Food Stories Fresh Vibes

Πήγαμε, είδαμε, φάγαμε και καταγράφουμε τι αξίζει στο Εδιμβούργο

Εδιμβούργο! Η dark πόλη με την πλούσια ιστορία και τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική το λιγότερο που θα σου κάνει είναι να σε εντυπωσιάσει και να σου προκαλέσει το ενδιαφέρον να την εξερευνήσεις! Το επιβλητικό κάστρο που δεσπόζει ψηλά και από κάτω η πόλη με τα υπέροχα κτίρια – μνημεία και τα καταπράσινα πάρκα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής! Αν και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, κατέχει τον τίτλο της πρωτεύουσας από το 1437. Το ιστορικό και παραμυθένιο κέντρο της πόλης ανήκει στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και λογικό γιατί είναι πραγματικά πανέμορφο!

To μεσαιωνικό κάστρο του Εδιμβούργου και από κάτω πλούσια βλάστηση.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η πόλη από άκρη σε άκρη είναι καταπράσινη, εύκολα προσβάσιμη για όλους με συνεπή και τακτική συγκοινωνία. Το ηφαιστειογενές τοπίο, η ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και η σχεδόν μόνιμη συννεφιά το καθιστούν ακόμα πιο μαγικό και μυστηριώδες! Ο λόγος όμως που βρεθήκαμε στο Εδιμβούργο δεν ήταν μόνο να εξερευνήσουμε την πόλη, αλλά να δοκιμάσουμε μερικά πιάτα από την παραδοσιακή κουζίνα της Σκωτίας που ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ περισσότερο συγκριτικά με άλλα μέρη της Ευρώπης που έχω επισκεφθεί.



Σκωτσέζικα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις

Scotch eggs και μοσχάρι

Το ξέρω ότι το Haggis είναι το νούμερο ένα της Σκωτσέζικης κουζίνας, αλλά επειδή αδυνατώ γενικά να φάω εντόσθια από αρνί και όλα αυτά που κάποιοι θα το δοκίμαζαν πρώτο, εγώ προτίμησα να δοκιμάσω τα υπόλοιπα! Έτσι και αλλιώς Σκωτσέζικη κουζίνα δε σημαίνει μόνο Haggis. Αν και καλοκαίρι στο Εδιμβούργο η θερμοκρασία έφτανε οριακά μέχρι 15 βαθμούς και λίγο το κρύο και το περπάτημα, η όρεξη δεν άργησε να μας ανοίξει. Το πρώτο εστιατόριο που επισκεφθήκαμε ήταν το Makars Gourmet Company στο κέντρο. Είχαμε διαβάσει τις καλύτερες κριτικές και το γεγονός ότι βγήκε best of the best εστιατόριο για το 2023 δε μας άφησε δικαιολογία για να μην μπούμε μέσα.

Παναρισμένα αυγά σε πιάτο πάνω σε ξύλινο τραπέζι

Ξεκινήσαμε με τα περίφημα Scotch eggs! Ήταν από τα πιο νόστιμα αυγά που έχω δοκιμάσει, γιατί είναι παναρισμένα με κρέας από λουκάνικο! Μας τα σέρβιραν με μια ελαφριά λευκή σως και ήταν απλά κόλαση! Πολλοί Σκοτσέζοι τα προτιμούν για πρωινό. Η περιοχή της Σκωτίας έχει άπειρα καταπράσινα βοσκοτόπια με πρόβατα και αγελάδες και η περιοχή διάβασα ότι φημίζεται για το εξαιρετικό βοδινό κρέας! Ε λοιπόν ότι διάβασα ισχύει γιατί το βοδινό κρέας που φάγαμε έλιωνε στο στόμα. Ήταν slow cooking κάτι που το έκανε ακόμα πιο νόστιμο και συνοδευόταν με πουρέ και δύο μικρές σαλάτες! Ήταν απολαυστικότατο και ακόμα θυμάμαι τη γεύση του!

 

Scotch pies

Μια λιχουδιά που δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις όταν θα ταξιδέψεις στο Εδιμβούργο είναι οι scotch pies! Οι Σκωτσέζικες αυτές πίτες είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής για όλες τις ώρες της ημέρας. Έχει διπλή κρούστα από αυτό που λέμε στα ελληνικά χωριάτικο φύλλο και είναι γεμισμένη με κιμά. Αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια των Σκοτσέζων και τους συνοδεύει σε κάθε μεγάλο τηλεοπτικό θέαμα όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες κλπ. Εμείς δοκιμάσαμε στο Piemaker που φτιάχνει μόνο scotch pies και από τις καλύτερες! Έχει πολλές επιλογές με διάφορες γεύσεις. Δοκιμάσαμε εννοείται την παραδοσιακή – είναι αρκετά βαριά αλλά και αρκετά νόστιμη – και μια με ζυμαρικά και λιωμένο τυρί από πάνω!

Shortbreads

Τώρα θα σε πάω σε κάτι γλυκό. Είναι αναμφισβήτητα τα πιο διαδεδομένα μπισκότα σε όλη τη Σκωτία, ο λόγος για τα διάσημα shortbreads που αγαπούν πολλοί οι Σκοτσέζοι! Ουσιαστικά είναι μπισκότα με ζάχαρη και σκωτσέζικο βούτυρο, κάτι που εννοείται τα κάνει πεντανόστιμα και θα θες να φας όλο το κουτί αφού δοκιμάσεις ένα! Συνηθίζουν να το συνοδεύουν με το τσάι που τους πάει τέλεια! Shortbreads θα βρεις σχεδόν παντού όπως στα σουπερμάρκετ και σε καταστήματα με τουριστικά είδη.

Scones

Θα κλείσω αυτό το χορταστικό ταξίδι με μια ακόμη αγαπημένη γλυκιά συνήθεια των Σκοτσέζων. Τα scones! Πρόκειται για 2 ψωμάκια φτιαγμένα από βρώμη, αλεύρι ή κριθάρι και ανάμεσα τους έχουν κάτι σαν σαντιγί και μαρμελάδα! Αυτό που δοκίμασα ήταν φτιαγμένο με βρώμη και είχε μέσα εκτός από σαντιγί και μαρμελάδα κεράσι. Για να είμαι ειλικρινής όταν τα είδα δε μου γέμισαν το μάτι, αλλά μόλις το γεύτηκα άλλαξα γνώμη κατευθείαν! Ήταν γευστικότατο και για 3 λίρες που μου κόστισε ήταν αρκετά χορταστικό! Τα scones επίσης συνοδεύονται τέλεια με το τσάι.

Tip: Εκτός από όλα τα παραπάνω και αν αγαπάς το παγωτό όπως και εγώ, δοκίμασε το τοπικό Mackies of Scotland! Θα το βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ αλλά και σε κάποια εστιατόρια. Από τα καλύτερα που δοκίμασα ever!

Κύπελλα με παγωτά σε ψυγείο

 

Πως βρεθήκαμε στο γραφικό Εδιμβούργο

Φυσικά, σε μόλις 3 ώρες και 50 λεπτά, με μια απευθείας πτήση της Aegean βρεθήκαμε από την καυτή Αθήνα στο δροσερό και πανέμορφο Εδιμβούργο! Το wifi on board, οι επιλογές ανάμεσα σε καφέ, χυμό, νεράκι και αναψυκτικό σε συνδυασμό με το πεντανόστιμο πρωινό έκαναν την ώρα να περάσει πολύ πιο γρήγορα και σίγουρα πιο απολαυστικά! Είχαμε 2 επιλογές σε πρωινό, κρέπα και αλμυρό κέικ, γλυκάκι και στη συνέχεια ακολούθησε και σνακ.

 

Για να δοκιμάσεις όλες τις παραπάνω νοστιμιές και να ζήσεις από κοντά την εμπειρία του Εδιμβούργου, μπες εδώ και κλείσε οικονομικά και εύκολα το επόμενο ταξίδι σου!

© 2024, Konstantinos Skafidas. All rights reserved.

Operations Manager & Travel Editor at 03

Hello, Είμαι ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας!

Eχω τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών αλλά πλέον ασχολούμαι με τα social media και το digital marketing. Μεγάλωσα σε ένα χωριό του Αγρινίου τα Καλύβια αλλά από τα 18 μου ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.

Αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα μου στο Instagram και στο Tik tok, ανεβάζοντας περιεχόμενο από τα ταξίδια μου και κυρίως τις εμπειρίες μου από τα μαγαζιά που επισκέπτομαι συχνά πυκνά για φαγητό.

Λατρεύω τα ταξίδια γιατί εκτός από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γεύσεις και τις εικόνες που παίρνει κανείς από αυτά σε κάνουν να ζεις σε ένα βραχυπρόθεσμο παράλληλο σύμπαν, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Αγαπώ να εξερευνώ νέους τόπους και έπειτα από κάθε ταξίδι νιώθω μια εσωτερική ανανέωση, μια διαφορετική δυναμική και νιώθω πως ένας ακόμα στόχος εκπληρώθηκε. Μου αρέσουν πολύ τα μουσεία και να μαθαίνω για την ιστορία κάθε προορισμού που επισκέπτομαι!

Σε κάθε ταξίδι προσπαθώ να ζήσω όπως ζουν οι locals, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολύ τουριστικά μέρη και πάντα τα souvenirs μου είναι κυρίως φαγώσιμα από το σούπερμαρκετ, (τα μαγνητάκια δε με τρελένουν). Ένα ακόμη souvenir είναι τα Instagram stories, τα reels και τα βιντεάκια στο Tik tok μου. Έχω ταξιδέψει προς το παρόν μόνο στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να δω και τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη.

Οι αγαπημένες μου εποχές για να ταξιδεύω είναι όλες εκτός από τον χειμώνα. Με το κρύο με πιάνει μια εσωστρέφεια αλλά πιστεύω στο μέλλον να το διορθώσω. Μέσα από το Travelvibe έχω μάθει και θα μάθω αρκετά ακόμα, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους με κοινό μας την αγάπη μας για τα ταξίδια. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, ζώντας ξανά το ταξίδι! Αγαπημένοι μου προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι και φυσικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι!

Τέλος, σε κάθε προορισμό προσπαθώ να βρω που υπάρχει το καλύτερο γλυκό (γιατί είμαι λάτρης) για να το δοκιμάσω και να πάρω για την επιστροφή.

 

Hello, Είμαι ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας! Eχω τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών αλλά πλέον ασχολούμαι με τα social media και το digital marketing. Μεγάλωσα σε ένα χωριό του Αγρινίου τα Καλύβια αλλά από τα 18 μου ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα μου στο Instagram και στο Tik tok, ανεβάζοντας περιεχόμενο από τα ταξίδια μου και κυρίως τις εμπειρίες μου από τα μαγαζιά που επισκέπτομαι συχνά πυκνά για φαγητό. Λατρεύω τα ταξίδια γιατί εκτός από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γεύσεις και τις εικόνες που παίρνει κανείς από αυτά σε κάνουν να ζεις σε ένα βραχυπρόθεσμο παράλληλο σύμπαν, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Αγαπώ να εξερευνώ νέους τόπους και έπειτα από κάθε ταξίδι νιώθω μια εσωτερική ανανέωση, μια διαφορετική δυναμική και νιώθω πως ένας ακόμα στόχος εκπληρώθηκε. Μου αρέσουν πολύ τα μουσεία και να μαθαίνω για την ιστορία κάθε προορισμού που επισκέπτομαι! Σε κάθε ταξίδι προσπαθώ να ζήσω όπως ζουν οι locals, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολύ τουριστικά μέρη και πάντα τα souvenirs μου είναι κυρίως φαγώσιμα από το σούπερμαρκετ, (τα μαγνητάκια δε με τρελένουν). Ένα ακόμη souvenir είναι τα Instagram stories, τα reels και τα βιντεάκια στο Tik tok μου. Έχω ταξιδέψει προς το παρόν μόνο στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να δω και τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη. Οι αγαπημένες μου εποχές για να ταξιδεύω είναι όλες εκτός από τον χειμώνα. Με το κρύο με πιάνει μια εσωστρέφεια αλλά πιστεύω στο μέλλον να το διορθώσω. Μέσα από το Travelvibe έχω μάθει και θα μάθω αρκετά ακόμα, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους με κοινό μας την αγάπη μας για τα ταξίδια. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, ζώντας ξανά το ταξίδι! Αγαπημένοι μου προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι και φυσικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι! Τέλος, σε κάθε προορισμό προσπαθώ να βρω που υπάρχει το καλύτερο γλυκό (γιατί είμαι λάτρης) για να το δοκιμάσω και να πάρω για την επιστροφή.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.