Athens Stories Fresh Vibes

Το μυστηριώδες σπίτι της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα

Το παλιό νεοκλασικό αρχοντικό της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα με τη χαρακτηριστική πήλινη γυναίκα δίπλα από το παράθυρο στην πρόσοψη του, σίγουρα θα σου προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και το θαυμασμό (αν είσαι λάτρης των παλιών κτηρίων).

Κατά το πέρασμα σου το πιο πιθανό είναι ότι θα σταθείς για λίγο να το φωτογραφίσεις. Περνώντας πολλές φορές από το σημείο, αντικρίζοντας το προσπάθησα να καταλάβω πως ήταν την εποχή της δόξας του πριν αφεθεί εντελώς από την πολιτεία. Για το λόγο αυτό, έψαξα και βρήκα μερικές πληροφορίες για το παρελθόν του επιβλητικού ακόμα και σήμερα αυτού κτηρίου.

Το παλιό αυτό αρχοντικό ήταν το σπίτι του πρώτου Πρωθυπουργού της Ελλάδας του Ιωάννη Κωλέττη. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία αγορά. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει θα σου ”γεννήσει” ανάμεικτα συναισθήματα. Το σπίτι αποτελείται από έναν όροφο, το ισόγειο και ένα δώμα. Η έκταση του είναι περίπου στα 550 τετραγωνικά. Μάλιστα υπήρξε σχέδιο το σπίτι του Ιωάννη Κωλέττη να γίνει μουσείο της ποιητικής συλλογής του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά το εγχείρημα αυτό δεν προχώρησε.

Η οικία με το μπλε και κίτρινο χρώμα κέρδιζε των θαυμασμό όλων των επισκεπτών. Την εποχή της δόξας του έμοιαζε με ένα μικρό παλάτι στους πρόποδες της Ακόπολης. Την ομορφιά του σπιτιού συμπλήρωναν ο κήπος με τις νερατζιές, τα κυπαρίσσια και οι φοίνικες. Παλιές μαρτυρίες λένε ότι ο Κωλέττης είχε για κατοικίδιο μια μαϊμού που την είχε φέρει ως δώρο ένας φίλος του από το εξωτερικό. Το ζωάκι υπήρξε μπελάς για πολλούς κοσμικούς επισκέπτες της εποχής καθώς τους έκλεβε τα προσωπικά τους αντικείμενα. Δίπλα από το αρχοντικό βρίσκεται σήμερα το ίδρυμα της Μελίνας Μερκούρη.

@coffeecornio / Instagram

Το σπίτι του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα ρουσφετολογίας και πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα. Ο Κωλέττης υπήρξε πρωτοπόρος της διαφθοράς των πολιτικών και εισηγητής της στην πολιτική ζωή. Η καταγωγή του ήταν από το Συρράκο Ιωαννίνων. Υπήρξε γιατρός του Αλή Πασά καθώς είχε σπουδάσει ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, είχε κατηγορηθεί για την απόπειρα της δολοφονίας του Ανδρούτσου και ήταν ορκισμένος εχθρός του Καποδίστρια.

 

@kosmasth / Instagram

Το παρατημένο πλέον αυτό σπίτι, κάποτε έσφυζε από ζωή και από εκεί είχαν περάσει πολλά σπουδαία πρόσωπα του πολιτικού γίγνεσθαι της εποχής και όχι μόνο. Η θέα φυσικά στην ακρόπολη από το σημείο είναι εντυπωσιακή και μας θυμίζει σήμερα κάτι από την παλιά αίγλη της Αθήνας.

© 2023, Konstantinos Skafidas. All rights reserved.

Operations Manager & Travel Editor at 03

Hello, Είμαι ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας!

Eχω τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών αλλά πλέον ασχολούμαι με τα social media και το digital marketing. Μεγάλωσα σε ένα χωριό του Αγρινίου τα Καλύβια αλλά από τα 18 μου ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.

Αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα μου στο Instagram και στο Tik tok, ανεβάζοντας περιεχόμενο από τα ταξίδια μου και κυρίως τις εμπειρίες μου από τα μαγαζιά που επισκέπτομαι συχνά πυκνά για φαγητό.

Λατρεύω τα ταξίδια γιατί εκτός από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γεύσεις και τις εικόνες που παίρνει κανείς από αυτά σε κάνουν να ζεις σε ένα βραχυπρόθεσμο παράλληλο σύμπαν, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Αγαπώ να εξερευνώ νέους τόπους και έπειτα από κάθε ταξίδι νιώθω μια εσωτερική ανανέωση, μια διαφορετική δυναμική και νιώθω πως ένας ακόμα στόχος εκπληρώθηκε. Μου αρέσουν πολύ τα μουσεία και να μαθαίνω για την ιστορία κάθε προορισμού που επισκέπτομαι!

Σε κάθε ταξίδι προσπαθώ να ζήσω όπως ζουν οι locals, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολύ τουριστικά μέρη και πάντα τα souvenirs μου είναι κυρίως φαγώσιμα από το σούπερμαρκετ, (τα μαγνητάκια δε με τρελένουν). Ένα ακόμη souvenir είναι τα Instagram stories, τα reels και τα βιντεάκια στο Tik tok μου. Έχω ταξιδέψει προς το παρόν μόνο στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να δω και τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη.

Οι αγαπημένες μου εποχές για να ταξιδεύω είναι όλες εκτός από τον χειμώνα. Με το κρύο με πιάνει μια εσωστρέφεια αλλά πιστεύω στο μέλλον να το διορθώσω. Μέσα από το Travelvibe έχω μάθει και θα μάθω αρκετά ακόμα, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους με κοινό μας την αγάπη μας για τα ταξίδια. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, ζώντας ξανά το ταξίδι! Αγαπημένοι μου προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι και φυσικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι!

Τέλος, σε κάθε προορισμό προσπαθώ να βρω που υπάρχει το καλύτερο γλυκό (γιατί είμαι λάτρης) για να το δοκιμάσω και να πάρω για την επιστροφή.

 

Hello, Είμαι ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας! Eχω τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών αλλά πλέον ασχολούμαι με τα social media και το digital marketing. Μεγάλωσα σε ένα χωριό του Αγρινίου τα Καλύβια αλλά από τα 18 μου ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα μου στο Instagram και στο Tik tok, ανεβάζοντας περιεχόμενο από τα ταξίδια μου και κυρίως τις εμπειρίες μου από τα μαγαζιά που επισκέπτομαι συχνά πυκνά για φαγητό. Λατρεύω τα ταξίδια γιατί εκτός από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γεύσεις και τις εικόνες που παίρνει κανείς από αυτά σε κάνουν να ζεις σε ένα βραχυπρόθεσμο παράλληλο σύμπαν, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Αγαπώ να εξερευνώ νέους τόπους και έπειτα από κάθε ταξίδι νιώθω μια εσωτερική ανανέωση, μια διαφορετική δυναμική και νιώθω πως ένας ακόμα στόχος εκπληρώθηκε. Μου αρέσουν πολύ τα μουσεία και να μαθαίνω για την ιστορία κάθε προορισμού που επισκέπτομαι! Σε κάθε ταξίδι προσπαθώ να ζήσω όπως ζουν οι locals, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολύ τουριστικά μέρη και πάντα τα souvenirs μου είναι κυρίως φαγώσιμα από το σούπερμαρκετ, (τα μαγνητάκια δε με τρελένουν). Ένα ακόμη souvenir είναι τα Instagram stories, τα reels και τα βιντεάκια στο Tik tok μου. Έχω ταξιδέψει προς το παρόν μόνο στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να δω και τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη. Οι αγαπημένες μου εποχές για να ταξιδεύω είναι όλες εκτός από τον χειμώνα. Με το κρύο με πιάνει μια εσωστρέφεια αλλά πιστεύω στο μέλλον να το διορθώσω. Μέσα από το Travelvibe έχω μάθει και θα μάθω αρκετά ακόμα, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους με κοινό μας την αγάπη μας για τα ταξίδια. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, ζώντας ξανά το ταξίδι! Αγαπημένοι μου προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι και φυσικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι! Τέλος, σε κάθε προορισμό προσπαθώ να βρω που υπάρχει το καλύτερο γλυκό (γιατί είμαι λάτρης) για να το δοκιμάσω και να πάρω για την επιστροφή.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.