Europe Stories Ιταλία

Νάπολη: Η πόλη του ”θεού” Maradona

Τη Νάπολη είτε θα τη λατρέψεις είτε θα τη μισήσεις, ξεκάθαρα πράγματα. Έχει μια άγρια ομορφιά και γοητεία, ζωντάνια, τέχνη αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτη σκουπίδια, βαβούρα, έχοντας ένα γενικό χαμό στα πολυάριθμα στενά της. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Ιταλίας και σημαντικό λιμάνι της Καμπανίας, πατρίδα της πουλτσινέλα, του τενόρου Ενρίκο Καρούζο, του Βεζούβιου, της πίτσας αλλά και της Σοφία Λόρεν.

Χτισμένη πάνω σε λόφους στη βόρεια πλευρά του κόλπου και πολύ κοντά στο ηφαίστειο που αφάνισε την Πομπηία, είναι μία από τις πιο παλιές και πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό ευρωπαϊκές πόλεις, με το ιστορικό κέντρο να έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βέβαια, αν και είναι ανοιχτό μουσείο, είναι ταυτόχρονα ζωντανή, πολύχρωμη και γοητευτική, με εξωστρεφείς ανθρώπους και πολλές υπαίθριες αγορές και μια κουζίνα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

Η πρώτη γεύση από Νάπολη

Ιστορική αναδρομή 

Το 2000 π.Χ. στη σημερινή τοποθεσία ιδρύθηκαν Ελληνικοί οικισμοί. Μια μεγαλύτερη ηπειρωτική αποικία με την ονομασία Παρθενόπη αναπτύχθηκε γύρω στον ένατο αιώνα π.Χ. Η Παρθενόπη (Partenope) στα μυθολογικά χρόνια ήταν μια από τις σειρήνες που θέλησαν να αποπλανήσουν τον Οδυσσέα. Επειδή απέτυχε να παγιδεύσει τον ήρωα θυσιάστηκε πέφτοντας στην αγκαλιά των κυμάτων που την έφεραν νεκρή στις αμμουδιές της Καμπανίας. Η πόλη επανιδρύθηκε ως Νεάπολις τον 6ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες της Κύμης και έγινε το κέντρο της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia).

Το απαραίτητο πρωινό

Spaccanapoli: Το αρχαιότερο κομμάτι της πόλης

Πρόκειται για έναν λαβύρινθο, ένα ολοζώντανο και το ατμοσφαιρικό τμήμα της πόλης, γεμάτο εκκλησίες, μικρές πλατείες και εργαστήρια με όμορφα χειροτεχνήματα. Ο κυριότερος δρόμος, η Spaccanapoli, διασώζεται άριστα από την εποχή της Ελληνορωμαϊκής Νάπολης, όταν μαζί με τις Via Anticaglia και Via dei Tribunali, αποτελούσαν τις τρεις βασικές λεωφόρους της πόλης.

Η Via dei Tribunali

Οι τρεις αυτοί δρόμοι είναι στενοί, με το πλακόστρωτο αιώνων να γεμίζει από μηχανάκια, λαχταριστές μυρωδιές παραδοσιακών τηγανιτών σνακ να σε κατακλύζουν από παντού, προσόψεις παλατιών να μαρτυρούν την κυριαρχία των Γάλλων Ανδεγαυών και των Ισπανών Αραγόνων και Βουρβόνων.

Centro Storico

Περιπλανήσου με τις ώρες στους στενούς δρόμους, θαύμασε τα μαγαζάκια με τις απομιμήσεις ποδοσφαιριστών και τις χειροποίητες παραδοσιακές φάτνες, η κατασκευή των οποίων αποτελεί τέχνη αιώνων στη Νάπολη και αναζήτησε το άγαλμα του Pulcinella, πρωταγωνιστή του ναπολιτάνικου καρναβαλιού. Στα “must” του ταξιδιού είναι η ξενάγηση στην υπόγεια Νάπολη (Napoli Sotterranea), η οποία διεξάγεται στα αγγλικά, διάρκειας μιάμισης ώρας και με κόστος 13€.

Ξενάγηση στα στενά της πόλης

Η ξενάγηση αφορά ένα τμήμα των στοών κάτω από τη σημερινή πόλη και την είσοδο σε ένα διατηρητέο σπίτι και το υπόγειο του.

Στοά από το Napoli Sotteranea
Το υπόγειου του σπιτιού

Στο τέλος τσιμπάς και μία πίτσα από το Sorbillo και έγινες. Η ολόκληρη πίτσα ανάλογα το είδος στα 5-7€…Ναι καλά διάβασες.

Οι πιατέλες που δοκιμάσαμε στο Monsu

Η συνοικία Quartieri Spagnoli

Η λεωφόρος Via Toledo, που διανοίχθηκε το 1536 από τον αντιβασιλέα Δον Πέδρο του Τολέδο, παραμένει ως σήμερα η κύρια εμπορική αρτηρία της πόλης. Χωρίζει τη Spaccanapoli με την Ισπανική Συνοικία, διατρέχοντας την πόλη κάθετα. Αφού ολοκληρώσεις τη βόλτα σου κατά μήκος της, με τα καλαίσθητα κτήρια να εναλλάσσονται με καταστήματα, ακολούθησε τα στενά, ανηφορικά δρομάκια που θα σε φέρουν στην καρδιά της συνοικίας.

Πρόκειται για το τμήμα της πόλης που σχεδιάστηκε και ανοικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα για να στεγάσει τα ισπανικά στρατεύματα, καταλαμβάνοντας το τμήμα από το κάστρο Sant’ Elmo ως τη Via Toledo. Πυκνοδομημένη, με παλιές πολυκατοικίες, μπουγάδες από απέναντι μπαλκόνια να σχηματίζουν ένα πολύχρωμο πλέγμα, τάματα και καντήλια σχεδόν σε κάθε δρόμο και μικρές υπαίθριες αγορές, είναι μια γειτονιά που αξίζει να εξερευνήσεις. Επίσης, σε μια γωνιά της υπάρχει ένας μικρός τόπος λατρείας αφιερωμένος στον Diego Maradona.

Το murales στον Maradona στη Via Emanuele de Deo

Περπατώντας στα δρομάκια της θα δεις αποτυπωμένο το στίγμα που άφησε ο Αργεντίνος στη Νάπολη. Τοιχογραφίες, μικρά αγάλματα, σημαίες, μπλουζάκια, κασκόλ αφιερωμένα στον “Θεό” της πόλης.

Η στάση μετρό Toledo

Γύρω από την Piazza del Plebiscito

Η νότια κατάληξη της Via Toledo είναι η κεντρική πλατεία Piazza del Plebiscito, οριοθετημένη από κτήρια του ένδοξου Ναπολιτάνικου παρελθόντος. Πριν φτάσεις εδώ, θα περάσεις από την εντυπωσιακή στοά Galleria Umberto I, πανομοιότυπη με αυτή του Μιλάνου, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, στα πλαίσια αστικής ανάπλασης της πόλης.

Η Galleria Umberto I

Ολοκλήρωσε τη βόλτα σου στο ιστορικό Café Gabrinus, γνωστό στέκι διανοούμενων από το 1860, με έναν καφέ και γλυκό σε περιβάλλον με λαμπερή διακόσμηση Μπελ Επόκ.

Εσπρεσσάκι στο Café Gabrinus

Rione Sanita: The dangerous beauty 

Η συνοικία Rione Sanita είναι από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες στη Νάπολη, αλλά επίσης και η πιο επικίνδυνη. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Capodimonte, έχει διάσπαρτες μικρές αγορές με αγροτικά προϊόντα, υπέροχα εστιατόρια με τοπικές γεύσεις και τζελατερίες.

Η θέα από το Capodimonte

Η περιοχή κατοικείται από την ελληνιστική περίοδο και υπάρχουν διατηρημένες παλαιοχριστιανικές κατακόμβες. Μας είπανε να την αποφύγουμε λόγω του ότι είναι κακόφημη… Αλλά όπως διαπιστώσαμε δεν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό. Πρόκειται για μια περιοχή φτωχή μεν αλλά με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και ομορφιά στους δρόμους που αξίζει να την εξερευνήσεις. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί ως επικίνδυνη. Διάφορες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται βγάζοντας τα παιδιά από τους δρόμους με την επιθυμία να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό, όπως η μουσική, η τέχνη, το θέατρο και το ποδόσφαιρο, παρέχοντας ταυτόχρονα και καλύτερη εκπαίδευση.

Περιπλανηθήκαμε στους δρόμους της Rione Sanita 2 φορές. Την πρώτη βρεθήκαμε σε έναν από τους κεντρικούς της δρόμους, ο οποίος έσφυζε από κίνηση και ζωή. Θυμίζει γειτονιά στη Λατινική Αμερική, πολύχρωμα σπίτια, φτώχεια, αρκετοί μετανάστες, συνοικιακά μαγαζιά, μικρά εστιατόρια με νόστιμα πιάτα και λιχουδιές. Απλοί άνθρωποι που κάθονται στη γειτονιά έξω από τα σπίτια σε τραπεζάκια με καρέκλες.

Στη Via Vergini, Rione Sanita

Τη δεύτερη φορά βρεθήκαμε στην περιοχή για την επίσκεψη μας στις κατακόμβες του San Gennaro. Η ξενάγηση αξίας 11€ και διάρκειας μιας ώρας, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη με τον τρόπο που την πραγματοποίησε ο ξεναγός.

Τμήμα από τις κατακόμβες

Στο τέλος της ξενάγησης υπάρχουν 2 επιλογές, ή γυρνάς στην εκκλησία του San Gennaro ή περνάς από μία κλειδωμένη πόρτα, διασχίζεις την αυλή του Νοσοκομείου και βγαίνεις στην καρδιά της κακόφημης Sanita. Επιλέγοντας το 2ο, κατηφορίσαμε στην τύχη και όπου μας βγάλει ο Θεός.

Via San Gennaro dei Poveri

Περάσαμε από όμορφες γειτονιές με έντονο το καλλιτεχνικό αποτύπωμα και κάτω από τη γέφυρα που χωρίζει τη συνοικία στη μέση. Στο τέλος απολαύσαμε μια πολύ απλή αλλά νόστιμη πίτσα Marinara, σε μια τοπική πιτσαρία.

Οι Gardens Princess Lolanda στο Capodimonte

Posillipo και Chiaia

Στο ΝΔ κομμάτι θα συναντήσεις πιο σύγχρονες και μοντέρνες περιοχές, όπως η Chiaia, οι οποίες έχουν όμορφα εστιατόρια και καφέ.

Η περιοχή Chiaia από το λιμάνι

Αξίζει να διασχίσεις τη Via Francesco Caracciolo προκειμένου να βρεθείς στην εκκλησία Sant’Antonio στο Posillipo, όπου θα αντικρίσεις μια πανοραμική θέα της Νάπολη έως το Βεζούβιο.

Θέα από το Posillipo

Vomero

Τέλος, στο λόφο Vomero στο ψηλότερο σημείο της πόλης, θα ανεβείς απόγευμα για να θαυμάσεις το μοναδικό ηλιοβασίλεμα και την πανοραμική θέα από τη Spaccanapoli ως τον Βεζούβιο, τα παραθαλάσσια κάστρα και τα νησιά του κόλπου στο βάθος ως τη συνοικία των ψαράδων Margellina, από το εντυπωσιακό Castel Sant’ Elmo.

Θέα από το Vomero

Η περιοχή έχει έντονη νυχτερινή ζωή με αρκετά εστιατόρια και μπαρ, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στη Via Alessandro Scarlatti αλλά θα βρεις και διάσπαρτα στους κάθετους δρόμους όπως το L’Oca Nera Irish Pub και το The Penny Black.

Η Piazza del Plebiscito

Πού να μείνεις; Πώς να κινηθείς;

Οι πιο ασφαλές αν θέλεις και οικονομικές περιοχές για να μείνεις είναι κοντά στην Piazza Dante, στο Quartieri Spagnoli και κατά μήκος της Via Toledo μέχρι την Piazza del Plebiscito.

Η Piazza Dante

Το εισιτήριο του μετρό μίας διαδρομής κοστίζει 1,1€, το ημερήσιο 3,5€ ενώ αυτό του λεωφορείου για διάρκεια 90′ στα 1,6€.

Βρες εδώ οικονομικές τιμές για τα αεροπορικά σου εισιτήρια για Νάπολη.

Διάβασε και άλλα Europe Stories εδώ.

© 2023, John Davilla. All rights reserved.

Travel Editor at 45

Γεια σε όλους, είμαι ο Γιάννης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το 2023.

Στα άρθρα που έχω δημοσιεύσει έχω αναφερθεί σε προτάσεις για φαγητό, καφέ και μπύρες, στα αξιοθέατα και την ιστορία της περιοχής αλλά και για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κανείς ένα μέρος.

Έχω ταξιδέψει σε 23 χώρες και μελλοντικά θα ήθελα σε όσο το δυνατόν σε περισσότερες γίνεται. Η αρχή έγινε το 2016 με την όχι και τόσο ταξιδιωτικό προορισμό, για πολλούς τότε, Πολωνία. Στη συνέχεια επισκέφθηκα με τη σειρά τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Γερμανία, Αφγανιστάν, Αγγλία,  Τουρκία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Δανία, Σουηδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Τσεχία, Β.Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Ελβετία και Γαλλία.

Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογράφιση, διαβάζω βιβλία και επειδή είμαι σινεφίλ μου αρέσει να βλέπω σειρές ή ταινίες.

Λατρεύω μια κούπα ποιοτικού καφέ, τη ροκ μουσική και το περπάτημα σε δρόμους της πόλης ή στη φύση.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι γεννήθηκα στη Λάρισα, αλλά από τα 18 μου έχω γυρίσει σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Έχω ζήσει σε Τρίκαλα, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Πυθαγόρειο Σάμου, Αθήνα, Χίο και Έδεσσα.

Στα ταξίδια μου αποτυπώνω όσα βλέπω και συλλαμβάνω με τη δική μου ματιά προκειμένου να αποδώσω κάτι σαν προσωπική εμπειρία και όχι ένα ακόμα άρθρο τυπικού και απρόσωπου ταξιδιωτικού περιοδικού. Αν θέλεις να βλέπεις γνήσιες και ποιοτικές προτάσεις με περιεχόμενο και φωτογραφίες, ακολούθησε με στο προσωπικό μου προφίλ στο isntagram αλλα και στην ταξιδιωτική μου σελίδα ΕΔΩ στο Instagram και στο Facebook.

#solo #backpacktraveller #beerlover #foodie #football

Γεια σε όλους, είμαι ο Γιάννης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το 2023. Στα άρθρα που έχω δημοσιεύσει έχω αναφερθεί σε προτάσεις για φαγητό, καφέ και μπύρες, στα αξιοθέατα και την ιστορία της περιοχής αλλά και για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κανείς ένα μέρος. Έχω ταξιδέψει σε 23 χώρες και μελλοντικά θα ήθελα σε όσο το δυνατόν σε περισσότερες γίνεται. Η αρχή έγινε το 2016 με την όχι και τόσο ταξιδιωτικό προορισμό, για πολλούς τότε, Πολωνία. Στη συνέχεια επισκέφθηκα με τη σειρά τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Γερμανία, Αφγανιστάν, Αγγλία,  Τουρκία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Δανία, Σουηδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Τσεχία, Β.Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Ελβετία και Γαλλία. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογράφιση, διαβάζω βιβλία και επειδή είμαι σινεφίλ μου αρέσει να βλέπω σειρές ή ταινίες. Λατρεύω μια κούπα ποιοτικού καφέ, τη ροκ μουσική και το περπάτημα σε δρόμους της πόλης ή στη φύση. Αυτό που θα πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι γεννήθηκα στη Λάρισα, αλλά από τα 18 μου έχω γυρίσει σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Έχω ζήσει σε Τρίκαλα, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Πυθαγόρειο Σάμου, Αθήνα, Χίο και Έδεσσα. Στα ταξίδια μου αποτυπώνω όσα βλέπω και συλλαμβάνω με τη δική μου ματιά προκειμένου να αποδώσω κάτι σαν προσωπική εμπειρία και όχι ένα ακόμα άρθρο τυπικού και απρόσωπου ταξιδιωτικού περιοδικού. Αν θέλεις να βλέπεις γνήσιες και ποιοτικές προτάσεις με περιεχόμενο και φωτογραφίες, ακολούθησε με στο προσωπικό μου προφίλ στο isntagram αλλα και στην ταξιδιωτική μου σελίδα ΕΔΩ στο Instagram και στο Facebook. #solo #backpacktraveller #beerlover #foodie #football

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.