Δεν φοβάστε να ταξιδεύετε σε τόσες χώρες με αμάξι; Πρέπει να σας κόστισε μια περιουσία. Πως πήγατε μέχρι εκεί με αυτοκίνητο; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις, έγιναν η αφορμή μου για το ακόλουθο άρθρο, που θα ήθελα να σε βοηθήσει και να γίνει ο οδηγός σου στο να οργανώσεις και εσύ ένα road trip χωρίς φόβο και πάθη. Παρακάτω θα διαβάσεις γενικές πληροφορίες, χρήσιμες πληροφορίες, χαζές πληροφορίες, που θα σου φανούν ενδιαφέρον για ένα ταξίδι και κυρίως για το ταξίδι με αμάξι, που ήταν σίγουρα ο λόγος που πάτησες κλικ. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναπτυχθούν στρατηγικές κυρίως για χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκάνια και φυσικά, θα αποτελεί και μια υπόσχεση για ένα νέο άρθρο και εκτός αυτής της εμβέλειας.
Πρώτο βήμα: find where
Έτσι και αποφασίσεις που θέλεις να πας και τι θέλεις να δεις, να ξέρεις ότι το πιο δύσκολο βήμα, το έχεις κάνει ήδη. Τίποτα δεν χρειάζεται να μπει ανάμεσα σε σένα και τον στόχο σου πλέον, μιας που τα αλλά περνάνε από το χέρι σου ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Στο πρακτικό ζήτημα τώρα. Είναι σημαντικό να βρεις και να ορίσεις τις χώρες ή την χώρα που έχεις στο μυαλό σου να διασχίσεις, ώστε να δημιουργήσεις έναν χάρτη και μια σειρά. Η σειρά αυτή πρέπει να δημιουργηθεί, αφενός για να πηγαίνεις διαδοχικά στα μέρη που θα επισκεφτείς (λίγο προφανές αυτό) και αφετέρου για να ορίσεις το πόσες μέρες θέλεις ή χρειάζεσαι στις στάσεις σου.
Τι εννοώ με αυτό; Κάποιες στάσεις σου, μπορεί να έχουν περισσότερα πράγματα να εξερευνήσεις ή να είναι για παράδειγμα μια μεγάλη πόλη, όπως η Βιέννη, οπότε σίγουρα θα χρειαστείς πάνω από μια μέρα εκεί. Κάποιες άλλες μπορεί να είναι όμορφες, αλλά μια μέρα να αρκεί ώστε να πάρεις τις εικόνες που ήθελες. Φυσικά, η εμβέλεια και ο αριθμός των τοποθεσιών θα εξαρτηθεί και από τα χρήματα που θέλεις ή μπορείς να διαθέσεις σε κάτι τέτοιο όπως επίσης και τις μέρες που έχεις περιθώριο.
Το ίδιο μοτίβο με την διαδοχική σειρά μπορείς να ακολουθήσεις και στον δρόμο της επιστροφής στη βάση σου, ώστε να περάσεις ενδεχομένως μια δεύτερη μέρα εκεί που σου άρεσε, ή μπορείς να βρεις διαφορετικό δρόμο επιστροφής, προκειμένου να δεις ακόμα πιο πολλές τοποθεσίες. Εν ολίγοις να πας από έναν δρόμο και στον γυρισμό σου να πας από κάποιον άλλον.
Να νοικιάσεις αμάξι ή να πας με το δικό σου;
Αν το αμάξι σου είναι είτε καινούριο είτε σε καλή κατάσταση (πράγμα που θα επιβεβαιώσει και ο έλεγχος των ειδικών), για χώρες εντός Ευρώπης θα σου έλεγα, να πας με το δικό σου! Για χώρες εκτός, θα πρότεινα να νοικιάσεις! Αν πάλι έχεις σκοπό να κανείς ένα road trip, που αφορά μόνο μια χώρα, τότε θα σου έλεγα και πάλι να νοικιάσεις εκεί και να μεταφερθείς ως εκεί με άλλο μέσο (π.χ. Αεροπλάνο), γιατί θα γλιτώσεις κούραση και ενδεχομένως και χρήματα, όπως για παράδειγμα ένα road trip στην Νορβηγία (δικά μου goals).
Όλα σχετικά με το αμάξι
Όσο αναφορά το αμάξι σου. Σίγουρα θα πρέπει να ρωτήσεις έναν ειδικό και να κανείς έναν έλεγχο (λάδια, λάστιχα, μηχανή κ.τ.λ.) πριν ξεκινήσεις να πας οπουδήποτε. Αν ο μήνας είναι χειμερινός ή θερινός ή whatever, θα πρέπει να φροντίσεις να βάλεις τα ανάλογα λάστιχα και μιας που σε πολλές χώρες (όπως και στην δικιά μας), είναι υποχρεωτικό να έχεις μαζί σου κουβέρτες χιονιού ή αλυσίδες τους χειμερινούς μήνες, να φροντίσεις να είσαι εφοδιασμένος και με αυτά. Τα έγγραφα που θα χρειαστείς είναι η πράσινη κάρτα, το δίπλωμα αυτοκινήτου, και ότι άλλο πρέπει να έχει πάντα ένας οδηγός μαζί του σύμφωνα με τον κ.ο.κ. (πχ άδεια). Αν οι οδηγοί είναι πάνω από ένας, να φροντίσουν να έχουν όλοι τα διπλώματα τους, επίσης μαζί τους.
Για ασφάλεια αμαξιού, μπορείς να κανείς μια που να σε καλύπτει σε χώρες του εξωτερικού ή έστω μια που να σε εξασφαλίσει μόνο για τις μέρες που θα λείπεις, αν και αυτό το βήμα είναι προαιρετικό.
Σχετικά με τους δρόμους και τις διαδρομές που θα διασχίσεις
Όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν μπορεί να είναι στάνταρ, γιατί εξαρτάται με τις περιοχές που θέλεις να πας, παρ’ όλα αυτά πριν ξεκινήσεις επίσης μπορείς να κανείς μια έρευνα μέσω της εφαρμογής «χάρτες», για το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα.
Bonus tip σε αυτήν την κατηγορία, είναι να κλείνεις πάντα διαμονή με πάρκινγκ ή κάποια θέση πάρκινγκ δίπλα στο κατάλυμά σου, ώστε να είσαι ασφαλής από πολλές απόψεις. 1) Από την φθορά του οχήματος (κάνε πλάκα να παρκάρεις κάπου έξω στην Νάπολη), 2)από την ασφάλεια στο να μην στο κλέψουν και 3) προκειμένου να γλιτώσεις κόπο και χρόνο ώστε να ψάχνεις τους διαφορετικούς κανόνες σχετικά με το παρκάρισμα σε κάθε περιοχή (Παρκόμετρα κ.τ.λ.). Τα χρήματα που μπορείς να γλιτώσεις από τα παρκόμετρα, μπορείς να τα δώσεις σε ένα πάρκινγκ ή ξενοδοχείο με αντίστοιχη παροχή και να είσαι ακόμα πιο άνετος, ότι το όχημα σου είναι πιο ασφαλές. Επίσης κλείνοντας τα δωμάτια σου, ειδικά μέσω εφαρμογών όπως η booking, μπορείς να τσεκάρεις την επιλογή πάρκινγκ και να βρίσκεις καταλύματα που είτε περιλαμβάνουν το πάρκινγκ στην τιμή, είτε διαθέτουν δωρεάν πάρκινγκ και the job is done.
Οδηγός και οδήγηση σε ξένες χώρες
Γιατί σε τρομάζει άραγε η ιδέα του να οδηγήσεις σε κάποια ξένη χώρα; Αρχικά για την ασφάλεια σου υποθέτω εγώ… GOOD NEWS, έχεις κάνει Ελλάδα και με μικρές εξαιρέσεις όπως η Ιταλία, στις περισσότερες χώρες ο κ.ο.κ. υπολογίζεται περισσότερο από το κράτος μας. Τα όρια ταχύτητας σου, πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται αυστηρά, φυσικά πρώτα για την απουσία κινδύνου αλλά και γιατί δε θέλεις να πληρώνεις πρόστιμα, μιας που στις περισσότερες χώρες, υπάρχουν επιβλητικότερα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων κατά την οδήγηση (π.χ. κάμερες ). Εμείς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την έχουμε γλιτώσει με μια και μοναδική κλίση από την Αυστρία και πιο συγκεκριμένα 40€ ποινή, που μας βρήκε σε έναν λευκό φάκελο πίσω στο σπίτι μας στην Ελλάδα. Αυτό έγινε για όριο ταχύτητας δεκατριών χιλιομέτρων παραπάνω στις Αυστριακές Άλπεις.
Να θυμάσαι πάντα και εσύ που οδηγείς και εσύ που ”ΣΥΝοδηγείς”, ότι ο οδηγός δεν πρέπει να έχει πιεί, πρέπει να ξεκουράζεται και το ιδανικότερο όλων, να προσπαθήσεις να έχεις πάνω από έναν σε ένα τέτοιο ταξίδι, ώστε να αποφεύγεται η κόπωση και να μειώνεται η επικινδυνότητα. Κατά τα αλλά ο κ.ο.κ. είναι ίδιος για όλους μας. Οι μεγάλοι δρόμοι (autobahn) είναι συνήθως ”ανιαρά” εύκολοι ενώ για τους μικρότερους ή πιο δυσλειτουργικούς και πάλι θα πω ότι έχεις κάνει Ελλάδα οδηγός, όποτε σίγουρα είσαι καλά μαθημένος.
Έγγραφα που θα χρειαστείς
Φυσικά τα έγγραφα που θα χρειαστείς για εσένα είναι ή ταυτότητα σου αν μιλάμε για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία. Αν μιλάμε για χώρες εκτός Ε.Ε. πρέπει να κανείς το ανάλογο research, αν και πολλές φορές θα χρειαστείς visa ή esta και φυσικά εκεί μπορείς να ταξιδέψεις με διαβατήριο και μόνο.
Bonus tip, αν θες να γλιτώσεις λίγο χρόνο παραπάνω στα σύνορα που σταματάς, να έχεις βγάλει ένα διαβατήριο (ακόμα και αν μπορείς να επισκεφτείς μόνο με ταυτότητα την χώρα) καθώς με το διαβατήριο σε εντοπίζουν πιο γρήγορα, ενώ με την ταυτότητα μπορεί να καθυστερήσεις λίγο περισσότερο (αλλά και πάλι μην φανταστείς μεγάλο χρονικό διάστημα).
Διόδια και βινιέτα
Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν έχουν καν διόδια ή έχουν με μικρό αντίτιμο που σε καλύπτει σε μεγάλες αποστάσεις. Μην περιμένεις δηλαδή ότι θα σταματάς κάθε 10 μέτρα και θα πληρώνεις συνεχώς. Σε πολλές δεν πληρώνεις διόδια, αλλά βινιέτα, που μπορείς να την βρεις είτε σε βενζινάδικα, είτε σε διαμορφωμένα μαγαζιά – περίπτερα κοντά στα σύνορα. Η βινιέτα είναι υποχρεωτική να κοπεί, γιατί και πάλι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος προστίμου, αλλά τα καλά νέα είναι ότι αν βαριέσαι και δεν θες να ψάχνεις ή να σταματάς, μπορείς να την κόψεις από το σπίτι σου με την ημερομηνία που θέλεις να σε καλύπτει, μέσω διαδικτύου για άλλη μια φορά με μια απλή αναζήτηση (παράδειγμα: βινιέτα Σλοβενία). Μπορείς να βάλεις την διάρκεια ισχύος για όσο εσύ θέλεις, και η μικρότερη διάρκεια που μπορείς να ορίσεις είναι 10 μέρες.
Προς το παρόν δεν έχουμε πληρώσει πουθενά ακριβή βινιέτα (νομίζω 15€ για 10μερες ήταν και η πιο ακριβή μας). Χώρες στις οποίες είναι υποχρεωτικό να βγάλεις μια, είτε απλά περνάς, είτε επειδή θα μείνεις εκεί είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία. Να έχεις στο νου σου τις ημερομηνίες που θα περάσεις από την αντίστοιχη χώρα, αλλά και το γεγονός πως μπορεί να χρειαστεί να περάσεις από τα σύνορα αυτής 2 φορές, όποτε η βινιέτα θα πρέπει να σου καλύψει τις ημερομηνίες για κάθε φορά. Ο τρόπος που συμφέρει σε τέτοια περίπτωση είναι να βγάλεις μια, αλλά με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, από το να βγάλεις 2 ξεχωριστές.
Έρευνα για το τι θέλεις να δεις στο ταξίδι σου
Αυτό είναι μια γενική συμβουλή πριν από τα ταξίδια σου, καθώς είναι καλύτερα να πας προετοιμασμένος γνωρίζοντας το τι θες να δεις από μνημεία, μουσεία, μαγαζιά για φαγητό και τα σχετικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να κανείς τις κρατήσεις σου πιο νωρίς. Αυτό γίνεται ώστε να εξυπηρετείς τον εαυτό σου πιο γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να περίμενες μεγάλες ουρές αναμονής, αλλά και στο να βρίσκεις διαθεσιμότητα έτσι ώστε να μην φτάσεις στην πηγή και δεν πιείς νερό. Επιπλέον με τα παραπάνω, κάνοντας ένα πλάνο και οργανώνοντας την μέρα σου, μπορείς να γλιτώσεις περιττό ποδαρόδρομο και να προλάβεις να δεις ακόμα περισσότερα από αυτά που φανταζόσουν. Αυτό που κάνω εγώ, είναι να χωρίζω ένα μέρος σε κομμάτια και να παίρνω αυτά που θέλω να δω διαδοχικά, το ένα μετά το άλλο, και να μην ”βαδίζω στα χαμένα”. Με αυτό το σύστημα πάντα περισσεύει χρόνος να κανείς bonus δραστηριότητες ή να επαναλάβεις κάτι που μπορεί να σου άρεσε περισσότερο και φυσικά να προλάβεις να δεις ”τα πάντα”, σε ένα μέρος, που είναι και ένα από τα μότο μου.
Βαλίτσες
Το καλό του να ταξιδεύεις με αμάξι, είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν έχεις περιορισμό στο τι να πάρεις μαζί σου, είτε από τη βάση σου, είτε όμως και από ψώνια που ίσως θέλεις να κανείς εκεί που πας. Το έξτρα tip, που για μένα είναι και το πιο top, θα το ακούσεις τώρα και θα σου λύσει τα χέρια!
Όταν έχουμε σκοπό να επισκεφτούμε πολλά μέρη και δεν θέλω να χάνω χρόνο ώστε να ψάχνω ρούχα, εσώρουχα και να τρώω κάθε φορά ώρα στο μάζεμα της βαλίτσας, αυτό που κάνω είναι το εξής: 1) σε μια βαλίτσα – σάκο – τσάντα (ότι βολεύει εσένα) βάζω πανωφόρια και παπούτσια ώστε να κατεβαίνει σε κάθε προορισμό ή στους προορισμούς που θέλω να αλλάξω παπούτσια ή πανωφόρι από τον προηγούμενο. Θα σου βγάλει καλύτερο νόημα στην πορεία. 2)Σε μια τσάντα έχω όλα τα καλλυντικά, αξεσουάρ, σαμπουάν, είδη υγιεινής, φορτιστές, αλλά και πιτζάμες, η οποία επίσης κατεβαίνει σε κάθε προορισμό. 3) Από εδώ και έπειτα χωρίζω τα ρούχα σε μικρές βαλίτσες, ώστε να κατεβάζω λίγα πράγματα κάθε φορά, να γλιτώνω ταλαιπωρία και να μην μου τρώει χρόνο τόσο το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα όσο και το να ψάχνω κάθε φορά που είναι τι.
Εν ολίγοις κάθε προορισμός, έχει και την αποσκευή του. Προτού φύγω, βρίσκω επίσης τι θα βάλω σε κάθε μία μέρα από το ταξίδι μου. ΚΑΙ ΟΧΙ, αυτό δεν το κάνω μόνο για τα cute outfits, αλλά και για την πρακτικότητα, μιας που όταν αλλάζεις τόσες πολλές τοποθεσίες, συναντάς διαφορετικές καιρικές συνθήκες (ζέστη πιο χαμηλά, κρύο πιο ψηλά). Σε κάποιες μπορεί να χρειάζεσαι πιο άνετα παπούτσια, ενώ σε άλλες δεν είναι απαραίτητο, και γενικότερα για αντίστοιχους τέτοιους λόγους και συνθήκες.
Επίσης πάντα κάνω μια λίστα στο κινητό μου και όταν οργανώνω και προσθέτω αυτά που θέλω στις αποσκευές μου τα αφαιρώ από αυτήν την λίστα. Αυτό βοηθάει στο να μην ξεχνάω ποτέ και τίποτα. Τα must items που δεν πρέπει κατά εμένα με τίποτα να ξεχάσεις είναι: ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες, κάρτες, χρήματα, φορτιστής, φορτιστής αυτοκινήτου, power bank, ομπρέλες και εσώρουχα (χαχαχαχα)
Τέλος, στο αμάξι έχουμε 1-2 εξάδες νερά και κάποια σνακ για τον δρόμο! Ο σωστός τρόπος να αποφύγεις μια λιγούρα, όταν δεν βρίσκεις κάποιο μέρος στον δρόμο σου να φας!
Έξοδα
Τα έξοδα που μπορεί να έχει κανείς σε ένα ταξίδι, μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με το budget και τις ανάγκες του. Ένας τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα σε ένα road trip, είναι να βρεις χώρες με οικονομικότερο καύσιμο (σε σχέση με την Ελλάδα, αυτό είναι εύκολο), και να γεμίζεις το αμάξι σου σε αυτές που σε συμφέρει. Αυτό γίνεται με την απλή αναζήτηση στο google και τίποτα παραπάνω (π.χ. τιμή καυσίμου Τσεχία). Αυτό που πρέπει να έχεις στο νου σου, είναι ότι σε κάποιες μεγάλες χώρες, τα μεγάλα βενζινάδικα πάνω σε κεντρικούς, ”χτυπάνε” και υψηλότερες τιμές και ότι κάποιες φορές η ώρα μπορεί να επηρεάσει την τιμή. Συμπέρασμα; Μπορείς να συμπληρώνεις οποιοδήποτε καύσιμο, μόλις βρίσκεις καλό deal. Αλήθεια πολύ εύκολο. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να κλείνεις όπως προανέφερα δωμάτιο ή ξενοδοχείο με πάρκινγκ, γιατί πολλές φορές είτε είναι δωρεάν, είτε όχι ιδιαίτερα ακριβό.
Εμείς συγκεκριμένα, τις περισσότερες φορές φτάνουμε, αφήνουμε το αμάξι στο πάρκινγκ και το χρησιμοποιούμε ξανά όταν αλλάζουμε προορισμό και όχι τοποθεσία μέσα στην περιοχή στην οποία μένουμε. Εκεί επιλέγουμε να κινηθούμε με πόδια, με ταξί ή και αλλά μέσα μαζικής μεταφοράς. Τρίτος τρόπος; Να κλείνεις τα δωμάτια σου στο κέντρο της τοποθεσίας που πας, γιατί μπορεί να φαίνονται και τα πιο ακριβά, αλλά στην πραγματικότητα σου γλιτώνουν χρήματα από την μετακίνηση σου (μέσα μεταφοράς).
Το βασικό όμως είναι, πως σου γλιτώνουν από χρόνο και περιττή εξάντληση, μιας που στα κέντρα πόλεων, συνήθως βρίσκονται οι περισσότερες δραστηριότητες και τα περισσότερα από αυτά που θα επιλέξεις να δεις. Τώρα όσον αναφορά το φαγητό ή τη διασκέδαση, μιλάει ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι σε αυτά πρέπει να επενδύσεις. Λύσεις όμως υπάρχουν για όλους. Μπορείς για παράδειγμα να δοκιμάσεις street food αντί να φας σε ένα ακριβό εστιατόριο. Πολλές φορές ότι δίνεις παίρνεις , πολλές φορές επίσης το ακριβό δε σημαίνει πάντα και καλύτερο. Και πάλι να θυμάσαι ότι έχεις στα χέρια σου το πιο δυνατό εργαλείο, και αυτό δεν είναι άλλο από το internet που σε βοηθάει να κανείς άμεσα την έρευνα σου.
Βεβαίως έξω από εστιατόρια, καφέ και τα σχετικά, θα βλέπεις τις περισσότερες φορές και αναρτημένους καταλόγους με τις τιμές του καθενός. Πολλά μουσεία, σε πολλές χώρες έχουν δωρεάν εισόδους αν τα επισκεφτείς συγκεκριμένες ώρες, ή καλύτερη τιμή εισιτηρίου, αν το κλείσεις διαδικτυακά.
Έξοδα και προορισμοί
Το πόσους ή το ποιους προορισμούς θα επιλέξεις για να σου βγει σε ότι εύρος τιμής θέλεις, πάλι εξαρτάται από σένα. Μπορείς στη λίστα σου να βάλεις όσες τοποθεσίες θέλεις, πολλές ή λίγες, μικρές ή μεγάλες ώστε να είσαι εντάξει με το budget που θέλεις ή μπορείς να ξοδέψεις. Πρώτο βήμα σε αυτό είναι να παίρνεις γνώμονα και τις δραστηριότητες που θέλεις να κανείς και αυτό εξαρτάται με το τι είδος τουρίστας είσαι. Κάποιον για παράδειγμα μπορεί να μην τον ενδιαφέρει να πάει σε μουσεία, αλλά να του αρέσει η γαστρονομία, όποτε θα ψάξει συγκεκριμένα τις τιμές πάνω σε αυτό που αγαπά. Αν είσαι όμως σαν εμένα, και σε ενδιαφέρει να τα δεις όλα, να τα κανείς όλα ή να τα φας όλα, (εν ολίγοις ο τουρίστας που δεν συμφέρει) θα προσθέσεις ή θα αφαιρέσεις τοποθεσίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των δραστηριοτήτων σου.
Καλύτερα να επισκεφτείς λιγότερα μέρη, αλλά να προλάβεις να τα ζήσεις στο έπακρο, παρά να κανείς το λεγόμενο ”πασάλειμμα” για να πας σε πιο πολλά, αλλά στην πραγματικότητα να μην δεις και τόσα. Η αναζήτηση για άλλη μια φορά μπορεί να γίνει με ένα απλό research μέσω της google ή ειδικών εφαρμογών. Οικονομική προορισμοί από αυτούς που έχουμε επισκεφτεί μέσω road trip, είναι πολλές από τις πόλεις των Βαλκανίων όπως για παράδειγμα το Βελιγράδι της Σερβίας ή το Κότορ του Μαυροβουνίου, αλλά και πολλές άλλες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η Κρακοβία της Πολωνίας. Τώρα για εκτός Ευρώπης ή Βαλκανίων,οι έρευνες αλλάζουν πολύ όπως και τα έγγραφα και η επικινδυνότητα, οπότε στην πορεία ίσως ακολουθήσει ένα έξτρα άρθρο, αποκλειστικά για αυτό ή και η αφορμή μου για ένα τέτοιο road trip όπως σου προανάφερα. Συγκεντρωτικά θα πρέπει να θυμάσαι πως τα χρήματα σου τα ορίζεις εσύ και να μην πνίγεσαι στην ιδέα της τιμής σε κάτι. Η λύση είναι κοιτάω, ψάχνω ,μαθαίνω και επιλέγω.
Extra tip να κανείς μια κάρτα τύπου revolut ή οποία θα σου γλιτώσει αρκετά χρήματα από συνάλλαγμα, μιας που δεν κρατάει προμήθεια και μεταφράζει την τιμή κάθε χώρας με ακρίβεια στα χρήματα σου. Επίσης να κοιτάς όλες ή αν όχι όλες, όλες όσες μπορείς, από τις πληρωμές σου να τις κανείς μέσω αυτής της κάρτας. Σε όλα μας τα ταξίδια, θυμάμαι να πληρώνω χωρίς αυτήν την κάρτα μόνο σε χώρες που έχουν ευρώ ή σε ελάχιστα πράγματα, όπως τα μαγνητάκια μου, λόγω του ότι η επιχείρηση μπορεί να είναι πολύ μικρή και να μην δέχεται κάρτα ή να πρόκειται για αγορά από κάποιον πλανόδιο.
Internet και ομιλία
Και μιλώντας λίγο παραπάνω για το σημαντικότερο ίσως εργαλείο, που είναι το Ίντερνετ εδώ θα σου αναλύσω πως θα το έχεις στα χέρια σου και έξω από την χώρα σου. Αφενός για χώρες τις Ε.Ε. ισχύουν τα ίδια πακέτα που ισχύουν και στην Ελλάδα, όποτε feel free να χρησιμοποιείς τα mb και τα λεπτά σου, σαν να μην τρέχει τίποτα. Για τις βαλκανικές χώρες, (Β’ ζώνης) που ταξιδεύεις μόνο με ταυτότητα και χωρίς απαραίτητο διαβατήριο, όπως η Σερβία ή η Αλβανία, μπορείς να πάρεις από το κέντρο κινητής τηλεφωνίας σου τιμές από πακέτα και με ένα απλό μήνυμα, και πάντα ανοιχτή την περιαγωγή στην συσκευή σου, να πάρεις και για εκεί την ανάλογη προσφορά που σε συμφέρει, ώστε να μην σου λείψουν ούτε λεπτά ομιλίας, ούτε Ίντερνετ.
Για χώρες που ανήκουν σε Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία, όλες οι έρευνες μου δείχνουν, πως ο καλύτερος τρόπος είναι, να πάρεις αντίστοιχη sim της χώρας και να ενεργοποιήσεις εκεί κάποιο πακέτο. Θέλει λίγο προσοχή, ώστε να μην δεις κανέναν ”φουσκωμένο λογαριασμό”, αν δεν έχεις κάνει τα παραπάνω βήματα, παρ’ όλα αυτά θα χρειαστείς ελάχιστο χρόνο για να το τακτοποιήσεις και αυτό ως ζήτημα, και να μην στερηθείς ούτε την επικοινωνία σου, ούτε το gps σου, ούτε φυσικά τα ατελείωτα stories που ίσως θα θέλεις να κανείς.
Καταλύματα
Από τις επιλογές αυτές θα συναντήσεις άπειρες. Πως θα διαλέξεις; Πέρα από την τιμή που σε βολεύει, θα κοιτάξεις τις παροχές που θέλεις να έχει ένα κατάλυμα για σένα. Εμείς ας πούμε, όταν αναζητούμε τι θα κλείσουμε από ξενοδοχεία ή δωμάτια, βάζουμε για φίλτρο στις αναζητήσεις μας ΣΙΓΟΥΡΑ προσωπικό μπάνιο (έχω τα θέματα μου), κέντρο πόλης, και παροχή πάρκινγκ. Από κει και έπειτα κοιτάμε τις φωτογραφίες που έχει βάλει η επιχείρηση με τον χώρο της αλλά και το κυριότερο τα σχόλια, που έχουν κάνει άλλοι χρήστες, όπως εσένα και εμένα.
Κατά τα αλλά μπορείς να τσεκάρεις στις λεπτομέριες και για αλλά έξτρα όπως για παράδειγμα, να υπάρχει WiFi (που εντάξει, πλέον έχουν όλα), ή να ψάχνεις για παράδειγμα δυνατότητα για σιδέρωμα ή σίδερο που μπορεί να χρειαστείς για να φρεσκάρεις κάτι, ή πιστολάκι που μπορεί να σε γλιτώσει από το να κουβαλήσεις περιττά πράγματα μαζί σου. Πρωινό και αλλά γεύματα, προσωπικά τα θεωρώ περιττά και τις περισσότερες φορές δεν τα επιλέγω, γιατί α) έχουν συγκεκριμένες ώρες και β) γιατί δεν θέλω να τρώω χρόνο στο ξενοδοχείο, δωμάτιο, Airbnb, ή ότι άλλο, αλλά να είμαι έξω όσες πιο πολλές ώρες μπορώ και να δοκιμάζω από τοπικές κουζίνες και μαγαζιά. Αν εσύ, δεν είσαι έτσι, τα γεύματα μπορεί να είναι ένα έξτρα φίλτρο στην αναζήτησή σου, παρ’ όλα αυτά δεν συμφέρει απαραίτητα και πάντα.
Πως θα κανείς ακόμα πιο fan την διαδρομή σου στο αμάξι
Σε αυτό δεν υπάρχει αντικειμενική συμβουλή. Αν και εφόσον δεν απασχολείς ή απασχολείσαι με κάτι σαν οδηγός, το οποίο μπορεί να σου προκαλέσει κάποιο ατύχημα, μπορείς να διαμορφώσεις την διαδρομή σου όπως θέλεις. Εγώ ετοιμάζω μια τεράστια λίστα με την μουσική που μας αρέσει. Μπορεί να με δεις να διαβάζω (και μάλιστα δυνατά) ένα βιβλίο, προκειμένου να ακούει και το soulmate που είναι μαζί μου, μπορεί να δουλεύω από το κινητό ή να κάνω και άλλο research για αυτά που θέλουμε να δούμε στους προορισμούς μας. Δεν θα σου πρότεινα να τραγουδάς, γιατί ειδικά αν δεν έχεις καλή φωνή, κινδυνεύεις να μείνεις πίσω στη μέση του πουθενά (almost true story).
Το μεγάλο ΝΑΙ σε ένα roadtrip!
Θα δεις περισσότερα και από αυτά που νόμιζες και από αυτά που φανταζόσουν και θα μετατρέψεις την απόδραση σου στο ultimate level μιας εξερεύνησης. Διασχίζεις χιλιόμετρα, και πολλές φορές και ολόκληρες χώρες, όποτε έχεις πάντα κάτι να χαζεύεις έξω από το παράθυρο σου. Νιώθεις καλύτερα την ταξιδιωτική εμπειρία, γιατί δεν επισκέπτεσαι μόνο ένα τουριστικό μέρος ή την πρωτεύουσα, αλλά άπειρα φυσικά τοπία, επαρχίες, λίμνες, βουνά, θάλασσες, γειτονιές, χωριά, που το απαρτίζουν.
Έτσι αποκτάς μια πιο πλήρη εικόνα από μία χώρα και είναι και ο βασικός μου λόγος για ένα τιτανοτεράστιο ΝΑΙ σε ένα τέτοιο road trip. Εμείς έχουμε κάνει ήδη ένα στην Ιταλία και έπειτα ακολούθησαν αλλά 2, που περιλάμβαναν 7 και 9 χώρες αντίστοιχα. Αυτό είναι μόνο η αρχή και μακάρι να αποτελεί και ερέθισμα στο ταξιδιωτικό σου μικρόβιο, ώστε να ακολουθήσεις και εσύ αυτόν τον δρόμο. Να θυμάσαι ότι το πιο υπέροχο κομμάτι, αυτού του είδους ταξιδιού δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά κυρίως όλα τα απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στη διαδρομή!
Περισσότερο Travel Vibe θα βρεις εδώ
© 2024, Jenny Ganidou. All rights reserved.
Hello, είμαι η Τζένη και είμαι μέλος του travel vibe από το 2023. Τι με έφερε εδώ; Μα φυσικά η αγάπη που έχω για τα ταξίδια, αλλά και η εμμονή μου, όπου πάω να ερωτεύομαι με εικόνες.
Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, αν και έχουμε ακόμα για να φτάσουμε και τις 195 του πλανήτη!
Στο travel vibe γράφω άρθρα με προσωπικές μου εμπειρίες από τα μέρη που επισκέπτομαι. Χαίρομαι να ταξιδεύω άλλους ανθρώπους σε ωραία στέκια για φαγητό ή ποτό, σε ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, γαλάζιες θάλασσες, χειμωνιάτικα τοπία βουτηγμένα στο χιόνι, ρομαντικές ιστορίες, ιδιαίτερα σοκάκια και τρελές περιπέτειες.
Μη σου φανεί περίεργο αν τη μια μέρα διαβάσεις άρθρο μου από κάτι κοσμοπολίτικο και glam και την άλλη πως κάνω βόλτες και απρόβλεπτα τατουάζ σε περίεργες γειτονιές.That's me, και από μένα θα πάρεις 100% αληθινές ιστορίες από την τρέλα που με διακατέχει.
Σκοπός μου είναι να σε κάνω να δεις τον κόσμο με τη δική μου ματιά, όπως και το να σου κολλήσω το "μικρόβιο" του ταξιδιώτη.
Στον ελεύθερο μου χρόνο δίνω συναυλίες μόνη μου στο σαλόνι μου, με τη μουσική που μου αρέσει, λιώνω σε σειρές και ταινίες και διαβάζω βιβλία, με αγαπημένα μου όλη τη σειρά του Harry Potter και τα μυθιστορήματα του Stephen King. Επίσης, ο ελεύθερος χρόνος είναι ιδανικός, ώστε να οργανώνω τους επόμενους προορισμούς μου πάνω στον χάρτη.
Κάποιες random πληροφορίες για εμένα είναι ότι έχω κόλλημα με οτιδήποτε στην κατηγορία τρόμου (π.χ. σειρές ή ταινίες, ακόμα και περίεργες συλλογές με Ouija board κ.α.), έχω σπουδάσει αισθητική, είμαι φοιτήτρια σε σχολή μόδας και styling και στην πορεία θα τελειώσω και σχέδιο μόδας. Μιλάω αγγλικά, γερμανικά και μαθαίνω ιταλικά.
Συνοπτικά, στα προφίλ μου στα social media θα δεις εμένα να αλλάζω ρούχα και τοποθεσίες σαν να μην υπάρχει αύριο. Οι ατάκες που με χαρακτηρίζουν; "Η ζωή μου είναι η αγαπημένη μου ταινία!" και το "Αν δε φτάσω στο φεγγάρι, δε σταματάω".
#foodie #adventure #fashion #roadtrip