Europe Stories Ισπανία

Σεβίλλη: 2 ημέρες στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας

Που θα πηγαίνατε αν σας έκαναν δώρο ένα ταξίδι στην Ισπανία;  Το πιθανότερο το μυαλό σας να ταξίδευε στην κοσμοπολίτικη Μαδρίτη ή την πολύχρωμη πόλη του Γκαουντί, Βαρκελώνη. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δύο παραπάνω προορισμοί προηγούνται σε φήμη από τις υπόλοιπες πόλης της Ισπανίας. Σε αυτό όμως το άρθρο, θα σας ταξιδέψουμε λίγο πιο νότια, στη Σεβίλλη και θα σας δώσουμε έναν επιπλέον λόγο να θέλετε να ετοιμάσετε βαλίτσες για Ισπανία.

Λίγα λόγια για τη Σεβίλλη

Η Σεβίλλη, η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, είναι κυρίως γνωστή ως γενέτειρα του γνωστού χορού Φλαμένκο. Λίγοι όμως ξέρουν ότι η Σεβίλλη, έχει τεράστια ιστορία αφού κατοικείται από την Παλαιολιθική εποχή. Υπήρξε πρωτεύουσα της μουσουλμανικής Ισπανίας αλλά και κέντρο των Ισπανικών εξερευνήσεων στην Αμερική. Για αυτούς τους λόγους, το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα αρμονικό “κολάζ” από μαυριτανικά παλάτια, γοτθικές εκκλησίες και μεσαιωνικά στενά. Στη Σεβίλλη σήμερα ζουν κάτι παραπάνω από 700.000 Σεβιγιάνοι. 

Η πόλη της Σεβίλλης

Διαμονή και μετακινήσεις

Στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας μείναμε τρία βράδια (δύο ολόκληρες μέρες) στα πλαίσια του οδικού μας ταξιδιού στη νότια Ισπανία. Η διαμονή στη Σεβίλλη είναι ακριβή, για αυτό νοικιάσαμε ένα Airbnb σπίτι έξω από το βόρειο αρχαίο τείχος Μακαρένα (“La Macarena”), περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο της πόλης. Απόσταση βατή για να την διανύσει κάποιος με τα πόδια. Αν βρεθείτε εκεί με αμάξι, όπως εμείς, ο καλύτερος τρόπος είναι να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας σε μία δωρεάν θέση πάρκινγκ και να κινηθείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το να βρείτε δωρεάν πάρκινγκ όμως στη Σεβίλλη είναι η δυσκολότερη “πρόκληση” σε αυτή την πόλη.

Εμείς αυτές τις δύο μέρες, κινηθήκαμε κυρίως με λεωφορεία που ήταν σύγχρονα με πολύ συχνά δρομολόγια (κόστος εισιτηρίου 1,40€/άτομο). Αν και ο χρόνος της διαμονής μας στη Σεβίλλη ήταν λίγος, αυτό δε μας εμπόδισε να πάρουμε μία πολύ καλή γεύση και να σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες γειτονιές και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Tip: Δείτε τη διαδρομή του C4 που χρησιμοποιήσαμε εμείς για τις μετακινήσεις μας στην πόλη.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Η Σεβίλλη προσφέρει αρκετά και εντυπωσιακά αξιοθέατα, που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Κατά την διαμονή μας στην πόλη, είδαμε τα βασικά αξιοθέατα που χρειάζεται κάποιος να επισκεφτεί.

Ο Καθεδρικός ναός και η “Χιράλδα”

Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την πόλη με τον τρίτο μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στην Ευρώπη. Ο Καθεδρικός της Σεβίλλης χτίστηκε το 1401 στα θεμέλια ενός αρχαίου τζαμιού Almohad. Οι Αλμοάδες (Almohad) υπήρξε η ισχυρότερη δυναστεία Μαροκινών Βερβέρων που βασίλεψε για πολλά χρόνια σε όλη τη βόρεια Αφρική και σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας. Από την εκείνη την περίοδο, έχει διατηρηθεί ο μεγάλος τετράγωνος πύργος του μιναρέ, ύψους 97 μέτρων, γνωστός ως “Λα Χιράλδα”. Η Χιράλδα προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.

Ο Καθεδρικός της Σεβίλλης

Στο εσωτερικό του Καθεδρικού, εκτός από την περίτεχνη αρχιτεκτονική και τους πίνακες ζωγραφικής θα βρεθείτε μπροστά στον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου. Εμείς δυστυχώς, λόγω της μεγάλης ουράς αλλά και της έλλειψης χρόνου, αποφασίσαμε να μην δούμε τον μεγάλο καθεδρικό από μέσα συνεχίζοντας την εξερεύνηση της πόλης.

Η Χιράλδα

Tip: Αγοράστε online εισιτήρια https://www.catedraldesevilla.es/cultural-visit/ για να αποφύγετε τις ατελείωτες ουρές.

Tip: Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια από άλλες εκκλησίες της πόλης που διαθέτουν εισιτήρια για τον μεγάλο Καθεδρικό.

Το Παλάτι του Αλκαζάρ (Real Alcazar de Sevilla)

Το Παλάτι Αλκαζάρ (The Alcázar of Seville) είναι το παλαιότερο βασιλικό παλάτι στην Ευρώπη αφού εξακολουθεί να είναι βασιλική κατοικία για τον βασιλιά της Ισπανίας. Βρίσκεται δίπλα στον Καθεδρικό της Σεβίλλης και έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τα δυο αξιοθέατα σε ένα πρωινό (Παλάτι Αλκαζάρ & Καθεδρικός ναός).

Το Παλάτι Αλκαζάρ
Στο εσωτερικό του παλατιού Αλκαζάρ

Το Παλάτι Αλκαζάρ είναι ένα αραβικής τέχνης αρχιτεκτόνημα με περίτεχνα πατώματα, οροφές, τοίχους, πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια (azulejos) και καταπράσινους κήπους. Εκεί οι παραγωγοί της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones έχουν γυρίσει σκηνές σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του παλατιού. Στο Παλάτι Αλκαζάρ θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ώρες για εξερεύνηση. 

Παλάτι Αλκαζάρ

Tip: Συνιστούμε να κλείσετε εισιτήρια για να αποφύγετε και εδώ τις μεγάλες ουρές. Αγοράστε εισιτήρια από: https://realalcazarsevilla.sacatuentrada.es/en

Plaza de España και το Πάρκο της Μαρίας Λουίζας

Δύο επίσης αξιοθέατα που μπορείτε να συνδυάσετε μαζί, είναι η Plaza de España και το Πάρκο της Μαρίας Λουίζας.  Ανοίγοντας έναν χάρτη της Σεβίλλης θα διαπιστώσετε ότι το Πάρκο της Μαρίας Λουίζας στην ουσία είναι η συνέχεια της μεγάλης πλατείας της πόλης.

Πλάθα ντε Εσπάνια

Η Plaza de España (Πλάθα ντε Εσπάνια) είναι η πιο εντυπωσιακή πλατεία που έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα. Εντυπωσιακή σε μέγεθος, αρχιτεκτονική αλλά κυρίως χρώμα. Χτίστηκε το 1928 (για την Ιβηροαμερικανική έκθεση του 1929), για να εορταστεί η ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ισπανούς κατακτητές. Στην Πλάθα ντε Εσπάνια θα παρατηρήσετε επίσης:

  • ψηφιδωτές τοιχογραφίες που  αναπαριστούν και τις 50 επαρχίες της Ισπανίας,
  • 4 γέφυρες που συμβολίζουν τα 4 αρχαία βασίλεια της Ισπανίας,
  • κανάλια που μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα και να κάνετε ρομαντική βαρκάδα και
  • παγκάκια με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα πλακάκια (azulejos).
Πλάθα ντε Εσπάνια

Σίγουρα μετά από τόσες χρωματιστές εικόνες και αρκετό περπάτημα, μια στάση για χαλάρωση είναι απαραίτητη. Συνεχίστε με τα πόδια και βρεθείτε στο Πάρκο της Μαρίας Λουίζας. Ένα πάρκο με μεγάλα δέντρα, πάπιες, λιμνούλες και σκιερά παγκάκια.  

Η Μεγάλη Ομπρέλα (Metropol Parasol)

Η Μεγάλη Ομπρέλα ή αλλιώς Las Setas de Sevilla θα λέγαμε ότι είναι το πιο περίεργο αξιοθέατο της Σεβίλλης. Η τεράστια αυτή ξύλινη κατασκευή που έχει τη μορφή γιγάντιων μανιταριών, χτίστηκε το 2011 και επικρίθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της κατασκευής της. Αν και είναι μακριά από το Ανδαλουσιανό παραδοσιακό στυλ, αυτή η κατασκευή προσφέρει θέα 360 μοιρών. Το εισιτήριο έχει κόστος 3 ευρώ και η καλύτερη ώρα για να ανεβείτε στην κορυφή της ομπρέλας είναι τις ώρες του δειλινού. Αν δεν θέλετε να περιμένετε στην ουρά για να ανεβείτε στην Metropol Parasol, απολαύστε απλά τον καφέ σας στις καφετέριες που βρίσκονται περιμετρικά της Μεγάλης Ομπρέλας.

Η Μεγάλη Ομπρέλα

Βόλτα στην πόλη της Σεβίλλης

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η Σεβίλλη προσφέρει εντυπωσιακά αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε. Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας έχει επίσης “ζεστούς” ανθρώπους που γεμίζουν τα μπαρ της πόλης από πολύ νωρίς. Στη Σεβίλλη συνιστούμε να περπατήσετε στις χαρακτηριστικές γειτονιές της πόλης, να ανακαλύψετε καφέ και bars, να φάτε εκεί που τρώνε  οι ντόπιοι.

Η μποέμικη συνοικία Santa Cruz

Μια περιοχή που είναι αδύνατον κανείς να της αντισταθεί, είναι η εβραϊκή συνοικία Σάντα Κρουζ. Η συνοικία αυτή βρίσκεται πίσω από τον καθεδρικό και αποτελείται από έναν λαβύρινθο από μικρά πλακόστρωτα στενά. Στη Santa Cruz απλά περπατήστε μέσα από τα στενά και τα κρυφά περάσματα, θαυμάστε τα πολύχρωμα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές, κάνετε το μεσημεριανό σας γεύμα σε ένα από τα πολλά εστιατόρια, ψωνίστε αναμνηστικά στα καταστήματα.

Η μποέμικη συνοικία Σάντα Κρουζ
Σάντα Κρουζ

Tip: Κλείστε μία δωρεάν ξενάγηση από το HeartofSevilla για να ανακαλύψτε την περιοχή και μάθετε για την ιστορία της Santa Cruz.

Η περιοχή Trianna στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ

Συνήθως οι περισσότεροι οδηγοί που μπορεί να διαβάσετε, προτείνουν να επισκεφθείτε την περιοχή της Trianna σε περίπτωση που έχετε εξαντλήσει τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης. Για εμάς ήταν από τις όμορφες γειτονιές της Σεβίλλης αφού στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ απολαύσαμε τον πιο χαλαρό καφέ της πόλης με θέα τη γέφυρα Puente de Isabel II.           

Puente de Isabel II

Η Trianna εκτός από μια ρομαντική γειτονιά, είναι από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Σεβίλλης αφού έχει την δικής της ξεχωριστή ταυτότητα μέσα στην πόλη. Η Trianna, κατοικούνταν συνήθως από ναυτικούς, καλλιτέχνες, χορευτές φλαμένκο αλλά και τσιγγάνους που έπρεπε να ζουν εδώ αποκλεισμένοι από την κυρίως πόλη. Εδώ λέγεται ότι οι τσιγγάνοι χόρεψαν για πρώτη φορά το διάσημο χορό του φλαμένκο.  

Trianna

Tip: Αν βρεθείτε στην περιοχή επισκεφτείτε το Τ de Trianna για απογευματινό καφέ ή για βραδινό live φλαμένκο.

Επισκεφτείτε ένα (τουλάχιστον!) Tapas Bar

Αν νομίζετε ότι η Αθήνα είναι η πόλη με τα περισσότερα μπαράκια στην Ευρώπη κάνετε λάθος. Η Σεβίλλη αριθμεί πάνω από 3000 tapas bars και συγκαταλέγεται στις πόλης της Ευρώπης που έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι οι Σεβιγιάνοι γεμίζουν από νωρίς τα μπαράκια που βρίσκονται είτε σε πλατείες είτε σε διάφορα στενά της πόλης. Πίνουν κυρίως μπύρα και σαγκριά, επικοινωνούν μεταξύ τους και  δείχνουν να το διασκεδάζουν πολύ. Ένα από τα πολύ γνωστά tapas bar στην πόλη είναι το γωνιακό Alfalfa που επισκέπτονται τόσο οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες. Παρακάτω σας έχουμε μια λίστα από προτεινόμενα tapas bars και εστιατόρια, όπως μας την έδωσε η Ισπανίδα ξεναγός μας από το free tour της Heart of Sevilla.

Το γνωστό Alfalfa bar

Παρακολουθήστε αυθεντικό Flamenco Show

Αν και άλλες πόλεις της νότιας Ισπανίας διεκδικούν αυτή την τιμή (Γρανάδα, Μάλαγα), η Σεβίλλη μάλλον κερδίζει τον τίτλο της γενέτειρας του φλαμένκο. Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν να βρεθείτε στη Σεβίλλη και έστω και τυχαία να μην πέσετε πάνω σε χορευτές φλαμένκο. Βέβαια, μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία κλείνοντας ένα αυθεντικό flamenco show από τα πολλά που υπάρχουν στην πόλη. Αν και οι τιμές είναι λίγο “τσιμπημένες” η εμπειρία αξίζει κάθε ευρώ.  

Αν δε θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την εμπειρία αυτή, στους δρόμους της Σεβίλλης αλλά και στην Πλάθα ντε Εσπάνια υπάρχουν χορευτές που χορεύουν με το ίδιο πάθος με τους επαγγελματίες. Στο La Carboneria, ένα bar στο κέντρο της Σεβίλλης, μπορείτε να δείτε live φλαμένκο πληρώνοντας απλά το ποτό σας. Υπάρχουν 2 παραστάσεις που ξεκινούν στις 20:00 και στις 22:00 το βράδυ. Η ατμόσφαιρα είναι λίγο αποπνικτική και χρειάζεται να πάτε λίγο νωρίτερα για να βρείτε θέση.

Φύγαμε από τη Σεβίλλη για την επόμενη στάση του road trip στην Ανδαλουσία, με μία ανεκπλήρωτη αίσθηση. Οι δύο μέρες που της αφιερώσαμε, αποδείχτηκαν πραγματικά πολύ λίγες

Featured photo @shaipal

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες για ταξίδια μας στην Ελλάδα και στον κόσμο μπείτε στο blog μας https://www.zoudia.gr και ακολουθήστε μας στο instagram: @zoudiagr

© 2019 – 2020, Zoudia – The Couple Travel Blog. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *