Europe Stories Σερβία

Τι να κάνετε στη Σερβία

Η χώρα που πέρασε πολλά, αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεχωρίζει. Η Σερβία δεν αποτελεί την κλασσική περίπτωση χώρας η οποία είναι στην υψηλή θέση ενός bucket list. Ωστόσο είναι γεμάτη από ενδιαφέρον ταξιδιωτικούς θησαυρούς και αποζημιώνει όσους θέλουν να την επισκεφθούν. Εμείς την επιλέξαμε σαν roadtrip προορισμό ξεκινώντας με αμάξι από την Αθήνα. Παρακάτω στον πλήρη ταξιδιωτικό μας οδηγό θα βρείτε όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζεστε πριν την πρώτη σας επίσκεψη στην χώρα.

Βελιγράδι (Belgrade ή Beograd) 

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Η πιο γνωστή και τουριστική πόλη της χώρας. Ένα από τα πιο must  αξιοθέατα της πρωτεύουσας είναι φυσικά το τεράστιο κάστρο Kalemegdan, με τους πύργους, τις ερπύστριες και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Η Knez Mihailova είναι η πιο κεντρική οδός του Βελιγραδίου κάτι αντίστοιχο με την δική μας Ερμού και είναι γεμάτη κόσμο όλες τις ώρες της ημέρες. Μαγαζιά, πλανόδιους πωλητές και διάφορα δρώμενα μπορείτε να συναντήσετε κατά μήκος της.

Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο. Ενώ η πιο γραφική γειτονιά της πόλης ονομάζεταιSkardarlija. Σφύζει από ζωή και τοπικές ταβέρνες με ζωντανή μουσική, καθώς επίσης είναι γεμάτη από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου όπως ζωγράφους και ποιητές. Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε το πολύ γνωστό αν και μικρό μουσείο του πασίγνωστου εφευρέτη Νίκολα Τέσλα. Δείτε τις εφευρέσεις του και την προσφορά του στον χώρο της μηχανολογίας και της ηλεκτρολογίας ακόμη και μέχρι την σημερινή εποχή.

Βελιγράδι στην Σερβία
Νις (Nis)

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Σερβία. Η Νις έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Έχει ένα μεγάλο φρούριο, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα πέτρινα κάστρα της χώρας. Είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος, όπου και βρίσκονται τα ερείπια του καλοκαιρινού του σπιτιού. Από τα κυριότερα αξιοθέατά της είναι o πύργος των νεκροκεφαλών.

Ο πύργος χτίστηκε το 1809 προς προειδοποίηση για τους Σέρβους έναντι άλλων εξεγέρσεων. Χρησιμοποιήθηκαν τα κρανία 952 νεκρών Σέρβων επαναστατών, αλλά λιγότερα από 100 κρανία παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Ο πύργος παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμη υπάρχει ένα  στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη το Red Cross Camp από την εποχή των Ναζί. Τέλος υπάρχει μια μεγάλη πεζοδρομημένη περιοχή για βόλτα ψώνια και φαγητό. Εμείς την επισκεφθήκαμε για λίγες ώρες σαν ενδιάμεσο σταθμό για ξεκούραση και χαλάρωση πριν συνεχίσουμε το roadtrip μας για το Βελιγράδι.

Νις πόλη στην Σερβία

Τον πλήρη ταξιδιωτικό μας οδηγό για την Σερβία μπορείτε να τον διαβάσετε στο άρθρο μας εδώ.

Κραγκούγιεβατς (Kragujevac)

Η πρώτη πρωτεύουσα της μοντέρνας Σερβίας, βιομηχανικό κέντρο και η 4η μεγαλύτερη πόλη στην Σερβία. Το Κραγκούγιεβατς βρίσκεται 140 km νότια του Βελιγραδίου. Την πόλη αυτή διασχίζει ο μικρός ποταμός Λαπενίτσα. Κοντά στην πόλη βρίσκεται η λίμνη Γκρουζάνσκο. Έχει πλούσια ιστορία και πολλά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, ενώ από πολλές δοκιμασίες είχε περάσει κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου από τις πολλές εκτελέσεις που είχαν λάβει μέρος στην περιοχή.

Η πρώτη πρωτεύουσα που είχε η Σερβία
Κράλιεβο (Kraljevo)

Το Κράλιεβο είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της Σερβίας, βρίσκεται 182 km  περίπου νότια του Βελιγραδίου. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποταμούς, τον Μοράβα και τον Ιμπάρ. Στα προάστια της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι Ζίτσα με πλούσια ιστορία, τα διάσημα ιαματικά λουτρά Ματαρούσκα και λίγο πιο μακριά τα ιαματικά λουτρά Μπουτοβάτσκα.

Νόβι Σαντ (Novi Sad)

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Βελιγράδι σε απόσταση 93 περίπου χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό βιομηχανικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο, με πολλά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία και μουσεία. Εκεί θα δείτε το φρούριο Πετροβαραντίν, σήμα κατατεθέν της πόλης, θα φάτε τρομερούς μεζέδες στα μαγαζάκια της πόλης, θα περπατήσετε με τις ώρες στα σοκάκια και στο εθνικό πάρκο με ονομασία Φρούσκα Γκόρα (Fruska Gora). Αξιοσημείωτο είναι στον πύργο του ρολογιού στο φρούριο οι δείκτες του ρολογιού είναι ανάποδα, δηλαδή ο μεγάλος δείκτης δείχνει την ώρα και ο μικρός τα λεπτά. Αυτό έγινε για να βλέπουν από μακριά οι ψαράδες στο Δούναβη τι ώρα είναι.

Στην πόλη διοργανώνεται επίσης και το διάσημο φεστιβάλ Exit που διοργανώνεται και αυτό στο φρούριο Πετροβαραντίν. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2020 σαν κίνηση φοιτητών για την δημοκρατία και την ελευθερία στην Σερβία και τα Βαλκάνια. Η διεξαγωγή του κρατάει 4 μέρες και τα είδη μουσικής είναι: rock, techno,electronic-dance, hip hop, reggae και metal. Τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο ανερχόμενες πόλεις και κατέχει υψηλή θέση στις λίστες προτίμησης των ταξιδιωτών. Κύριος παράγοντας για αυτό είναι η ζωντάνια της πόλης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που γενικότερα επικρατούν στην Σερβία.

Ποζάρεβατς (Pozarevac)

Μια από τις παλιότερες πόλεις της Σερβίας με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Ένα σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, βρίσκεται 80 km ανατολικά του Βελιγραδίου. Κοντά βρίσκεται η μικρή πόλη Στάρι Κοσταλάτς με τον γνωστό αρχαιολογικό χώρο Βιμινάσιουμ. Η ονομασία του πιο κεντρικού δρόμου είναι η λέξη «δέρμα» , μιας και κατά την οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή δεκάδες μαγαζιά επεξεργασίας δέρματος. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ στο κέντρο της πόλης. Στην πόλη υπάρχει επίσης ο πολύ γνωστός καθεδρικός ναός των Αρχάγγελων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Drvengrad (ή Küstendorf)

Σημαίνει «ξύλινη πόλη» και είναι ένα τυπικό δείγμα παραδοσιακού χωριού βγαλμένο από άλλη εποχή. Βρίσκεται περίπου 250 km μακριά από το Βελιγράδι στην περιοχή Mokra Gora, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Δημιουργήθηκε από το Σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica για τις ανάγκες της ταινίας του ‘Life is a Miracle’ και θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου έχουν τοποθετηθεί ξύλινα παραδοσιακά σπίτια και καλύβες και μια μικρή εκκλησία φτιαγμένη από κορμούς, στα πρότυπα των ρωσικών εκκλησιών. Τα μικρά δρομάκια του χωριού έχουν ονόματα διάσημων προσωπικοτήτων, όπως o Νίκολα Τέσλα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Στο χωριό μπορείτε να κλείσετε την διαμονή σας και να απολαύσετε το τοπία ή απλά να καθίσετε για φαγητό και να συνεχίσετε την διαδρομή σας.

Δείτε εδώ το άρθρο μας για την Νέα Υόρκη.

© 2020 – 2023, Worth Every Mile. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *