Europe Stories Tips & Thoughts

Ταλίν: Οδοιπορικό στο στολίδι της Βαλτικής

Θέα στη μεσαιωνική πόλη του Ταλίν, σπίτια με κόκκινες σκεπές και πύργος λευκός

Εισαγωγή

Η Βαλτική είναι περιοχή σχετικά «άγνωστη» και μη προσβάσιμη για τους περισσότερους ταξιδιώτες, αδικημένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η οποία διαθέτει όμως από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Ένας από αυτούς είναι και η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, το Ταλίν. 

Βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της χώρας, στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια του Ελσίνκι και δυτικά της Αγίας Πετρούπολης στην Επαρχία Χάργιου. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 431.000 κατοίκους περίπου. Κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 10 ψηφιακών πόλεων παγκοσμίως και αποτελεί πλέον ανταγωνιστικό οικονομικό κόμβο στη Βόρεια Ευρώπη. 

 Το Ταλίν είναι γνωστό και ως “Η βασίλισσα της Βαλτικής” και όχι άδικα. Το 2011 ήταν Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η παλιά του πόλη αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, η οποία ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1997. 

Ιστορική αναδρομή 

Από τον 13ο αιώνα έως το 1918 η πόλη ονομαζόταν Ρέβαλ, στην Ελλάδα τότε γνωστή ως Ρεβάλη. Το Ρέβαλ, το όνομα του οποίου αναφέρεται σε πηγές για πρώτη φορά το 1219, ωστόσο ανθρώπινη οικιστική παρουσία στην περιοχή καταγράφεται εδώ και 5.000 χρόνια. Τα εδάφη αρχικώς διεκδικήθηκαν από τους Δανούς το 1219 κατόπιν επιτυχημένης επιδρομής εναντίον του Λιντάνισε υπό την ηγεσία του Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος εναλλαγής στην κυριαρχία μεταξύ των Σκανδιναβών και των Γερμανών. Λόγω της στρατηγικής σημασίας της θέσης της, η πόλη κατέστη σημαντικός εμπορικός κόμβος, ιδιαίτερα από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα. Τότε ήταν η περίοδος που απέκτησε ακόμη περισσότερη σημασία ως μέρος της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής και αμυντικής συνομοσπονδίας των εμπορικών συντεχνιών και των πόλεων – αγορών της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Τα τείχη του Ταλίν 

Δημιουργήθηκαν τον 14ο αιώνα ως το σύστημα άμυνας της πόλης αποτελούμενη από μεσαιωνικά τείχη με αρκετούς πύργους. Τα τείχη είχαν 8 πύλες, με σημαντικότερη αυτών την πύλη Viru (Viru Gate). Το οχυρωμένο φυλάκιο (Barbican) της πύλης Viru χτίστηκε τον 14ο αιώνα, έχοντας δύο στρογγυλούς πύργους με κωνικές στέγες, ενώ με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε μορφή καθώς διανοίχθηκε και μέρος της καταστράφηκε. Αργότερα αποτέλεσε την πύλη που συνέδεε την παλιά πόλη με το μπαρόκ παλάτι Kadriorg, που χτίστηκε το 1718, στα ανατολικά αυτής. 

Η παλιά πόλη 

Όταν περάσεις τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, δε θα αργήσει να σε τυλίξει η μεσαιωνική της ατμόσφαιρα. Θα βρεθείς σε μια περιοχή με πλακόστρωτα δρομάκια, μεσαιωνικές αγορές, παραδοσιακά πολύχρωμα σπίτια, το ιστορικό κέντρο, καλοδιατηρημένα τείχη με τους 46 πύργους αλλά και πολυσύχναστα καφέ και εστιατόρια. Ένα από τα πιο γραφικά μονοπάτια είναι το πέρασμα της Αγίας Αικατερίνης, στο ΝΑ τμήμα της παλιάς πόλης. Θα περάσεις μέσα από καμάρες και θα βρεις εστιατόρια με μεσαιωνικό στιλ και τοπικά καταστήματα που πουλάνε γυαλικά, κεραμικά, πίνακες και κοσμήματα. Παράλληλα, σε ένα κτίριο του 15ου αιώνα φιλοξενούνται εργαστήρια για την κατασκευή χειροποίητων προϊόντων.

Συνεχίζοντας το δρόμο σου και στο κέντρο της παλιάς πόλης θα βρεθείς στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία Raekoja Plats. Εκεί βρίσκεται χτισμένο από το 1404, το παλαιότερο δημαρχείο στη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο διαθέτει υπέροχες γοτθικές καμάρες και πολύτιμα έργα τέχνης. Απέναντι ακριβώς θα συναντήσεις το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης, το Raeapteek, με την πρώτη αναφορά να γίνεται σε αυτό το 1432. Συνέχισε και πέρνα από το σοκάκι του Saia και επισκέψου την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος όπου θα βρεις στο εξωτερικό της τμήμα το περίτεχνο πολύχρωμο ρολόι της.

Απέναντι στην οδό Pikk και έναντι της ρωσικής πρεσβείας, βρίσκεται το ιστορικό  Café Maiasmokk, που λειτουργεί από το 1864. Εκεί θα συνδυάσεις τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα σου με ένα από τα λαχταριστά γλυκά που έχει στη βιτρίνα του. 

 

Κατευθύνσου προς την πύλη Monastery (Monastery Gate), στο ΒΔ τμήμα της πόλης, όπου μπορείς να επισκεφτείς τους τρεις Πύργους Nunnatorn, Shauna Tower και Kuldjala torn με ένα εισιτήριο των 4€. Από εκεί θα έχεις θέα προς το κέντρο της πόλης αλλά και το λόφο Toompea. 

Στη συνέχεια κατευθύνσου προς τη γοτθική Εκκλησία του Αγίου Όλαφ, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και το ύψος της φτάνει τα 124μ. Λέγεται ότι τον 16ο αιώνα ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος που έφτανε τότε τα 159μ. Αξίζει να ανεβείς τα 258 σκαλοπάτια της στενής σκάλας που οδηγούν στην εξέδρα του καμπαναριού, για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα.

Ο λόφος Toompea

Πάνω στο λόφο βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο, σήμα – κατατεθέν της πόλης, το οποίο αποτελεί παλιά οχυρή θέση, η οποία ευρισκόταν σε χρήση από τουλάχιστον τον 9ο αιώνα. Το κάστρο Τούμπεα είναι ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο σε αρκετά σημεία παραμένει ανέπαφο, ενώ σήμερα φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Εσθονίας. Ο θρύλος λέει ότι ολόκληρος ο λόφος  φτιάχτηκε πέτρα – πέτρα από τα χέρια της Linda, της μητέρας του ήρωα της Εσθονίας, Kalevipoeg.

Απέναντι στέκει από το 1900 ο Ρώσικος Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλεξάνδρου Νέφσκι. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυτελή Ορθόδοξη Εκκλησία της πόλης, με τις καμπάνες στο καμπαναριό της να δημιουργούν τον πιο δυνατό ήχο. Εντός αυτής, ακούσαμε μία από τις πιο όμορφες ψαλμωδίες. 

Λίγο πιο κάτω θα βρεθείς στον κήπο του Δανού Βασιλιά, με τα τρία γλυπτά των, creepy θα πω εγώ, μοναχών. Ο κήπος είναι εντός του τμήματος της οχύρωσης της πόλης, όπου βρίσκεται και ο Πύργος Kiek in de Kök των 38μ.  

Viewing points

Το σημείο Kohtuotsa στη ΒΑ γωνία του λόφου Toompea είναι το ιδανικό σημείο για να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά και να δείτε την πόλη από ψηλά. Αποτελεί διάσημο φωτογραφικό σημείο και εκεί θα βρεις πλανόδιους πωλητές και μουσικούς αλλά και ένα café, εάν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου με καταπληκτική θέα. Επίσης, στο βόρειο κομμάτι θα βρεις το σημείο Patkuli όπου θα έχεις καταπληκτική θέα προς το βόρειο και ΒΔ κομμάτι. 

Kalamaja

Στην εναλλακτική γειτονιά της Kalamaja θα βρεις τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια που χτίστηκαν για την εργατική τάξη την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και έχουν τώρα διαμορφωθεί σε μοντέρνες κατοικίες, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Εκεί βρίσκεται και το Telliskivi Loomelinnak (Telliskivi Creative City), το δημιουργικό hotspot του Ταλίν με το διεθνούς φήμης μουσείο φωτογραφίας Fotografiska Tallinn. Σε αυτή την περιοχή θα βρεις αρκετά όμορφα murals στους τοίχους των κτιρίων. 

Στην οδό Kopli 1, θα βρεις το Balti Jaana Turg, το οποίο είναι μια κλειστή αγορά όπου θα βρεις τα πάντα. Από φρούτα, λαχανικά, τυριά και κρέας μέχρι αναμνηστικά, ρούχα, αξεσουάρ και αντίκες σε κάποια παλαιοπωλεία. Στο χώρο βρίσκονται επίσης εστιατόρια και καφέ. Επισκέψου το εστιατόριο της Humalakoda, μίας εκ των ζυθοποιείων της πόλης όπου μπορείς να δοκιμάσεις μία από τις πολλές μπύρες της μαζί με ένα μπέργκερ.

Γαστρονομία – Προτάσεις 

Στο Ταλίν θα δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα με βάση το χοιρινό, τα λουκάνικα, το ξινολάχανο, τις πίκλες, τις πατάτες, τον σολομό και τις ρέγγες ή θα δοκιμάσεις κάποια ζεστή σούπα. 

Κάποιες προτάσεις για φαγητό και μπύρα είναι το ατμοσφαιρικό Hell Hunt, η Brewery Õlleklubi όπου είναι και sports bar και το Restaurant Troika για ρωσικές γεύσεις. Για την εμπειρία ενός μεσαιωνικού δείπνου, που προσφέρει πιάτα βασισμένα σε μεσαιωνικές συνταγές και τεχνικές, θα απευθυνθείς στο Olde Hansa και στο III Draakon.

Αν θέλεις τώρα να πιεις πολύ καλές τοπικές μπύρες εξαιρετικής ποιότητας συνδυάζοντας τες με φαγητό θα πας στη Humalakoda ή στην Pohjalla. 

Για καφέ οπωσδήποτε στο Café Maiasmokk, στο Kofeman cafe/wine, στο Saiakangi Kohvik ή στο F-Hoone. 

Μετακίνηση και συναλλαγές

Η θαλάσσια διασύνδεση είναι εξαιρετική με τρεις τουλάχιστον μεγάλες εταιρείες να συνδέουν την πόλη με τις υπόλοιπες της Βαλτικής. Οι εταιρείες αυτές είναι οι Viking Line, Echerö Line και Tallink. Μπορείς να επισκεφθείς το Ελσίνκι για μια μονοήμερη εκδρομή με το εισιτήριο να κυμαίνεται από τα 20-40€. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. 

Μετακινήσεις με λεωφορεία και τραμ δεν απαιτούνται καθώς η πόλη περπατιέται άνετα. 

Η Εσθονία ανήκει στη ζώνη του ευρώ οπότε δε χρειάζεται να κάνεις συνάλλαγμα. Αν διευκολύνεσαι να πληρώνεις με κάρτα ή μέσω του κινητού, δε θα αντιμετωπίσεις πουθενά πρόβλημα, καθώς τα μαγαζιά δέχονται πληρωμή με κάρτα. Καλού κακού έχε μαζί σου και κάποια μετρητά, σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα με τις κάρτες σου ή δεν έχεις καλό σήμα ίντερνετ. 

Στην Εσθονία χρησιμοποιείς κανονικά τα δεδομένα ίντερνετ που έχεις στην Ελλάδα, αρκεί αυτά να προέρχονται από κάποια υπηρεσία πακέτου. Αντίστοιχα χρησιμοποιείς ελεύθερα και τα λεπτά ομιλίας προς όλους. 

Περισσότερο Travel Vibe θα βρεις εδώ.

© 2024, John Davilla. All rights reserved.

Travel Editor at 45

Γεια σε όλους, είμαι ο Γιάννης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το 2023.

Στα άρθρα που έχω δημοσιεύσει έχω αναφερθεί σε προτάσεις για φαγητό, καφέ και μπύρες, στα αξιοθέατα και την ιστορία της περιοχής αλλά και για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κανείς ένα μέρος.

Έχω ταξιδέψει σε 23 χώρες και μελλοντικά θα ήθελα σε όσο το δυνατόν σε περισσότερες γίνεται. Η αρχή έγινε το 2016 με την όχι και τόσο ταξιδιωτικό προορισμό, για πολλούς τότε, Πολωνία. Στη συνέχεια επισκέφθηκα με τη σειρά τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Γερμανία, Αφγανιστάν, Αγγλία,  Τουρκία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Δανία, Σουηδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Τσεχία, Β.Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Ελβετία και Γαλλία.

Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογράφιση, διαβάζω βιβλία και επειδή είμαι σινεφίλ μου αρέσει να βλέπω σειρές ή ταινίες.

Λατρεύω μια κούπα ποιοτικού καφέ, τη ροκ μουσική και το περπάτημα σε δρόμους της πόλης ή στη φύση.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι γεννήθηκα στη Λάρισα, αλλά από τα 18 μου έχω γυρίσει σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Έχω ζήσει σε Τρίκαλα, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Πυθαγόρειο Σάμου, Αθήνα, Χίο και Έδεσσα.

Στα ταξίδια μου αποτυπώνω όσα βλέπω και συλλαμβάνω με τη δική μου ματιά προκειμένου να αποδώσω κάτι σαν προσωπική εμπειρία και όχι ένα ακόμα άρθρο τυπικού και απρόσωπου ταξιδιωτικού περιοδικού. Αν θέλεις να βλέπεις γνήσιες και ποιοτικές προτάσεις με περιεχόμενο και φωτογραφίες, ακολούθησε με στο προσωπικό μου προφίλ στο isntagram αλλα και στην ταξιδιωτική μου σελίδα ΕΔΩ στο Instagram και στο Facebook.

#solo #backpacktraveller #beerlover #foodie #football

Γεια σε όλους, είμαι ο Γιάννης και είμαι μέλος του Travel Vibe από το 2023. Στα άρθρα που έχω δημοσιεύσει έχω αναφερθεί σε προτάσεις για φαγητό, καφέ και μπύρες, στα αξιοθέατα και την ιστορία της περιοχής αλλά και για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κανείς ένα μέρος. Έχω ταξιδέψει σε 23 χώρες και μελλοντικά θα ήθελα σε όσο το δυνατόν σε περισσότερες γίνεται. Η αρχή έγινε το 2016 με την όχι και τόσο ταξιδιωτικό προορισμό, για πολλούς τότε, Πολωνία. Στη συνέχεια επισκέφθηκα με τη σειρά τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Γερμανία, Αφγανιστάν, Αγγλία,  Τουρκία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Δανία, Σουηδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Τσεχία, Β.Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Ελβετία και Γαλλία. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογράφιση, διαβάζω βιβλία και επειδή είμαι σινεφίλ μου αρέσει να βλέπω σειρές ή ταινίες. Λατρεύω μια κούπα ποιοτικού καφέ, τη ροκ μουσική και το περπάτημα σε δρόμους της πόλης ή στη φύση. Αυτό που θα πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι γεννήθηκα στη Λάρισα, αλλά από τα 18 μου έχω γυρίσει σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Έχω ζήσει σε Τρίκαλα, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Πυθαγόρειο Σάμου, Αθήνα, Χίο και Έδεσσα. Στα ταξίδια μου αποτυπώνω όσα βλέπω και συλλαμβάνω με τη δική μου ματιά προκειμένου να αποδώσω κάτι σαν προσωπική εμπειρία και όχι ένα ακόμα άρθρο τυπικού και απρόσωπου ταξιδιωτικού περιοδικού. Αν θέλεις να βλέπεις γνήσιες και ποιοτικές προτάσεις με περιεχόμενο και φωτογραφίες, ακολούθησε με στο προσωπικό μου προφίλ στο isntagram αλλα και στην ταξιδιωτική μου σελίδα ΕΔΩ στο Instagram και στο Facebook. #solo #backpacktraveller #beerlover #foodie #football

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.