World Stories

Μια βόλτα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Αυτό το κείμενο είναι για σένα που αγαπάς τα μουσεία. Ή και όχι. Μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει να σε πείσει για κάτι καλύτερο. Αν αρχίσεις βασικά κι εσύ να απομακρύνεσαι από τη λογική των σχολικών επισκέψεων στα μουσεία. Που μάλλον σε αυτό οφείλεται η αποστροφή και το αίσθημα βαρεμάρας σε ότι έχει να κάνει με χώρο εκθέσεων.

Άσε να σου μιλήσει λίγο ένας τύπος, που στις σχολικές επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, έκανε κοπάνα για να παίξει βιντεοπαιχνίδια με φίλους. Και λίγα χρόνια μετά θα έπαιρνε πτυχίο. Στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Ειρωνεία, έτσι;

Μπαίνουμε μέσα;

Στο θέμα μας λοιπόν – μια επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Δίπλα στο Central Park, βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια με συλλογές και εκθέσεις του πλανήτη. Βέβαια, οι συλλογές είναι αποτέλεσμα προσφορών και περιλαμβάνουν αντικείμενα από αρκετές χώρες και ηπείρους. Η αλήθεια είναι, ότι από αρκετές δεν είχα την τύχη να συναντήσω προηγουμένω ανάλογα εκθέματα. Κι εκεί, το ενδιαφέρον μου μεγάλωσε.

Μητροπολιτικό Μουσείο Εσωτερικό

Και πες ότι σε πείθω και βγάζεις εισιτήριο και μπαίνεις μέσα και για μια στιγμή ενθουσιάζεσαι με το κτίριο. Η διακόσμηση, το μέγεθος, τα χρώματα, η γενικότερη ατμόσφαιρα, έχουν κάτι το συναρπαστικό. Αφού το αποφάσισες λοιπόν, καιρός να περιπλανηθείς.

Με τι να αρχίσεις; Να δούμε κάτι γνώριμο; Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη. Κεραμική, μαρμάρινα αγάλματα, εκπληκτικές λεπτομέρειες και σχέδια πάνω σε πήλινα αντικείμενα. Για τους γνώστες και για φοιτητές τμημάτων Αρχαιολογίας, αρκετά εκθέματα είναι γνωστά. Μα ο ενθουσιασμός εντείνεται όταν αρχίσεις να αναγνωρίζεις αντικείμενα.

Εκτός των «συνηθισμένων»

Κι αν έχεις χορτάσει ανάλογα εκθέματα, στην πορεία σε περιμένουν μερικά Αιγυπτιακά αντικείμενα. Μερικά είπα; Περίπου τριάντα εννέα αίθουσες με αιγυπτιακή τέχνη, καθώς το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη αιγυπτιακή συλλογή μετά το Κάιρο. Αλλά ξεχωρίζει ένα πολύ σημαντικό έκθεμα, που καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο: ο Ναός του Ντέντουρ, μια κατασκευή από ψαμμόλιθο, περί το 10 π.Χ. στο Ασβάν της Αιγύπτου. Λένε ότι αντίγραφό του δόθηκε ως δώρο της Αιγυπτιακής κυβέρνησης στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1978. Φυσικά είναι ο μοναδικός αιγυπτιακός ναός που μπορεί να συναντήσει ένας επισκέπτης στις ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας, θα βρεθείς μπροστά σε γνώριμες εικόνες, κυρίως από ταινίες εποχή για τα μεσαιωνικά χρόνια. Πανοπλίες, ξίφη και θρησκευτικά έργα τέχνης συμπληρώνουν μερικές από τις αίθουσες αφιερωμένες στον Μεσαίωνα. Ενώ έχουν διαμορφώσει αρκετά δωμάτια με βάση την Ευρωπαϊκή διακόσμηση από τον 16ο αιώνα και μετά. Πολύ κοντά και μικρότερες συλλογές για τη Βυζαντινή τέχνη. Μια έκπληξη για μουσείο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Φιλότιμη προσπάθεια να καλύψει κάθε γνωστή πτυχή της ιστορίας σε αυτόν τον πλανήτη.

Από τα αγαπημένα μου, οι συλλογές με αντικείμενα από περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι, όλες οι προηγούμενες αίθουσες παρουσιάζουν εντυπωσιακά έργα τέχνης, συνηθισμένα στο μάτι του επισκέπτη που έχει οργώσει την Ευρώπη.

Σε κάτι διαφορετικό

Αντ’ αυτού, εντυπωσιακές μάσκες, πρωτόγνωρες κατασκευές, περίεργα και αποκρουστικά σε ορισμένες περιπτώσεις αγάλματα, προκαλούν έντονο ενδιαφέρον για το άγνωστο, που δεν συναντάς συχνά.

Μητροπολιτικό Μουσείο Ωκεανία

Φυσικά, δε θα μείνεις σε αυτά, καθώς περιμένουν οι αίθουσες από την εξωτική Ανατολή. Μια γεύση από τη γνώριμη Τουρκία, Ιράν και λοιπές αραβικές και ασιατικές χώρες. Με χαλιά σα να τα έχει ράψει μαγικό χέρι, σε μέγεθος επιφάνειας σαλονιού. Με χειρόγραφα από την Κίνα, αναπαραστάσεις παραδοσιακών σπιτιών από την Κορέα και κήπων από την Ιαπωνία.

Κι αν έχεις μια λατρεία, μια αγάπη, ένα μεράκι τελωσπάντων για τη ζωγραφική τέχνη καθαυτή, θα βρεις έργα άγνωστα και γνωστά (από τον δικό μας – εντάξει, παιδί του τόπου τούτου – Δομίνικο El Greco Θεοτοκόπουλο, Van Gogh, Monne κ.α.) για να θαυμάσεις και να απορροφήσουν τα μάτια σου σχέδια και χρώματα.

Στην περίπτωση που θέλεις και κάτι πιο σύγχρονο, υπάρχει συλλογή αφιερωμένη στην ροκ σκηνή και τους καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορίας. Καταλαβαίνεις αυτό τι πάει να πει! Beatles, Prince, Pink Floyd, Gun n’ Roses και άλλοι πολλοί. Ότι αφήσαν πίσω τους, επί σκηνής, μουσικά όργανα σε πλήρη μορφή… ή ελαφρώς διαλυμένα.

Μητροπολιτικό Μουσείο Ροκ σκηνή

Αυτά και άλλα πολλά (που είναι εξίσου εντυπωσιακά, αλλά επέλεξα να σταθώ στα βασικά κι αγαπημένα) σε περιμένουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Εάν δεν έχεις απορροφηθεί από την αύρα της πόλης, έχεις ψάξει κάθε γωνιά που έχει γυριστεί κάθε αγαπημένη σου σειρά/ταινία, φρόντισε να περάσεις την είσοδο και να θαυμάσεις γνωστή και άγνωστη τέχνη, σε αυτό το κόσμημα που λέγεται Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε στο άρθρο Empire State Building: Γιατί πρέπει να επισκεφτείς τον «άρχοντα» της Νέας Υόρκης περισσότερα από την εμπειρία μου στη Νέα Υόρκη.

© 2019 – 2020, Harris Georgakis. All rights reserved.

Travel Editor at 10 | Website

Γεια σου, είμαι ο Χάρης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το μακρινό 2019.

Μακρινό, γιατί πλέον έχουν περάσει χρόνια αρκετά αλλά ενδιάμεσα εγώ είχα την τύχη να ταξιδέψω και να δω ακόμα πιο πολλά.

Μπορεί να περιπλανιέμαι συχνά στην Ευρώπη και με προτίμηση σε πόλεις εκτός της πρωτεύουσας κάθε χώρας, αλλά έχω φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Με ένα backpack στην πλάτη, να μαζεύω εικόνες και εμπειρίες αλλά και με το Google Maps ανοιχτό στο κινητό, γιατί είμαστε και παιδιά της τεχνολογίας!

Έτσι λοιπόν, μιας και οι εμπειρίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν τις μοιράζεσαι, άρχισα να κάνω αυτό που αγαπώ: να γράφω για αυτές! Από το τετράδιο σε ένα αρχείο του word και από εκεί στα μάτια περισσότερων ταξιδευτών.

Γιατί βλέπεις, μπορεί ένα σημείο στο χάρτη να είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, όμως λατρεύω να εξερευνώ την ιστορία του μέρους που επισκέπτομαι μέσα από τα κτίρια, τα μουσεία και τους ανθρώπους (όντας οστεο-αρχαιολόγος), να περιπλανιέμαι στα πάρκα και τα στενά (αν έχει) και να χαζεύω με την πρώτη ευκαιρία τα super markets που μπορεί να συναντήσω. Πάντοτε θα υπάρξουν αφορμές για να δώσω και μια ευκαιρία στην τοπική κουζίνα. Κι ας μην έχει συχνά αντίπαλο η δικιά μας. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα βρεις σε αρκετά από τα άρθρα μου, εδώ στο Travel Vibe.

Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, μου αρέσει να διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου (για να έχω μια σφαιρική άποψη για τα πάντα), να παίζω κιθάρα και να τραγουδώ (όταν δε βρίσκεται κάποιος άλλος γύρω μου), να φτιάχνω λίστες με μέρη που θα ήθελα να δω, άλμπουμ που θα ήθελα να ακούσω, μαγαζιά που θα ήθελα να επισκεφτώ ή ταινίες που – αν ποτέ προλάβω – θέλω να παρακολουθήσω. A, και να κάνω παζλ.

Θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για εμένα; Ενθουσιάζομαι με αρκετά πράγματα και κρατάω σημειώσεις, τις οποίες ύστερα μοιράζομαι στο προσωπικό μου newsletter. Άλλες φορές μπορεί να τα ανεβάσω και στα social, με τα Instagram Stories να είναι η πιο άμεση λύση.

Ακολούθησε με εδώ και εδώ, ενώ θα βρεις και το blog μου εδώ.

#budget-friendly, #solotraveller #nature-lover #backpacker #cultureenthusiast

Γεια σου, είμαι ο Χάρης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το μακρινό 2019. Μακρινό, γιατί πλέον έχουν περάσει χρόνια αρκετά αλλά ενδιάμεσα εγώ είχα την τύχη να ταξιδέψω και να δω ακόμα πιο πολλά. Μπορεί να περιπλανιέμαι συχνά στην Ευρώπη και με προτίμηση σε πόλεις εκτός της πρωτεύουσας κάθε χώρας, αλλά έχω φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Με ένα backpack στην πλάτη, να μαζεύω εικόνες και εμπειρίες αλλά και με το Google Maps ανοιχτό στο κινητό, γιατί είμαστε και παιδιά της τεχνολογίας! Έτσι λοιπόν, μιας και οι εμπειρίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν τις μοιράζεσαι, άρχισα να κάνω αυτό που αγαπώ: να γράφω για αυτές! Από το τετράδιο σε ένα αρχείο του word και από εκεί στα μάτια περισσότερων ταξιδευτών. Γιατί βλέπεις, μπορεί ένα σημείο στο χάρτη να είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, όμως λατρεύω να εξερευνώ την ιστορία του μέρους που επισκέπτομαι μέσα από τα κτίρια, τα μουσεία και τους ανθρώπους (όντας οστεο-αρχαιολόγος), να περιπλανιέμαι στα πάρκα και τα στενά (αν έχει) και να χαζεύω με την πρώτη ευκαιρία τα super markets που μπορεί να συναντήσω. Πάντοτε θα υπάρξουν αφορμές για να δώσω και μια ευκαιρία στην τοπική κουζίνα. Κι ας μην έχει συχνά αντίπαλο η δικιά μας. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα βρεις σε αρκετά από τα άρθρα μου, εδώ στο Travel Vibe. Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, μου αρέσει να διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου (για να έχω μια σφαιρική άποψη για τα πάντα), να παίζω κιθάρα και να τραγουδώ (όταν δε βρίσκεται κάποιος άλλος γύρω μου), να φτιάχνω λίστες με μέρη που θα ήθελα να δω, άλμπουμ που θα ήθελα να ακούσω, μαγαζιά που θα ήθελα να επισκεφτώ ή ταινίες που – αν ποτέ προλάβω – θέλω να παρακολουθήσω. A, και να κάνω παζλ. Θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω για εμένα; Ενθουσιάζομαι με αρκετά πράγματα και κρατάω σημειώσεις, τις οποίες ύστερα μοιράζομαι στο προσωπικό μου newsletter. Άλλες φορές μπορεί να τα ανεβάσω και στα social, με τα Instagram Stories να είναι η πιο άμεση λύση. Ακολούθησε με εδώ και εδώ, ενώ θα βρεις και το blog μου εδώ. #budget-friendly, #solotraveller #nature-lover #backpacker #cultureenthusiast

  1. Pingback: Δωρεάν download: 394 βιβλία τέχνης από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.