Athens Stories Fresh Vibes

Το μυστηριώδες σπίτι της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα

Το παλιό νεοκλασικό αρχοντικό της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα με τη χαρακτηριστική πήλινη γυναίκα δίπλα από το παράθυρο στην πρόσοψη του, σίγουρα θα σου προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και το θαυμασμό (αν είσαι λάτρης των παλιών κτηρίων).

Κατά το πέρασμα σου το πιο πιθανό είναι ότι θα σταθείς για λίγο να το φωτογραφίσεις. Περνώντας πολλές φορές από το σημείο, αντικρίζοντας το προσπάθησα να καταλάβω πως ήταν την εποχή της δόξας του πριν αφεθεί εντελώς από την πολιτεία. Για το λόγο αυτό, έψαξα και βρήκα μερικές πληροφορίες για το παρελθόν του επιβλητικού ακόμα και σήμερα αυτού κτηρίου.

Το παλιό αυτό αρχοντικό ήταν το σπίτι του πρώτου Πρωθυπουργού της Ελλάδας του Ιωάννη Κωλέττη. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία αγορά. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει θα σου ”γεννήσει” ανάμεικτα συναισθήματα. Το σπίτι αποτελείται από έναν όροφο, το ισόγειο και ένα δώμα. Η έκταση του είναι περίπου στα 550 τετραγωνικά. Μάλιστα υπήρξε σχέδιο το σπίτι του Ιωάννη Κωλέττη να γίνει μουσείο της ποιητικής συλλογής του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά το εγχείρημα αυτό δεν προχώρησε.

Η οικία με το μπλε και κίτρινο χρώμα κέρδιζε των θαυμασμό όλων των επισκεπτών. Την εποχή της δόξας του έμοιαζε με ένα μικρό παλάτι στους πρόποδες της Ακόπολης. Την ομορφιά του σπιτιού συμπλήρωναν ο κήπος με τις νερατζιές, τα κυπαρίσσια και οι φοίνικες. Παλιές μαρτυρίες λένε ότι ο Κωλέττης είχε για κατοικίδιο μια μαϊμού που την είχε φέρει ως δώρο ένας φίλος του από το εξωτερικό. Το ζωάκι υπήρξε μπελάς για πολλούς κοσμικούς επισκέπτες της εποχής καθώς τους έκλεβε τα προσωπικά τους αντικείμενα. Δίπλα από το αρχοντικό βρίσκεται σήμερα το ίδρυμα της Μελίνας Μερκούρη.

@coffeecornio / Instagram

Το σπίτι του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα ρουσφετολογίας και πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα. Ο Κωλέττης υπήρξε πρωτοπόρος της διαφθοράς των πολιτικών και εισηγητής της στην πολιτική ζωή. Η καταγωγή του ήταν από το Συρράκο Ιωαννίνων. Υπήρξε γιατρός του Αλή Πασά καθώς είχε σπουδάσει ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, είχε κατηγορηθεί για την απόπειρα της δολοφονίας του Ανδρούτσου και ήταν ορκισμένος εχθρός του Καποδίστρια.

 

@kosmasth / Instagram

Το παρατημένο πλέον αυτό σπίτι, κάποτε έσφυζε από ζωή και από εκεί είχαν περάσει πολλά σπουδαία πρόσωπα του πολιτικού γίγνεσθαι της εποχής και όχι μόνο. Η θέα φυσικά στην ακρόπολη από το σημείο είναι εντυπωσιακή και μας θυμίζει σήμερα κάτι από την παλιά αίγλη της Αθήνας.

© 2023, Konstantinos Skafidas. All rights reserved.

03

Operations Manager

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.