρόνο ήμασταν μόλις 15 άτομα και τώρα είμαστε 70 που ναι μεν δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε ποτέ από κοντά, όμως συνδεόμαστε με πολλούς τρόπους μέσα από την ομάδα του Travel Vibe. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, μέχρι που στα 22 μου βρέθηκα στην Αθήνα κάπως τυχαία. Από τότε η Αθήνα έγινε ο τόπος διαμονής μου και η πόλη που αγαπάω όσο καμία άλλη. Α σχολούμε με το digital marketing τα τελευταία 12 χρόνια και αγαπώ να δουλεύω με ταξιδιωτικά brands αλλά και με brands φαγητού. Για μένα το ταξίδι και το φαγητό συνδέονται και στα δικά μου άρθρα στο Travel Vibe θα διαβάσεις κυρίως για νόστιμες βόλτες που μπορεί να είναι στη γειτονιά μου ή σε μια χώρα της βόρειας Ευρώπης. Δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι το φαγητό μπορεί να γίνει ο προορισμός για ένα ταξίδι και αυτή είναι η αποστολή μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.