Food Stories Fresh Vibes Greece All Over Me Trip Ideas

Μανιταρο- εξερευνήσεις στα Γρεβενά

Κοπέλα με λευκό μπουφάν μπροστά σε ένα τοξωτό πέτρινο παλιό γεφύρι και από κάτω ποταμάκι και χειμωνιάτικο σκηνικό

Αυτό το άρθρο ξεκινάει με μια συμβουλή. Να μην αφήνετε ποτέ τις Κυριακές σας, να πάνε ανεκμετάλλευτες! Γι’ αυτούς δε που οι Κυριακές δε βολεύουν, ονομάστε την κενή σας μέρα Κυριακή και ακολουθήστε το ίδιο μοτίβο. Χρόνια τώρα έχουμε καθιερώσει τα mini breaks, όπως μου αρέσει να λέω. Τα mini breaks λοιπόν, είναι μικρές αυθημερόν αποδράσεις, τις περισσότερες φορές κοντά στην περιοχή μας, με απώτερο σκοπό να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα της ίδιας πόλης και να ανακαλύπτουμε συνεχώς προορισμούς.

Μια ιδανική επιλογή για εμάς, που ενδείκνυται για κάτι τέτοιο, είναι η περιοχή των Γρεβενών. Δυστυχώς, θεωρώ πως τα Γρεβενά, καθώς και τα μέρη γύρω από αυτά, δεν έχουν πάρει τη δημοσιότητα που τους αξίζει και έτσι κάπου εδώ, θέλησα να βάλω το δικό μου λιθαράκι προς την ανάδειξη αυτής της τοποθεσίας.

Ζιάκας Γρεβενών

Η βόρεια πόλη της Μακεδονίας περιτριγυρίζεται από τον Βενέτικο ποταμό. Ο Βενέτικος (και Βελονιάς) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Αλιάκμονα. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά. Η γαλαζοπράσινη ορμή του, θα σε συνεπάρει, αλλά πιο πολύ απ’ όλα θα σε συνεπάρουν τα ιστορικά τοξωτά γεφύρια του. Το πυκνό δίκτυο μικρών ποταμών του βενέτικου δημιουργούσαν δυσκολίες στην επικοινωνία ανάμεσα σε χωριά, αλλά και σε μεγαλύτερες πόλεις και έτσι προέκυψε η ανάγκη για την κατασκευή γεφυριών.

Την ανάγκη αυτή κάλυψαν αποτελεσματικά εμπειροτέχνες πετράδες, Ηπειρώτες ή ντόπιοι στον 18ο και 19ο αιώνα. Έντεκα από τα δεκαεννιά, σώζονται και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία, που φυσικά μπορείς άνετα να επισκεφτείς.  Γεφύρια απαράμιλλης τέχνης, με το ένα πιο όμορφο από το άλλο! Κάποια από αυτά είναι του Ζιάκα, του Αζίζ Αγά και της Πορτίτσας. Ορισμένα μπορείς να τα επισκεφτείς ή με αμάξι ή με πεζοπορία, αν και η δεύτερη είναι καλύτερη επιλογή.

Γέφυρα Σπανού, Γρεβενά

Επίσης, δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιλέγουν τον ποταμό για Rafting ή ακόμα και για μπάνιο  σε ορισμένα σημεία του, τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές το μέρος, με πιο πρόσφατη αυτή του τελευταίου μήνα (Φλεβάρης 2024). Σε αυτήν επιλέξαμε να δούμε 2 από τα γεφύρια που δεν είχαμε ξαναδεί, αυτό του Σπανού και αυτό του Σταυροποτάμου.

Κάπως έτσι μετατρέψαμε μια casual και συνηθισμένη  Κυριακή, ως τη μέρα που είδαμε κάτι νέο! Δεν είναι όμως σωστή απόδραση, αν δεν καταλήξει σε φαγητό και έτσι μάντεψε… Πάλι φάγαμε!

Βενέτικος Ποταμός, Γρεβενά

Τα Γρεβενά είναι η πρωτεύουσα των μανιταριών! Καλά διάβασες! Η έννοια ανήκει δικαιωματικά στο μέρος. Έτσι και εμείς δε θα μπορούσαμε να διαλέξουμε τίποτα άλλο πέρα από την πρώτη μανιταροταβέρνα της Ελλάδας, που φυσικά ιδρύθηκε εκεί. ΕΣΥ άραγε έχεις φάει σε ταβέρνα μουσείο; Εμείς ναι, ή τουλάχιστον έτσι ένιωσα όταν επισκεφτήκαμε το «Αυλαίς».

Το «Αυλαίς» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση του Θεόδωρου Καράγιαννη, ιδρυτικού μέλους των μανιταρόφιλων Ελλάδας. Από μικρό παιδί, έμαθε να εκτιμά και να αγαπά, τα αγαθά που του δίνει ο τόπος του απλόχερα. Με αυτόν τον ζήλο, κυνήγησε και την ανάδειξη της περιοχής του. Μαζί με τον φίλο του και συνεμπνευστή Γιώργο Κωνσταντινίδη, ξεκίνησαν το κίνημα μανιταρογνωσίας  και μανιτατοφιλίας ώστε να αναδειχθεί το προϊόν και ο τόπος. Έτσι, έπειτα από μερικά χρόνια, καταγράφηκαν σιγά – σιγά όλοι οι μύκητες της Ελλάδας, που μετά από έρευνες, λόγω της ηλιοφάνειας της χώρας μας, ανέδειξαν και τα ελληνικά μανιτάρια, ως αυτά της καλύτερης ποιότητας. Στην πορεία, ακολούθησαν και πολλές γιορτές και εκδηλώσεις μανιταριών που γίνονται μέχρι και σήμερα, με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Μανιταροταβέρνα Αυλαίς, Γρεβενά

Αν κάτι πήραμε από την πρώτη εικόνα του χώρου, είναι ο σεβασμός της πρώτης ύλης. Κύριο διακοσμητικό περιμετρικά του μαγαζιού είναι τα ξύλα από ρόμπολο, (λευκόδερμη Πεύκη), και αλλά δέντρα της περιοχής. Ξύλα όμως που χάρισε η φύση, χωρίς να επέμβεις και να τα κόψεις. Δεξιοτεχνίες που προέκυψαν από την αναζήτηση μανιταριών του ιδιοκτήτη. Άλλες εικαστικές παρεμβάσεις, δόθηκαν και σε πέτρες από τον Βενέτικο ποταμό, και έχουν μπει επίσης στο «Αυλαίς». Όλος ο χώρος μια τέχνη και όλη η τέχνη από φυσικά υλικά της περιοχής.

Μανιταροταβέρνα Αυλαίς, Γρεβενά
Μανιταροταβέρνα Αυλαίς, Γρεβενά

Στην κορυφή βέβαια  αυτών, τα πιάτα της ταβέρνας!

Δουλεύτηκαν παραδοσιακές συνταγές για να βγουν οι μοναδικές της γεύσεις. Άχαστες συνταγές, βασιζόμενες σε πιάτα  γιαγιάς, με άρωμα Ελλάδας, πάντα συνδυασμένες με μανιτάρια. Προσωπικά τα μανιτάρια είναι μια από τις αγαπημένες μου γεύσεις και αποτελεί ένα ηθικό, υγιεινό και βιολογικό γεύμα, ενώ ταυτόχρονα είναι και η καλύτερη αναπλήρωση κρέατος, για όσους είναι vegans. Έτσι το μαγαζί καλύπτει γευστικά και αυτό το target group ανθρώπων. Σε μια μόλις επίσκεψη, δοκιμάσαμε τουλάχιστον 7 με 10 είδη και φυσικά δεν ξέραμε ποιο απ’ όλα τα πιάτα θα πάρει τον τίτλο του καλύτερου.

Ποικιλίες μανιταριών, μανιταροπιτάκια, μανιτάρια γεμιστά και μανιταροσαλάτα, ήταν μερικά από τα έξοχα πιάτα που γευτήκαμε με πιο ιδιαίτερο όμως το μανιταρολουκάνικο αλλά και το προσωπικό μου αγαπημένο, το κουρκούτι Γρεβενών (φυσικά με μανιτάρια), που είναι ίσως και  η πιο παραδοσιακή συνταγή. Καταλάβαμε ακράδαντα  για ποιον λόγο το μαγαζί έχει επισκέπτες και από το εξωτερικό, με μεγαλύτερους φαν τους Κινέζους και τους Ιάπωνες και τι το διαφοροποιεί από όλα τα αλλά. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά οι άνθρωποι, και στο συγκεκριμένο, θα βρεις μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά από εγκάρδιους ανθρώπους, με ζήλο και αγάπη για το εστιατόριο και την πόλη τους! Στόχος μας για την επόμενη φορά, είναι να πάμε καλοκαιρινό μήνα, ώστε να δοκιμάσουμε και άλλες ποικιλίες.

1)Σαλάτα Αυλαίς με μαρούλι, ρόκα, λόλο ρόσο, ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, μανούρι, ντοματίνια και σως βινεγκρέτ από χαρουπόμελο
2)Μανιτάρια γεμιστά με μανούρι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και γλυκόξινη σως 3)Μανιταροπιτάκια
4)Παραδοσιακό κουρκούτι Γρεβενών με μανιτάρι και σκόρδο

 

Ποικιλία μανιταριών στη σχάρα
Μανιταρολουκάνικα

Φεύγοντας από το μαγαζί, διαπιστώσαμε πως κάτι κολλήσαμε! Μανιταροτρέλα θα το ονομάσουμε και έχει να κάνει με το πόσο πιο mushroom lovers γίναμε.

Για τέτοιους λόγους λοιπόν αγαπώ και πάντα έχω ανάγκη τα mini breaks μας! Κάθε φορά μου φτιάχνουν τη διάθεση, με φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πιο explorer πλευρά μου και πολλές φορές μου αφήνουν και ένα ηθικό δίδαγμα. Αυτήν την Κυριακή ήταν ο σεβασμός και η αφοσίωση που μπορεί να σου εμπνέει κάποιος. Ένα μπράβο από μας στο «Αυλαίς» και μια τεράστια υπενθύμιση προς όλους, πως αν κάτι γίνεται με μεράκι η συνταγή της επιτυχίας είναι σίγουρη!

Περισσότερο Travel Vibe θα βρεις εδώ.

 

© 2024, Jenny Ganidou. All rights reserved.

Travel Editor at 66

Hello, είμαι η Τζένη και είμαι μέλος του travel vibe από το 2023. Τι με έφερε εδώ; Μα φυσικά η αγάπη που έχω για τα ταξίδια, αλλά και η εμμονή μου, όπου πάω να ερωτεύομαι με εικόνες.

Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, αν και έχουμε ακόμα για να φτάσουμε και τις 195 του πλανήτη!

Στο travel vibe γράφω άρθρα με προσωπικές μου εμπειρίες από τα μέρη που επισκέπτομαι. Χαίρομαι να ταξιδεύω άλλους ανθρώπους σε ωραία στέκια για φαγητό ή ποτό, σε ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, γαλάζιες θάλασσες, χειμωνιάτικα τοπία βουτηγμένα στο χιόνι, ρομαντικές ιστορίες, ιδιαίτερα σοκάκια και τρελές περιπέτειες.

Μη σου φανεί περίεργο αν τη μια μέρα διαβάσεις άρθρο μου από κάτι κοσμοπολίτικο και glam και την άλλη πως κάνω βόλτες και απρόβλεπτα τατουάζ σε περίεργες γειτονιές.That's me, και από μένα θα πάρεις 100% αληθινές ιστορίες από την τρέλα που με διακατέχει.

Σκοπός μου είναι να σε κάνω να δεις τον κόσμο με τη δική μου ματιά, όπως και το να σου κολλήσω το "μικρόβιο" του ταξιδιώτη.

Στον ελεύθερο μου χρόνο δίνω συναυλίες μόνη μου στο σαλόνι μου, με τη μουσική που μου αρέσει, λιώνω σε σειρές και ταινίες και διαβάζω βιβλία, με αγαπημένα μου όλη τη σειρά του Harry Potter και τα μυθιστορήματα του Stephen King. Επίσης, ο ελεύθερος χρόνος είναι ιδανικός, ώστε να οργανώνω τους επόμενους προορισμούς μου πάνω στον χάρτη.

Κάποιες random πληροφορίες για εμένα είναι ότι έχω κόλλημα με οτιδήποτε στην κατηγορία τρόμου (π.χ. σειρές ή ταινίες, ακόμα και περίεργες συλλογές με Ouija board κ.α.), έχω σπουδάσει αισθητική, είμαι φοιτήτρια σε σχολή μόδας και styling και στην πορεία θα τελειώσω και σχέδιο μόδας. Μιλάω αγγλικά, γερμανικά και μαθαίνω ιταλικά.

Συνοπτικά, στα προφίλ μου στα social media θα δεις εμένα να αλλάζω ρούχα και τοποθεσίες σαν να μην υπάρχει αύριο. Οι ατάκες που με χαρακτηρίζουν; "Η ζωή μου είναι η αγαπημένη μου ταινία!" και το "Αν δε φτάσω στο φεγγάρι, δε σταματάω".

#foodie #adventure #fashion #roadtrip

Hello, είμαι η Τζένη και είμαι μέλος του travel vibe από το 2023. Τι με έφερε εδώ; Μα φυσικά η αγάπη που έχω για τα ταξίδια, αλλά και η εμμονή μου, όπου πάω να ερωτεύομαι με εικόνες. Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, αν και έχουμε ακόμα για να φτάσουμε και τις 195 του πλανήτη! Στο travel vibe γράφω άρθρα με προσωπικές μου εμπειρίες από τα μέρη που επισκέπτομαι. Χαίρομαι να ταξιδεύω άλλους ανθρώπους σε ωραία στέκια για φαγητό ή ποτό, σε ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, γαλάζιες θάλασσες, χειμωνιάτικα τοπία βουτηγμένα στο χιόνι, ρομαντικές ιστορίες, ιδιαίτερα σοκάκια και τρελές περιπέτειες. Μη σου φανεί περίεργο αν τη μια μέρα διαβάσεις άρθρο μου από κάτι κοσμοπολίτικο και glam και την άλλη πως κάνω βόλτες και απρόβλεπτα τατουάζ σε περίεργες γειτονιές.That's me, και από μένα θα πάρεις 100% αληθινές ιστορίες από την τρέλα που με διακατέχει. Σκοπός μου είναι να σε κάνω να δεις τον κόσμο με τη δική μου ματιά, όπως και το να σου κολλήσω το "μικρόβιο" του ταξιδιώτη. Στον ελεύθερο μου χρόνο δίνω συναυλίες μόνη μου στο σαλόνι μου, με τη μουσική που μου αρέσει, λιώνω σε σειρές και ταινίες και διαβάζω βιβλία, με αγαπημένα μου όλη τη σειρά του Harry Potter και τα μυθιστορήματα του Stephen King. Επίσης, ο ελεύθερος χρόνος είναι ιδανικός, ώστε να οργανώνω τους επόμενους προορισμούς μου πάνω στον χάρτη. Κάποιες random πληροφορίες για εμένα είναι ότι έχω κόλλημα με οτιδήποτε στην κατηγορία τρόμου (π.χ. σειρές ή ταινίες, ακόμα και περίεργες συλλογές με Ouija board κ.α.), έχω σπουδάσει αισθητική, είμαι φοιτήτρια σε σχολή μόδας και styling και στην πορεία θα τελειώσω και σχέδιο μόδας. Μιλάω αγγλικά, γερμανικά και μαθαίνω ιταλικά. Συνοπτικά, στα προφίλ μου στα social media θα δεις εμένα να αλλάζω ρούχα και τοποθεσίες σαν να μην υπάρχει αύριο. Οι ατάκες που με χαρακτηρίζουν; "Η ζωή μου είναι η αγαπημένη μου ταινία!" και το "Αν δε φτάσω στο φεγγάρι, δε σταματάω". #foodie #adventure #fashion #roadtrip

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.