Discover

Wieliczka : Η υπόγεια εκκλησία φτιαγμένη απο αλάτι.

Αν με ρωτήσεις , πιο είναι το πιο αξιοπερίεργο μέρος που έχω βρεθεί ποτέ μου , μια είναι η απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό. Το αλατωρυχείο Wieliczka , στην ομώνυμη πόλη της Πολωνίας! Δεν ξέρω αν έχεις επισκεφθεί ποτέ κάποιο αλατωρυχείο , αλλά αν σκέφτεσαι να επισκεφθείς τη Κρακοβία , σε χιλιοπαρακαλώ να το συμπεριλάβεις στα σχέδια σου! Εκεί μέσα βρήκα τον πιο όμορφο και μοναδικό καθεδρικό ναό που έχω δεί μέχρι στιγμής , όπου και να έχω πάει! Υπάρχουν αρκετά γραφεία εκδρομών που θα σε πάνε μέχρι εκεί , ξεκούραστα και οργανωμένα γιατί ούτως η αλλιώς η επίσκεψη στο συγκεκριμένο μέρος γίνεται μόνο με ξεναγό, οπότε μην διστάσεις καθόλου!

photo @amatraveller_

Βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Κρακοβία και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1978. Ιδρύθηκε το 13ο αι. π.Χ και μέχρι και το 1996 υπήρξε σημείο εξώρυξης αλατιού. Πρόκειται για το δεύτερο σε παλαιότητα αλατωρυχείο σε ολόκληρη την Ευρώπη , αποτελείται από εννέα επίπεδα και φτάνει σε βάθος μέχρι τα 327 μέτρα! Οι στοές που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού φτάνουν τα 300 χλμ , υπάρχουν πάνω από 2.040 αίθουσες αλλα και υπόγειες λίμνες!

photo tomek_giovanis

Από το 1950 και μετά άρχισε να δέχεται επισκέπτες και να μετατρέπεται σιγά σιγά σε μουσείο. Η διαδρομή κρατάει περίπου δύο ώρες και η απόσταση που θα διανύσεις υπολογίζεται σε δυο χιλιόμετρα. Έχε στο νού σου , ότι είναι ενα μέρος που επισκέφθηκαν κάποτε ο Νικόλαος Κοπέρνικος , ο Γκαίτε , ο Σοπέν και άλλες τεράστιες προσωπικότητες.

photo by @caioavino_

Την ημέρα της επίσκεψης μας , αφού φτάσαμε στο χωριό , ετοιμαστήκαμε για την κατάβαση , η οποία έγινε με μεγάλη μας έκπληξη , μέσω μιας στενής σκάλας που φτάνει μέχρι τα πρώτα 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Περπατώντας , παρακολουθήσαμε τα εκθέματα που έχουν στηθεί , με σκοπό να παρουσιάσουν το τρόπο λειτουργείας του αλατωρυχείου ανά τα χρόνια .

 

Αστεία στιγμή όταν η ξεναγός μας παρότρυνε να γλύψουμε τους τοίχους για να δούμε ότι είναι όντως φτιαγμένοι από αλάτι! Μη φοβάσαι , σε τέτοια ποσότητα το αλάτι είναι φουλ αντισηπτικό , δεν θα κολλήσεις τίποτα! Κατεβαίνουμε ακόμα περισσότερο και φτάνουμε περίπου τα 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γής. Εκεί ξεκινάει το καλό κομμάτι. Εκεί αρχίζει το Μουσείο του αλατωρυχείου.

Τα έργα τέχνης που κατασκευάστηκαν από τους αλατωρύχους είναι μοναδικά και δύσκολα πιστεύεις ότι πρόκειται όντως για δημιουργίες φτιαγμένες από αλάτι. Αγάλματα , όπως της Αγ. Βαρβάρας και του Σοπέν κοσμούν τους διαδρόμους και ανάγλυφες τοιχογραφίες θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Το σημαντικότερο ίσως έργο τέχνης είναι ο » Μυστικός Δείπνος » του Λεονάρντο Νταβίντσι.

Και εκεί που λές , τα έχω δεί όλα ξεπροβάλλει μπροστά σου ένας τεράστιος ναός , το » παρεκκλήσιο της ευλογημένης Κίνγκα » , ένας καθεδρικός ναός , με ύψος 12 μέτρα , ένα έργο που η κατασκευή του διήρκησε πάνω από 30 χρόνια και χρειάστηκαν πάνω από 20.00 τόνοι αλατιού! Όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο , από το πάτωμα μέχρι τους πολυέλαιους είναι φτιαγμένα από αλάτι! Ο ομορφότερος και πιο ιδιαίτερος ναός που έχω αντικρύσει!

Για να φωτογραφηθείς στο συγκεκριμένο δωμάτιο , πληρώνεις ένα μικρό ποσό αλλά θα αξίζει όσο τίποτα! Στο συγκεκριμένο ναό γίνονται σε κάποιες ειδικές περιστάσεις γάμοι και συναυλίες καθώς διαθέτει φοβερή ακουστική!

Και κάπου εκεί η ξενάγηση φτάνει στο τέλος , στριμώχνεσαι με πολλά ακόμα άτομα σε ένα μεγάλο και παλιό ασανσέρ που θα σε βγάλει στην επιφάνεια , με μεγάλη ταχύτητα σε προειδοποιώ! Μην ξεχάσεις να αγοράσεις μαγνητάκι με αλάτι για να σου θυμίζει για πάντα την επίσκεψη σου αυτη!

Περισσότερα δικά μου travel vibe μπορείς να βρεις στο site μου. 

© 2019, Eva Voutsina. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *